Elektrische fiets met riemaandrijving

Voor en nadelen elektrische fiets met riemaandrijving

Voor en nadelen elektrische fiets met riemaandrijving.

Naast kettingaandrijving kom je ook steeds vaker fietsen tegen met een riemaandrijving. Maar wat is een riemaandrijving precies? Wat zijn de voor en nadelen en wat kost een riem aandrijving in onderhoud?

Wat is riemaandrijving?

Riemaandrijving is een alternatief voor een fietsketting. Je hebt een ander soort tandwielen en de overbrenging gaat via een rubber riem in plaats van via een metalen fietsketting. Een riem zou vrijwel onderhoudsvrij moeten zijn. Een riem aandrijving is te krijgen in combinatie met naaf versnellingen en een vrijloop. Fietsen met een riem hebben in de regel geen remnaaf (terugtraprem).

Voordelen riemaandrijving

Geruisloos

Een riemaandrijving is vrijwel geruisloos. Je hebt geen last van bijgeluiden die je bij een ketting vaak wel hebt.

Onderhoudsvrij

Een riem hoeft niet regelmatig opgespannen te worden. Ook behoeft een riem geen smering zoals een ketting dat wel heeft.

Schoon

Doordat je geen smering gebruikt blijft er ook niet zoveel vuil aan de riem plakken. Een ketting is vet en trekt hierdoor veel vuil aan. Met een riem heb je hier geen last van.

Levensduur

Een riem gaat vele malen langer mee dan een fietsketting. Een ketting en tandwielen moeten bij intensief gebruik regelmatig vervangen worden. 

Minder weerstand

Gemiddeld gezien heeft een riem minder weerstand dan een ketting. Een riem blijft eigenlijk altijd soepel lopen. Bij een fietsketting is dit niet vanzelfsprekend.

Nadelen riemaandrijving

Kosten

Het grootste nadeel aan een riemaandrijving zijn de aanschafkosten. Een fiets met riem is eigenlijk altijd duurder dan een vergelijkbare fiets met ketting. Ook word een riem eigenlijk uitsluitend op dure fietsen gemonteerd. Je zult niet snel een stadsfiets van 1000 euro met riem tegen komen.

Een riem gaat heel veel langer mee dan een ketting. Dit gezegd hebbende; als je riem of tandwielen stuk gaan word dit een duur grapje. Vervangende riem of tandwielen zijn erg duur in aanschaf. Een riem kost tussen de 50 en de 100 euro. Dit is uiteraard nog exclusief de montage. Een achtertandwiel kost je tussen de 20 en de 80 euro. Een crankset nog eens 100 euro. De kans dat de tandwielen vervangen moeten worden is overigens niet zo groot omdat deze bijna geen last hebben van slijtage.

Riemaandrijving op je eigen fiets

Kun je je eigen fiets ombouwen naar riemaandrijving? Nee, helaas is dit niet mogelijk. Omdat er verschillen zitten in een frame met ketting of riem kun je dit helaas niet zonder meer uitwisselen. Als je graag een riemaandrijving wilt zul je hier dus speciaal een fiets met riem voor moeten aanschaffen.

Verschil in kosten riem of ketting

Een riem is zeker onderhoudsvriendelijk. Dit scheelt enorm in de kosten. Wel is een fiets met riemaandrijving een stuk duurder in aanschaf. Als er iets met je riem gebeurd is dit ook een stuk duurder om te verhelpen. Daarom lijkt het ons niet per se logisch om een fiets met riem te kopen uit economische overwegingen. Wel scheelt het een hoop gedoe en sta je veel minder vaak bij de fietsenmaker.

Kort samengevat

Een riemaandrijving is super comfortabel en heel erg onderhoudsvriendelijk. Onder de streep kost het je wel iets meer dan een fiets met ketting. Als het gaat om het goedkoopste systeem kun je dus beter een fiets met ketting kopen. Als het budget het toe laat is een riem aandrijving wel heel erg fijn.

Heb je zelf ervaring met een riemaandrijving? Laat het vooral hieronder weten.

Ben je benieuwd naar wat voor merken er allemaal zijn en welke merken de beste service verlenen? Alles over ervaringen met verschillende E-Bike merken lees je hier:

Ervaringen E-Bike merken

6 reacties op “Voor en nadelen elektrische fiets met riemaandrijving”

  1. Pingback: Ervaringen VanDijck E-Bike - Elektrische fiets reviews - E-Bike Bond

  2. Pingback: Derailleur systeem - Voor en nadelen van een derailleur fiets - E-Bike Bond

  3. Pingback: Lekker Bikes E-Bike ervaringen - Elektrische fiets review E-Bike Bond

  4. Pingback: Ervaringen Muto E-Bike - Elektrische fiets review - E-Bike Bond

  5. Pingback: Ervaringen Cowboy E-Bike - Elektrische fiets reviews - E-Bike Bond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *