Elektrische fiets

Aankoop advies elektrische fiets
Aankoop advies
Speed Pedelec
Speed Pedelec
Reviews E-Bike merken
Reviews E-Bike merken
Alles over E-Bike accu's
Alles over E-Bike accu’s
E-Bike Systemen
E-Bike systemen
Elektrische fiets onderhoud
E-Bike onderhouden

Elektrische fiets – Voordat je een E-Bike aanschaft

De elektrische fiets is tegenwoordig mateloos populair. Waar eerder vooral mensen op leeftijd op elektrische fietsen fietste is dat nu heel anders. Veel mensen zien het nut in van elektrisch fietsen. Je bent sneller op je werk, bent niet bezweet en bent toch gezond bezig.

Je ziet ook steeds vaker dat een tweede auto ingeruild word voor een elektrische fiets. Oubollige modellen zijn ook verleden tijd. Je hebt mooie elektrische transportfietsen, sportieve fietsen, middenmotoren, voorwielmotoren, speed pedelecs, alle kleuren soorten en maten zijn te krijgen.

Maar waar moet je nou op letten als je een elektrische fiets wil aanschaffen? En wat zijn de beste E-Bike merken?

Vaak is het lastig om een goede weloverwogen keuze te maken als er een verkoper voor je neus staat. Dit artikel kun je gebruiken om goed beslagen ten ijs te komen. Je weet dan ook direct waar je op moet letten en kunt zo beter een fiets uitkiezen die bij jou past.

Voorwiel of midden motor

Dit is vaak de allereerste beslissing die gemaakt moet worden. Heb je liever een fiets met voorwiel motor of midden motor? Er zijn voor beide opties voor en nadelen te bedenken. Wij adviseren dan ook altijd om op beide systemen even te fietsen en zelf te ervaren wat je het fijnste vind fietsen.

Voordelen midden motor

 • Natuurlijke rijbeleving
 • Goede gewichtsverdeling door een laag zwaartepunt
 • Krachtige ondersteuning bij bijvoorbeeld wind tegen of heuvels

Voordelen voorwiel motor

 • Prijs, een voorwiel motor fiets is veel goedkoper
 • Minder eigen kracht nodig. Doordat deze fietsen vaak een rotatiesensor hebben kun je met minimale inspanning snel fietsen. Heb je moeite met fietsen of een slechte conditie? Dan is een voorwiel motor vaak een betere keuze.
 • Uiterlijk. Een voorwiel motor valt vaak minder op.

Op papier is een middenmotor een betere keuze maar zoals je ziet is in sommige gevallen een voorwiel motor ook een aanrader. Zorg er dus altijd voor dat je zelf beide systemen uitprobeert zodat je weet wat jij het aller fijnste systeem vind.

Accu’s

Daarnaast moet je nog kiezen wat voor accu je graag zou willen hebben. Bijna alle fietsen zijn te krijgen met verschillende accu’s. Met een wat kleinere accu kun je minder ver fietsen maar betaal je ook wat minder. Met een grotere accu fiets je langere afstanden maar hier hangt ook een prijskaartje aan.

Een bijkomend voordeel is dat je met een grotere accu vaak langer toe kunt. Je accu word ieder jaar wat minder en je kunt dus ieder jaar wat minder ver fietsen. Als je begint met een grotere capaciteit blijft de accu dus langer bruikbaar.

De meeste fietsen worden standaard geleverd met ongeveer 400Wh. Hier kun je tussen de 50 en 80 kilometer mee fietsen afhangende van het gebruik.

Een accu upgrade kost meestal tussen de 100 en de 250 euro.

Precies weten hoe ver je kunt fietsen op verschillende accu’s? Hier hebben we een handig overzicht voor gemaakt: Hoe ver kun je fietsen op een accu?

Wat kost een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is een flinke aanschaf. Wat een elektrische fiets precies kost hangt af van jouw wensen. Vaak kun je vanaf zo’n 1000 euro een nieuwe elektrische fiets kopen. Deze fietsen vind je vaak niet bij de standaard Gazelle of Batavus dealer maar in elke stad is wel een winkel te vinden die goedkopere elektrische fietsen aan bied. Deze goedkopere elektrische fietsen zijn eigenlijk altijd voorzien van een voorwiel motor.

Als je een fiets met middenmotor wil kopen zul je een iets groter budget moeten vrij maken. Een middenmotor fiets begint vaak rond de 2000 euro. Het verschil is dan niet alleen de motor maar voor dit geld krijg je vaak ook iets betere specificaties zoals een grotere accu of betere remmen.

Speed Pedelec

Een normale fiets mag officieel ondersteunen tot 25 kilometer per uur. Dit is ruim voldoende in de stad. Maar als je buitenuit woont en iedere dag een eind moet fietsen is het wel fijn als je iets sneller kunt fietsen. Dit kan met een Speed Pedelec. Deze ondersteunen tot wel 45 kilometer per uur. Hiervoor gelden wel andere regels dan voor een normale fiets. Zo moet je een helm dragen en moet je verzekerd zijn. Daarnaast heb je ook een scooter of autorijbewijs nodig.

Verzekeren

Koop je een nieuwe elektrische fiets? Dan is het verstandig om deze ook te verzekeren. Dit kan vrijwel altijd direct in de winkel. Het voordeel van dit direct doen is dat je het niet kunt vergeten maar ook dat de verkoper alle papieren voor jou in orde kan maken. Je hoeft dus thuis niet meer op zoek naar framenummers en het type van je slot. De prijzen van verzekeringen verschillen meestal weinig en het is handig om iemand in de buurt te hebben die weet wat er precies ingevuld moet worden.

Onderhoud

Net als bij een normale fiets heb je bij een elektrische fiets ook te maken met onderhoud. Waar je vroeger je oude omafiets op de kop gooide om de band te plakken ligt dat nu iets ingewikkelder. Toch kun je nog steeds veel onderhoud zelf doen. We hebben verschillende artikelen geschreven over het zelf onderhouden van je elektrische fiets.

Top 5 E-Bike merken 2021

Wij hebben over zo ongeveer alle Nederlandse merken artikelen geschreven en zijn dus goed op de hoogte van alle merken en welke voor en nadelen ze hebben. We hebben een lijstje gemaakt met merken die volgens ons de beste prijs kwaliteit verhouding hebben. Bij het samenstellen van deze lijst letten we op verschillende factoren.

 • Prijs
 • Kwaliteit
 • Onderdelen
 • Service
 • Betrouwbaarheid

Door alle fabrikanten op deze punten te beoordelen zijn de tot een top 5 elektrische fiets merken gekomen.

1. Victoria

Victoria is een Duits fietsmerk dat fietsen produceert met een uitstekende prijs kwaliteit verhouding. De fietsen zien er iets anders uit dan dat wij in Nederland gewend zijn. Het frame wijkt iets af en veel modellen hebben een (half) open kettingkast. Gelukkig bied de fabrikant voor veel modellen ook een ‘’Holland configuratie’’ aan. Victoria is een groot merk. Jaarlijks worden er enorme hoeveelheden van deze fietsen geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat de fietsen vrijwel probleemloos zijn en dan er bijna geen kinderziektes voorkomen.

Daarnaast is de prijs kwaliteit verhouding fantastisch. Je koopt al vanaf zo’n 2000 euro een hele mooie fiets met Bosch middenmotor. Ook is de rest van de fiets afgemonteerd met Bosch onderdelen. Eerder hebben we beoordeeld wat de beste middenmotor is en hier kwam Bosch ook als beste uit de test.

Victoria Reviews

2. VanDijck

VanDijck fietsen hebben een enorm goede prijs kwaliteit verhouding. Deze fietsen worden in Nederland gebouwd en zien er erg leuk uit. Er word uitsluitend gebruik gemaakt van top kwaliteit onderdelen en de fietsen zijn relatief scherp geprijsd. Ook zijn VanDijck fietsen momenteel aardig goed leverbaar. Dit is absoluut niet vanzelfsprekend op dit moment. Het bedrijf bouwt uitsluitend elektrische fietsen en heeft een mooi uitgebreid assortiment elektrische fietsen.

VanDijck Reviews

3. Dutch ID

Dutch ID bouwt fietsen in het iets hogere segment. Deze fietsen kun je terugvinden in Profile en Bike Totaal winkels. Ook deze fietsen worden compleet in Nederland gebouwd. Vanaf 2099,- eubro kun je hier terecht voor een mooie elektrische fiets met Bafang systeem. Ook zijn er fietsen met Bosch motor in het assortiment te vinden. Deze zijn wat duurder.

Dutch ID Reviews

4. Stella

Stella fietsen is momenteel marktleider in Nederland. Het merk produceert fietsen met een prima prijs kwaliteit verhouding. Wel zijn er nog wel eens wat klachten terug te vinden over de service van het bedrijf. Vandaar dat ze iets lager scoren in deze lijst. Desalniettemin heeft het bedrijf wel een mooi ruim assortiment en zijn de fietsen relatief betaalbaar. 

In 2021 won de Stella Morena de titel ‘’Fiets van het jaar’’. Deze fiets presteerde op alle vlakken erg goed. Echter is de fiets wel slecht verkrijgbaar.

Stella Reviews

5. Azor

Azor fietsen kun je helemaal naar eigen smaak samenstellen. Wil je een perfecte en unieke stadsfiets? Dan is Azor echt iets voor jou. Deze fietsen dragen wel een enigszins pittig prijskaartje maar zijn ook van hoge kwaliteit. Het merk levert minder sportieve fietsen maar focust zich echt op stadsfietsen. Daarnaast zijn ze ook eigenaar van bakfiets.nl

Azor Reviews

Handige video’s over elektrische fietsen