Speed Pedelec: alles wat je moet weten!

Speed Pedelec: alles wat je moet weten!

Een Speed Pedelec, je hebt er vast wel eens iets over gehoord. Die hele snelle fietsen die gewoon op de autoweg mogen rijden. Een elektrische fiets die eigenlijk nog sneller kan dan een gewone elektrische fiets. Maar wat is er eigenlijk nog meer bijzonder aan de speed pedelec en wat is belangrijk om te weten voordat je hem aan gaat schaffen? Hieronder lees je alles wat je moet weten over de speed pedelec.

Hoe snel kan een Speed Pedelec?

De snelheid van een speed pedelec is heel belangrijk om goed te onthouden, zodat je ook weet waar je op de weg rijden mag. Een speed pedelec kan maar liefst 45 kilometer per uur rijden, dat is natuurlijk enorm snel. Je mag daarom ook niet rijden op een fietspad, maar je moet gaan fietsen op de rijbaan.

Wanneer je toch op een fietspad wil fietsen kun je een boete krijgen. De regels voor een speed pedelec zijn best wel strikt en dat komt enkel en alleen door de snelheid die aan de speed pedelec verbonden zit. Met deze snelheid is het namelijk belangrijk dat je voorzichtig bent op de weg zodat er geen ongelukken ontstaan. 

Speed Pedelec snelheid

Alle regels op een rijtje

Wanneer je een speed pedelec hebt aangeschaft is het natuurlijk verstandig om te weten welke regels er allemaal verbonden zijn aan deze snelle elektrische fiets. Hieronder worden alle regels even kort voor je beschreven.

Geldig kenteken

Er zijn veel regels verbonden aan een speed pedelec. Zoals net al werd benoemd komt dit door de snelheid en het gevaar ervan. Aangezien de speed pedelec enorm veel weg heeft van een bromfiets, komen de regels ook heel erg overeen met elkaar.

Zo moet je speed pedelec een geel kenteken hebben net zoals bij een bromfiets. Let dus wel op dat je altijd een geldig kenteken op je speed pedelec hebt staan, anders kun je gemakkelijk een boete verwachten. 

Rijbewijs

Wanneer je op een speed pedelec wil fietsen, moet je minstens zestien jaar of ouder zijn. Ook moet je een bepaald rijbewijs hebben, namelijk het rijbewijs type AM. Met dit rijbewijs mag je op een bromfiets rijden en dus ook op een speed pedelec.

Rijbewijs snelle e-bike

Helm

Naast een kentekenplaatje en een rijbewijs moet je verplicht een helm dragen wanneer je op de speed pedelec zit. Dit is omdat de speed pedelec enorm snel gaat. Tijdens een ongeluk wil je er natuurlijk ongedeerd vanaf komen. Een helm is dus helemaal niet zo verkeerd om te dragen op een speed pedelec.

Verzekering

Als laatste ben je ook verplicht om je speed pedelec te verzekeren. Het is namelijk belangrijk dat je een WA-verzekering afsluit. Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt er voor dat wanneer je schade rijdt bij iemand anders, het vergoed wordt door middel van die verzekering.

Let wel op dat eigen ongelukken zonder schade bij iemand anders of diefstal hier niet bij in zitten. Verstandig is dus wel om nog een verzekering af te sluiten voor je speed pedelec.

Speed Pedelec review van de Consumentenbond, bekijk filmpje van 2 minuten

Speed Pedelec accu en opladen

Een speed pedelec is een elektrische fiets die veel snelheid kan maken. Denk hierbij aan wel 45 kilometer per uur. Bovendien moet je een speed pedelec ook opladen, net zoals een gewone e-bike. Bij levering van je speed pedelec zit de accu er automatisch al bij inbegrepen.

Verder kun je de accu gemakkelijk opladen door middel van een adapter die ook bij de speed pedelec in zit. Het opladen van een speed pedelec kost wel wat tijd, je moet namelijk tussen de vier en de acht uur wachten voordat een speed pedelec helemaal is opgeladen.

Hoe lang je een accu kunt gebruiken is afhankelijk van de accu zelf. Je hebt namelijk verschillende accu’s die verschillende afstanden af kunnen leggen. Denk hierbij aan een accu van 1000Wh, met deze zware accu kun je gemiddeld tussen de tachtig en de honderd kilometer afleggen. Wanneer je een wat kleinere accu gebruikt van 800Wh, dan kun je rekenen dat je tussen de zestig en de honderd kilometer kunt fietsen zonder op te laden. 

Speed Pedelec met krachtige accu

Speed Pedelec kostenoverzicht

Voordat je een speed pedelec kunt kopen moet je eerst gaan nadenken over de kosten die bij een speed pedelec komen kijken. Je bent namelijk best wat geld kwijt voor zoiets moois, het is een goede investering. Ga er maar vanuit wanneer je een nieuwe speed pedelec koopt dat je tussen de 3500 en 8000 euro kwijt bent. 

Verzekeringen

Naast de kosten van de speed pedelec zelf ben je ook geld kwijt aan de verzekeringen die je af moet sluiten. Dit zou een jaarlijks bedrag zijn tussen de 45 en de 145 euro. Naast een verzekering heb je ook nog praktische spullen nodig voordat je op de weg mag met een speed pedelec.

Helm

Bijvoorbeeld een helm is heel belangrijk. Zonder helm mag je namelijk ook niet op de speed pedelec. De prijzen van een helm zijn erg gevarieerd en de kwaliteit ook. Een echt goede helm van het merk Cratoni is tussen de 80 en de 350 euro. 

Kentekenplaat

Verder moet er op je speed pedelec een geel kentekenplaat komen. Anders mag je niet eens de weg op met je speed pedelec. Wanneer je een kentekenplaat wilt aanvragen kost dat ook geld, het kost ongeveer honderd euro. Als je een speed pedelec van iemand overneemt en je het kenteken op jouw eigen naam wilt laten zetten ben je ongeveer tien euro kwijt. 

Rijbewijs type AM

Als laatste is het belangrijk om een rijbewijs te hebben als je op een speed pedelec wil fietsen. Het rijbewijstype dat je nodig hebt, is type AM. Bij een rijbewijs zitten hoe dan ook kosten verbonden. Je kunt hem namelijk halen samen met je autorijbewijs, je AM rijbewijs zit er dan namelijk al bij in.

Naast je autorijbewijs kun je ook apart je rijbewijs halen voor je bromfiets en dus ook voor de speed pedelec. Het praktijkexamen van AM kost 208 euro, het theorie-examen kost 51 euro, aanvragen bij de gemeente ligt rond de veertig euro en dan heb je ook nog lessen vooraf die je mee moet rekenen.

Kostenoverzicht snelle elektrische fiets

Beste snelle e-bike: getest!

Bij de aanschaf van een speed pedelec wil je natuurlijk wel het beste van het beste. Het is dus belangrijk om te weten welke speed pedelecs de beste zijn. Hieronder heb je een top drie van de beste speed pedelecs zodat jij je keuze snel kunt maken. 

Gazelle speed pedelec

De speed pedelec van Gazelle is een van de beste speed pedelecs. Het is een mooie pedelec en heeft ook veel bereik. Je kunt veel kilometers maken met deze speed pedelec. Verder heeft het een mooi design en kun je gemakkelijk de weg op met dit mooie plaatje dat in meerdere kleuren te verkrijgen is.

Kalkhoff Endeavour speed pedelec

Deze mooie speed pedelec van Kalkhoff Endeavour is ideaal om te gebruiken voor op de straat. Met deze speed pedelec kun je snelheden behalen tot wel 45 kilometer per uur. Met deze speed pedelec kan je tot wel honderd tot honderdvijftig kilometer fietsen zonder op te laden.

Gepida Fastida speed pedelec

Gepida heeft ook een mooie speed pedelec die erg geschikt is voor lange afstanden fietsen. Je kunt gemakkelijk op de fiets komen en de fiets rijdt ook erg lekker. Voor de rest heeft het een mooie design en zitten er ook versnellingen op. De batterij laadt ook redelijk snel op waardoor je veel ritjes kunt maken met je speed pedelec.

Gepida Fastida

Veelgestelde vragen

Waarom zou je een speed pedelec aanschaffen?


Een speed pedelec is een soort bromfiets, maar dan veel duurzamer. Je hebt namelijk niet te maken met uitstoot van een bromfiets. Je kunt er dezelfde snelheid mee rijden en je hebt ook in principe dezelfde regels als een bromfiets, waardoor het gebruik ook een stuk makkelijker wordt.

Bij een speed pedelec ben je ook een stuk meer in beweging wat het voor jezelf ook leuk maakt om de dag goed te beginnen. Verder is de snelheid van een speed pedelec ook 45 kilometer per uur, waardoor het een stuk makkelijker wordt om jezelf te verplaatsen.

Is een speed pedelec gevaarlijk?

Een speed pedelec is over het algemeen heel erg veilig zolang jij je maar aan de regels houdt. Dat betekent dat je niet over een fietspad moet gaan fietsen, dit kan namelijk wel zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg wat je natuurlijk wilt voorkomen. Voor de rest is een speed pedelec zeker veilig om op te fietsen als je het maar op de goede manier doet.

Wat is het verschil tussen een speed pedelec en een elektrische fiets?

Het grootste verschil tussen die twee is de snelheid waarmee ze fietsen. Een e-bike kan namelijk maar 25 tot 30 kilometer per uur. Een speed pedelec kan natuurlijk een stuk sneller: zo’n 45 kilometer per uur. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *