Gebruikte E-Bike kopen

Gebruikte E-Bike kopen

Je denkt na over het kopen van een E-Bike. Het lijkt je heerlijk om altijd wind mee te hebben, maar een nieuwe elektrische fiets is flink kostbaar. Je hebt besloten dat een gebruikte E-Bike een goed alternatief is. Maar is dat eigenlijk wel verstandig?

In dit artikel behandelen we de voor en nadelen van een gebruikte elektrische fiets.

Voordelen gebruikte E-Bike kopen

Een groot voordeel van het kopen van een gebruikte elektrische fiets is natuurlijk dat dit een stuk goedkoper is. Op deze manier kun je laagdrempelig ervaren of een bepaald soort E-Bike iets voor jou is. Mocht je bijvoorbeeld twijfelen over een elektrische fiets met middenmotor, voorwiel motor of achterwiel motor kun je een gebruikte E-Bike kopen om een tijdje te proberen.

Nadelen gebruikte E-Bike kopen

Het grootste nadeel van het kopen van een gebruikte E-Bike is dat je vaak niet weet wat je koopt. Is er goed met de fiets om gegaan? Is de accu capaciteit zoals hij hoort te zijn? En heeft de fiets geen vreemde storingen welke moeilijk op te lossen zijn?

Daarnaast is het onderhoud van E-Bikes op leeftijd vaak een uitdaging. Omdat er tijdens het onderhouden van oudere E-Bikes vreemde storingen kunnen ontstaan wagen veel fietsenmakers zich hier niet meer aan. Wanneer je een elektrische fiets hebt van 10 jaar of ouder kan het al een hele uitdaging zijn om een band te laten vervangen wanneer deze lek is.

Gebruikte E-Bike of goedkope nieuwe?

Een gebruikte E-Bike kost vaak ook al snel een flink bedrag. Je kunt er ook voor kiezen om een goedkope nieuwe elektrische fiets te zoeken. Op een nieuwe fiets heb je een bepaalde periode fabrieksgarantie en kun je dus altijd weer terecht bij de winkel waar je hem gekocht hebt.

Wel is het verstandig om op zoek te gaan naar een betrouwbaar adres. Als je de fiets online besteld of bijvoorbeeld bij een bouwmarkt koopt kan deze garantie afwikkeling nog steeds lastig zijn. Vaak zit er wel een fietsenwinkel met betaalbare e-bikes in de buurt.

Wat kost een tweedehands E-Bike?

Dit verschilt natuurlijk per aanbieder. Wel zien we dat veel tweedehands elektrische fietsen met garantie tussen de 600 en 1500 euro liggen. Fietsen onder de 600 euro zijn vaak oudere modellen waar het risico groot is dat er op korte termijn stortingen ontstaan.

Tips voor het kopen van een gebruikte E-Bike

Tip 1: Koop een E-Bike met garantie

Ook al is de garantie op een gebruikte elektrische fiets altijd beperkt, er zijn partijen die wel garantie willen geven op een gebruikte elektrische fiets. Denk bijvoorbeeld aan een fietsenwinkel. Probeer ook altijd extra garantie te onderhandelen. Wij van de redactie horen regelmatig geluiden van consumenten die een gebruikte E-Bike kopen die er na een paar maanden mee op houd. Vaak kun je dan niet meer terecht bij de verkopende partij. Als je een gebruikte E-Bike koopt voor 1000 euro die er na een half jaar mee op houd is dit natuurlijk nog steeds een enorme strop.

Tip 2: Achterhaal waarom de fiets te koop staat

De meeste elektrische fietsen worden verkocht of ingeruild als er iets mis mee is. Soms heeft een fiets incidentele storingen waardoor de eigenaar van zijn of haar fiets af wil. Echter zijn er zo nu en dan ook mensen die gewoon iedere 2 of 3 jaar een nieuwe fiets kopen. Het is soms wat lastig zoeken maar probeer te achterhalen waarom de fiets te koop staat. Soms doet iemand de fiets weg omdat de bereider fysiek niet meer in staat is om te fietsen of vervangt hij gewoon graag regelmatig zijn fiets.

Tip 3: Let niet te veel op kilometerstanden

Waar bij een auto de kilometerstand als 1 van de belangrijkste factoren voor het bepalen van de prijs gezien word is dat bij een E-Bike net wat anders. Als je een fiets ziet van 8 jaar oud waar ”slechts” 1000 kilometer op gefietst is is dat niet per sé goed. Accu’s slijten vaak sneller als ze niet gebruikt worden dan wanneer ze wel gebruikt worden. Een fiets die in nieuwstaat verkeerd maar die wel een paar jaar oud is kan dus best meer ”versleten” zijn dan een nieuwere fiets met gebruikerssporen.

Maar wat is nou eigenlijk een hoge kilometerstand voor een E-Bike? Vaak begint een elektrische fiets vanaf 10.000 kilometer wat meer slijtage te vertonen. Uiteraard kan een duurdere fiets vaak wat meer kilometers hebben dan een goedkope e-bike.

Tip 4: Vraag om een accu rapport

Vaak kun je bij de fietsenwinkel een uitdraai laten maken van de staat van de accu. Zo kun je zien of alle cellen nog in goede staat verkeren, of de accu goed behandeld is en hoeveel procent capaciteit je kunt verwachten. Een accu is 1 van de duurste onderdelen van de fiets. Het is dus van groot belang om te achterhalen wat de staat van de accu is.

Tip 5: Koop bij een betrouwbare partij

Koop de fiets bij een partij waar je vertrouwen in hebt. Vraag ook op de man af wat er zou gebeuren als er iets met de fiets aan de hand is. Wellicht hebben ze alle onderdelen en kunnen ze je betaalbaar weer op weg helpen. Als je bij een gebruikte E-Bike handelaar koopt kan deze vaak niet zoveel doen als er een storing is. Als je bij een Batavus dealer een gebruikte Batavus koopt die daar ook altijd in onderhoud geweest is kunnen ze deze vaak ook in onderhoud houden en hebben ze verstand van het product.

Kortom, zorg dat je het gevoel hebt dat je koopt bij een partij waar je van op aan kunt als er iets aan de hand is. Het is vervelend maar de kans dat er vroeg of laat iets met de fiets aan de hand is is gewoon aanwezig.

Tip 6: Bosch motoren

Een aanrader is nog om uit te kijken naar een fiets met een Bosch motor. Omdat veel merken deze techniek gebruiken zijn de onderdelen vaak goed te verkrijgen. Ook heeft bijna iedere fietsenwinkel wel kennis van dit systeem. Daarnaast staan de accu’s van Bosch bekend om de lange levensduur. Ook zijn deze minder gevoelig voor ”slecht” gebruik zoals lang laten liggen of niet regelmatig opladen.

Conclusie

Natuurlijk is een gebruikte fiets kopen altijd een optie alleen de extra techniek van een elektrische fiets brengt enige risico’s met zich mee. Het is dan ook aan te raden om te kiezen voor een betaalbaar nieuw exemplaar. Vanaf ongeveer 1000 euro zijn er al elektrische fietsen te krijgen met 2 jaar fabrieksgarantie. Je weet dan in ieder geval dat je de komende 2 jaar goed zit. Ons advies is om op zoek te gaan naar een partij die je vertrouwd en daar een betaalbaar nieuw exemplaar uit te zoeken. Als je een tweedehands elektrische fiets koopt voor 500 euro die het na een maand niet meer doet is dit natuurlijk nog steeds enorm zonde. Zeker als je zo’ n fiets op marktplaats koopt heb je geen poot om op te staan. In een winkel heb je vaak 1-3 maanden garantie maar ook dat is vrij snel afgelopen.

Ben je bereid dit risico te nemen? Lees dan nog even onderstaand artikel.

Betaalbare nieuwe E-Bike

Op zoek naar een betaalbare nieuwe elektrische fiets? Lees dan dit artikel eens: Goedkope E-Bike kopen

4 reacties op “Gebruikte E-Bike kopen”

  1. Pingback: Wat kost een speed pedelec? - Kosten high speed E-Bike - E-Bike Bond

  2. Omdat ik mijn e-bike veel in het buitenland gebruik is het belangrijk dat ik daar een accu kan krijgen, eventueel per post. Het probleem is dat enkele merken middels software de accu met de rest van de elektronica moet verbinden. Deze zijn dan door de fabrikant “geblokkeerd”. In het buitenland hebben ze vaak die software niet. Hoe kom ik er achter welke merken een “plug een play accu” hebben?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.