Gebruikte E-Bike kopen

Gebruikte e-bike kopen: tips waar je op kunt letten

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker: mensen die fietsen op een e-bike. Wat een heerlijk idee om altijd de wind in je rug te hebben. We snappen dan ook dat je zelf na zit te denken over een e-bike. Maar een e-bike is nogal een grote investering. Gelukkig heb je ook tweedehands e-bikes, oftewel gebruikte e-bikes. Je hebt besloten dat een gebruikte e-bike een goed alternatief is. Maar is dat eigenlijk wel verstandig?

In dit artikel behandelen we de voor- en nadelen van een gebruikte elektrische fiets. Hieronder praten we je bij.

Voordelen gebruikte e-bike kopen

Het grootste voordeel van het kopen van een gebruikte elektrische fiets is natuurlijk dat dit een stuk goedkoper is. Op deze manier hoef je niet een groot bedrag neer te leggen voor een e-bike en kun je alsnog genieten van het profijt van een elektrische fiets. Ook kun je laagdrempelig ervaren of een bepaald soort e-bike iets voor jou is. Mocht je bijvoorbeeld twijfelen over een elektrische fiets met middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor, dan kun je een gebruikte e-bike kopen om een tijdje te proberen.

gebruikte e-bike

Nadelen gebruikte e-bike kopen

Het grootste nadeel van het kopen van een gebruikte e-bike is dat je vaak niet weet wat je koopt. Zo is het altijd belangrijk om te letten op een aantal zaken voordat je akkoord gaat met de koop. Zo kun je denken aan: is er goed met de fiets omgegaan? Is de accucapaciteit zoals hij hoort te zijn? En heeft de fiets geen vreemde storingen welke moeilijk op te lossen zijn?

Daarnaast is het onderhoud van e-bikes op leeftijd vaak een uitdaging. Omdat er tijdens het onderhouden van oudere e-bikes vreemde storingen kunnen ontstaan wagen veel fietsenmakers zich hier niet meer aan. Wanneer je een elektrische fiets hebt van 10 jaar of ouder kan het al een hele uitdaging zijn om een band te laten vervangen wanneer deze lek is.

En denk ook aan de accucapaciteit. Wanneer de e-bike al zeven of acht jaar oud is, is ook de accucapaciteit flink gedaald. Laat daarom de accucapaciteit altijd checken bij de fietsenmaker, die de accu aan de computer kan leggen. Zo kun je achterhalen wat de accucapaciteit is: hoe lang de fiets met ondersteuning kan fietsen op een volle accu.

Gebruikte e-bike of goedkope nieuwe?

Een gebruikte e-bike kost vaak ook al snel een flink bedrag. Je kunt er ook voor kiezen om een goedkope nieuwe elektrische fiets te zoeken. Op een nieuwe fiets heb je een bepaalde periode fabrieksgarantie en kun je dus altijd weer terecht bij de winkel waar je hem gekocht hebt.

Wel is het verstandig om op zoek te gaan naar een betrouwbaar adres. Als je de fiets online besteld of bijvoorbeeld bij een bouwmarkt koopt kan deze garantie afwikkeling nog steeds lastig zijn. Vaak zit er wel een fietsenwinkel met betaalbare e-bikes in de buurt.

Waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een gebruikte e-bike

Wat kost een gebruikte e-bike?

Het verschilt per aanbieder hoeveel een gebruikte e-bike kost. Wel zien we dat veel tweedehands elektrische fietsen met garantie tussen de 600 en 1500 euro liggen. Fietsen onder de 600 euro zijn vaak oudere modellen waar het risico groot is dat er op korte termijn stortingen ontstaan. Ook per merk kunnen de prijzen behoorlijk uiteenlopen. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een tweedehands Gazelle e-bike, merk je dat de prijzen behoorlijk verschillen. Zo kun je al een tweedehands e-bike krijgen voor 700 euro, terwijl je ook Gazelle e-bikes hebt van wel 2000 euro.

Tips voor het kopen van een gebruikte e-bike

Wanneer je uiteindelijk toch hebt besloten om een gebruikte e-bike aan te schaffen, kun je rekening houden met een aantal tips. Hieronder sommen we het voor je op.

Tip 1: Koop een e-bike met garantie

Ook al is de garantie op een gebruikte elektrische fiets altijd beperkt, er zijn partijen die wel garantie willen geven op een gebruikte elektrische fiets. Denk bijvoorbeeld aan een fietsenwinkel. Probeer ook altijd extra garantie te onderhandelen. Wij van de redactie horen regelmatig geluiden van consumenten die een gebruikte e-bike kopen die er na een paar maanden mee op houdt. Vaak kun je dan niet meer terecht bij de verkopende partij. Als je een gebruikte e-bike koopt voor 1000 euro die er na een half jaar mee op houdt, is dit natuurlijk nog steeds een enorme tegenvaller.

Tip 2: Achterhaal waarom de fiets te koop staat

De meeste elektrische fietsen worden verkocht of ingeruild als er iets mis mee is. Soms heeft een fiets incidentele storingen waardoor de eigenaar van zijn of haar fiets af wil. Echter zijn er zo nu en dan ook mensen die gewoon iedere 2 of 3 jaar een nieuwe fiets kopen. Het is soms wat lastig zoeken, maar probeer te achterhalen waarom de fiets te koop staat. Soms doet iemand de fiets weg omdat de bereider fysiek niet meer in staat is om te fietsen of vervangt hij gewoon graag regelmatig zijn fiets.

Tip 3: Let niet te veel op kilometerstanden

Waar bij een auto de kilometerstand als een van de belangrijkste factoren voor het bepalen van de prijs gezien wordt, is dat bij een e-bike net wat anders. Als je een fiets ziet van 8 jaar oud waar ”slechts” 1000 kilometer op gefietst is, is dat niet per sé goed. Accu’s slijten vaak sneller als ze niet gebruikt worden dan wanneer ze wel gebruikt worden. Een fiets die in nieuwstaat verkeert maar die wel een paar jaar oud is, kan dus best meer ”versleten” zijn dan een nieuwere fiets met wat gebruikerssporen.

Maar wat is nou eigenlijk een hoge kilometerstand voor een e-bike? Vaak begint een elektrische fiets vanaf 10.000 kilometer wat meer slijtage te vertonen. Uiteraard kan een duurdere fiets vaak wat meer kilometers hebben dan een goedkope e-bike.

Tip 4: Vraag om een accurapport

Vaak kun je bij de fietsenwinkel een uitdraai laten maken van de staat van de accu. Zo kun je zien of alle cellen nog in goede staat verkeren, of de accu goed behandeld is en hoeveel procent capaciteit je kunt verwachten. Een accu is een van de duurste onderdelen van de fiets. Het is dus van groot belang om te achterhalen wat de staat van de accu is. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

tweedehands e-bike

Tip 5: Koop bij een betrouwbare partij

Koop de fiets bij een partij waar je vertrouwen in hebt. Vraag ook op de man af wat er zou gebeuren als er iets met de fiets aan de hand is. Wellicht hebben ze alle onderdelen en kunnen ze je betaalbaar weer op weg helpen. Als je bij een gebruikte e-bikehandelaar koopt kan deze vaak niet zoveel doen als er een storing is. Als je bij een Batavus-dealer een gebruikte Batavus koopt die daar ook altijd in onderhoud geweest is, kunnen ze deze vaak ook in onderhoud houden en hebben ze verstand van het product. Je kunt ook gebruikte elektrische fietsen kopen op Marktplaats, maar houd er dan rekening mee dat je niet precies kunt achterhalen wat er met de fiets is gebeurd. Ook kun je vaak de actieradius niet achterhalen en heb je vaak ook geen garantie.

Kortom, zorg dat je het gevoel hebt dat je koopt bij een partij waar je van op aan kunt als er iets aan de hand is. Het is vervelend, maar de kans dat er vroeg of laat iets met de fiets aan de hand is, is gewoon aanwezig.

Tip 6: Bosch motoren

Een aanrader is nog om uit te kijken naar een tweedehands e-bike met een Bosch middenmotor. Omdat veel merken deze techniek gebruiken zijn de onderdelen vaak goed te verkrijgen. Ook heeft bijna iedere fietsenwinkel wel kennis van dit systeem. Daarnaast staan de accu’s van Bosch bekend om de lange levensduur. Ook zijn deze minder gevoelig voor ”slecht” gebruik zoals lang laten liggen of niet regelmatig opladen.

Tip 8: Elektrische fiets voor dames of heren

Wanneer je een gebruikte elektrische fiets gaat kopen, is het ook belangrijk om te kijken naar jouw eigen behoeften. Zo is het frame ook belangrijk om over na te denken. Tegenwoordig rijden er veel meer dames e-bikes rond, omdat ook mannen het prima vinden om op een damesfiets gezien te worden. Vooral mannen die het prettig vinden om een fiets te hebben met een lage instap is een damesfiets een goede uitvinding. Of wanneer je kinderzitjes achterop jouw e-bike hebt, is een damesfiets iets praktischer dan een herenfiets.

gebruikte e-bike kopen

Conclusie

Natuurlijk is een gebruikte fiets kopen altijd een optie, alleen de extra techniek van een elektrische fiets brengt enige risico’s met zich mee. Het is dan ook aan te raden om te kiezen voor een betaalbaar nieuw exemplaar. Vanaf ongeveer 1000 euro zijn er al elektrische fietsen te krijgen met 2 jaar fabrieksgarantie. Je weet dan in ieder geval dat je de komende 2 jaar goed zit.

Ons advies is om op zoek te gaan naar een partij die je vertrouwt en daar een betaalbaar nieuw exemplaar uit te zoeken. Als je een tweedehands elektrische fiets koopt voor 500 euro die het na een maand niet meer doet, is dit natuurlijk nog steeds enorm zonde.

Zeker als je zo’n fiets op Marktplaats koopt heb je geen poot om op te staan. In een winkel heb je vaak 1-3 maanden garantie maar ook dat is vrij snel afgelopen.

Ben je bereid dit risico te nemen? Lees dan nog even onderstaand artikel.

Betaalbare nieuwe e-bike

Vind je het te spannend om een gebruikte e-bike te kopen? Dan kun je misschien beter een nieuwe e-bike aanschaffen. Gelukkig bestaan er ook wat betreft nieuwe e-bikes genoeg betaalbare opties. Lees dan dit artikel eens: Goedkope E-Bike kopen

Veelgestelde vragen

Een gebruikte e-bike kopen, is dat verstandig?

Een gebruikte e-bike is een stuk koper dan een nieuwe e-bike. Je kunt zo wel honderden euro’s besparen. Maar let op: de actieradius van de accu van een gebruikte e-bike kan behoorlijk zijn gedaald, terwijl de accu juist zo belangrijk is op een e-bike. Achterhaal daarom eerst de actieradius voordat je overgaat tot het kopen van een tweedehands e-bike.

Hoe lang gaat een e-bike gemiddeld mee?

Gemiddeld gaat een e-bike zo’n acht tot twaalf jaar mee. Wanneer je een gebruikte e-bike gaat kopen, let daarom ook altijd op de leeftijd van de fiets.

Wat kost een gebruikte e-bike gemiddeld?

Hoe duur een gebruikte e-bike ongeveer kost, verschilt per merk en per dealer. Ook speelt de staat van de fiets een grote rol.

3 reacties op “Gebruikte e-bike kopen: tips waar je op kunt letten”

  1. Omdat ik mijn e-bike veel in het buitenland gebruik is het belangrijk dat ik daar een accu kan krijgen, eventueel per post. Het probleem is dat enkele merken middels software de accu met de rest van de elektronica moet verbinden. Deze zijn dan door de fabrikant “geblokkeerd”. In het buitenland hebben ze vaak die software niet. Hoe kom ik er achter welke merken een “plug een play accu” hebben?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *