e-bike kopen

E-bike kopen: waar op letten?

Een e-bike is een populair vervoersmiddel. Je bent binnen een mum van tijd op de plek van bestemming en ondertussen kun je ook nog eens genieten van de natuur om je heen. Bovendien ben je ook nog eens in beweging. Een e-bike brengt daarom allerlei voordelen met zich mee.

We snappen daarom ook goed dat jij je aan het oriënteren bent om ook een elektrische fiets te kopen. Toch zijn er talloze verschillende elektrische fietsen te verkrijgen waardoor je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet.

Gelukkig kunnen wij jou op weg helpen: hieronder lees je alles waar je op moet letten bij het kopen van een e-bike inclusief een portie advies.

Waarvoor ga je de e-bike gebruiken?

Voordat je op zoek gaat naar een e-bike die bij jou past, is het goed om na te denken waarvoor je de fiets eigenlijk wil gebruiken. Want iedere elektrische fiets heeft zo zijn eigenschappen die moeten passen bij het doel van jouw fietsritten.

Wil je de e-bike bijvoorbeeld gebruiken om dagelijks lange afstanden mee te fietsen, of wil je een e-bike af en toe gebruiken om naar de stad te kunnen? Of is de e-bike voor jouw kind waar hij of zij iedere dag mee naar school moet fietsen? Op basis van deze antwoorden kun je pas gaan beginnen met oriënteren.

e-bike kopen

Verschillende soorten e-bikes

Zoals net al werd benoemd zijn er talloze elektrische fietsen te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld de speed pedelec, die een snelheid kan behalen van wel 45 kilometer per uur. Maar daarnaast heb je ook elektrische fietsen speciaal voor in de stad, om mee door de bossen te crossen en je hebt ook elektrische bakfietsen. Bovendien heb je ook e-bikes die geschikt zijn voor zware mensen.

Hieronder zetten wij de verschillende e-bikes voor je op een rij met elk hun eigenschappen.

Soort e-bikeEigenschappen
Elektrische stadsfiets– Bedoeld voor in de stad
– Ideaal voor kleine afstanden
Elektrische sportfiets– Lekker sporten in de natuur met ondersteuning
Hybride e-bike– Stads- en sportfiets in één
– Geschikt voor korte én lange afstanden
Elektrische bakfiets– E-bike met een bak, waarmee je bijvoorbeeld de kinderen van school kunt halen
Elektrische trekkingfiets– Ideaal voor lange afstanden
– Lichtgewicht
Speed pedelec– Kan wel 45 kilometer per uur
– Rijbewijs is verplicht
Cargo e-bike– Soort bakfiets maar dan voor ondernemers
– Ideaal voor bezorgdiensten
– Alternatief voor de bestelbus
Elektrische step– Ideaal voor korte afstanden, zoals rondsjezen in de stad
Elektrische vouwfiets– De vouwfiets zoals we ‘m kennen, maar dan met ondersteuning
Elektrische fatbikes– Geschikt voor ieder terrein
– Lichtgewicht
Elektrische fiets voor zware mensen– Heeft vaak een sterke middenmotor

E-bike online kopen of in de winkel

Nu je weet welke e-bike het beste bij jou past, kun je gaan beginnen met de zoektocht naar een geschikte elektrische fiets. Je kunt online een e-bike kopen, maar je kunt ook een fietsenwinkel binnenstappen om daar een elektrische fiets aan te schaffen. Maar, wat is eigenlijk verstandig?

Online een e-bike kopen

Het aanbod wat betreft e-bikes is op internet enorm. Je kunt wel duizenden fietsen met elkaar vergelijken, wat natuurlijk in de fietsenwinkel bij jou in de buurt niet het geval is. Bovendien zijn e-bikes online vaak ook wat goedkoper dan wanneer je een winkel bezoekt.

In de winkel een e-bike kopen

Wanneer je een elektrische fiets in de winkel koopt, heb je een aanspreek- en servicepunt. En dat is prettig, mocht er iets aan de hand zijn met jouw e-bike. De service is in dat geval dus ook een stuk beter dan bij een online webshop. 

elektrische fiets kopen

Stappenplan bij het kopen van een e-bike

Of je nou online of in de winkel van plan bent om een e-bike aan te schaffen: je kunt altijd rekening houden met een aantal zaken.

Denk daarbij aan het vermogen van de accu, de soort ondersteuning en natuurlijk de prijs. Wellicht wil je zelfs jouw oude e-bike inruilen. Met het onderstaande stappenplan fietsen wij jou door het koopproces heen.

1. Prijskaartje

Het kopen van een e-bike doe je niet binnen een paar tellen. Het is namelijk een investering. Zo bestaan er e-bikes die je al kunt kopen voor 1000 euro, maar er zijn ook genoeg e-bikes waar je wel 6000 euro voor moet neerleggen. De meeste e-bikes liggen zo rond de 3000 euro.

Deze prijs is natuurlijk wel afhankelijk van een aantal zaken. Zo zal het liggen aan onder andere de accu en het merk. Daarnaast moet je ook rekening houden met eventuele kosten zoals de verzekering en de onderhoudsbeurten. 

Wil je liever niet te veel geld uitgeven aan een fiets? Dan kun je ook kiezen voor een goedkope e-bike. Wel is het belangrijk om te benoemen dat je bij een goedkopere fiets (lees: van ongeveer 1000 euro) geen middenmotor mag verwachten. Vaak hebben deze een voorwielmotor.

Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor een tweedehands elektrische fiets, maar het nadeel is dat je niet precies weet wat deze fiets allemaal heeft meegemaakt. 

e-bike accu

Een andere optie om goedkoper aan een elektrische fiets te komen, is door aanspraak te maken op een fietsplan. Wellicht werkt het bedrijf waar jij werkt ook wel met een fietsplan. Dankzij een fietsplan kun je op een aantrekkelijke manier een e-bike kopen, waarbij je een fiets koopt met jouw brutoloon. 

Ben je al eigenaar van een e-bike en wil je deze graag inruilen voor een nieuwe? Dan kun je altijd onderhandelen over de prijs van jouw nieuwe fiets. Wellicht scheelt dit je een boel geld. Houd er wel rekening mee dat jouw oude e-bike minder waard is geworden in de loop van de tijd.

2. Framemaat

Om comfortabel te kunnen fietsen op jouw e-bike is een geschikte framemaat van groot belang. Je moet dus eerst jouw framemaat achterhalen voordat je een fiets daadwerkelijk koopt. Je wil natuurlijk niet op een te kleine of een te grote fiets fietsen, met lichamelijke klachten als gevolg.

Allereerst moet je rekening houden met het aantal inch en de framemaat. Wel moet je erop letten dat je een ‘hoge’ en een ‘lage’ inch hebt. Het aantal inch heeft namelijk te maken met de wielmaat, en de framemaat is de afstand van de trapas tot de zadelpen.

En over het zadelpen gesproken: deze is bij een elektrische fiets vaak wat langer dan bij een gewone fiets. Een zadelpen is vaak tussen de vier en zes centimeter lang, waardoor je dus dit aantal centimeters hoger op jouw fiets komt te zitten. 

Framemaat van de elektrische fiets bepalen én meer

3. Accu

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van een e-bike. Het zorgt ervoor dat jij genoeg ondersteuning krijgt en dus zelf niet zwaar hoeft te trappen. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten als je naar de specificaties van een accu kijkt.

1. Het vermogen: Hoe hoger het vermogen van de accu, hoe groter de actieradius en hoe langer jij kunt fietsen op een volle accu. Het vermogen wordt uitgedrukt in het aantal Wh. Wanneer je vooral lange afstanden fietst, is het belangrijk om te kiezen voor een accu met een groot vermogen.

2. Vaste of afneembare accu: Een afneembare accu kun je uit de fiets halen en kun je overal mee naartoe nemen. Zo voorkom je dat deze wordt gestolen, maar tegelijkertijd zijn afneembare accu’s ook aantrekkelijk voor dieven. Wanneer je de afneembare accu gewoon in jouw fiets laat zitten terwijl je op het terras zit, kan iemand de accu zo meenemen.

Een vaste accu heeft dan het grote voordeel dat deze minder aantrekkelijk zijn voor dieven. Deze zit namelijk in de fiets. Bovendien worden de accu’s vaak mooi weggewerkt. Een nadeel kan zijn dat je de accu niet los kunt opladen. Je moet dus altijd een plek vinden waar jouw volledige fiets gestald kan worden.

3. Soort accu: Je zult erachter komen dat er verschillende soorten accu’s zijn. Zo heb je accu’s met NiMh, Li-ion en Lithium-ion-polymeer. De nieuwste accu’s zijn vaak voorzien van Li-ion. Deze zijn milieuvriendelijk en kleiner van formaat.

elektrische fiets kopen

4. Trapondersteuning

De meeste e-bikes hebben trapondersteuning. Wanneer je gaat beginnen met fietsen krijg je hulp van de motor. Hierdoor ga je snel vooruit en voelt het net alsof je wind mee hebt. Er zijn twee verschillende soorten trapondersteuningen. 

1. Rotatiesensor: Wanneer het wiel van de fiets begint te draaien, biedt de fiets pas ondersteuning bij een rotatiesensor. 

2. Trapkrachtsensor: Hoe meer kracht jij zet, hoe meer ondersteuning je krijgt van de trapkrachtsensor. 

5. Motor

E-bikes hebben een middenmotor, voorwielmotor of een achterwielmotor. Iedere soort heeft zo zijn voordelen. 

  • De meeste e-bikes hebben een middenmotor, welke in het midden van de fiets bij de trapas wordt geplaatst. Het gewicht van de fiets wordt zo beter verdeeld. 
  • Een voorwielmotor is vaak iets goedkoper. Voor dagelijkse ritten is een e-bike met een voorwielmotor ideaal.
  • Een achterwielmotor is vaak krachtiger. Speed pedelecs zijn daarom ook meestal voorzien van zo’n achterwielmotor. 
elektrische fiets motor

6. Remmen

Natuurlijk moet je ook checken of de remmen van de e-bike in orde zijn. Je gaat namelijk een stuk sneller op een e-bike dan op een normale fiets. Hierdoor wil je ook snel tot stilstand komen als dat nodig is. Vaak zijn e-bikes voorzien van hydraulische schijfremmen.

Bij de goedkopere e-bikes worden ook nog weleens velg- en trommelremmen gebruikt. Bovendien kun je ook zelf de remmen van jouw e-bike afstellen; dit is zelfs aan te raden.

7. Display

Vrijwel iedere e-bike is voorzien van een display: een schermpje waarbij je de trapondersteuning kunt instellen. Het is belangrijk dat je goed kunt lezen wat er op het display staat. Je moet natuurlijk tijdens het fietsen in een oogopslag kunnen zien hoe hard je bijvoorbeeld fietst, hoe laat het is en hoe vol de accu nog is.

In dit geval hebben we het over een wat luxere uitvoering van de display en dus ook de fiets.

Er bestaan ook wat minder luxere displays. Deze hebben bijvoorbeeld geen schermpje waarop je allerlei informatie kunt zien, maar hebben gewoon enkel wat lampjes die aangeven dat de fiets aanstaat of een knopje waarmee je de verlichting aan kan zetten. Het is maar net waar je behoefte aan hebt.

Een speed pedelec met een snelheid van 45 kilometer per uur

8. Versnellingen

Er bestaan drie verschillende versnellingssystemen waarmee een e-bike uitgerust kan zijn. Dit is afhankelijk van de motor.

1. Derailleurversnelling: Een e-bike met een derailleurversnelling heeft meerdere tandwielen op het achterste wiel. Vaak heeft dit schakelsysteem wel 21 of 27 versnellingen. Ook is dit schakelsysteem erg licht en soepel. Hierdoor is dit systeem vooral ideaal voor mensen die lange afstanden afleggen of sportieve fietsritten doen.

De voorwiel-, midden- en achterwielmotor kunnen allemaal gecombineerd worden met de derailleurversnelling.

2. Naafversnelling: De meeste e-bikes zijn voorzien van een naafversnelling. De tandwielen kun je hierbij niet zien en vaak heeft de e-bike maar zeven tot veertien versnellingen. Dat betekent dat je minder soepel kunt schakelen.

Daarnaast is dit systeem alleen te combineren met een voor- of middenmotor.

3. Automatische versnelling: Een automatische versnelling heeft geen bepaald aantal versnellingen. Hierdoor kun je de versnellingen heel precies afstellen.

Wel is de automatische versnelling een stuk zwaarder en kan alleen gecombineerd worden met e-bikes met een dichte kettingkast.

e-bike versnellingen

9. Comfort

Om optimaal te kunnen genieten van jouw e-bike, moet je ook denken aan het comfort. Wanneer je niet comfortabel kunt fietsen op jouw gloednieuwe elektrische fiets, laat je ‘m waarschijnlijk vaker staan dan je gehoopt had. Redenen genoeg dus om op het comfort te letten.

Zo kun je onder andere denken aan de zithouding, de veringen, opstaphoogte en het gewicht. Het is allemaal afhankelijk van jouw voorkeur. Veringen kunnen bijvoorbeeld handig zijn wanneer je de fiets vooral gebruikt voor het sporten.

10. Garantie

Als je een nieuwe elektrische fiets aanschaft krijg je vaak twee jaar garantie op de fiets zelf en de onderdelen. Toch kan dit verschillen per merk en per fietsenwinkel.

Daarnaast moet je altijd de garantievoorwaarden goed doornemen en moet de fiets onderhouden worden bij een dealer. Bovendien kan het een aanrader zijn om jouw fiets extra te beschermen en te verzekeren.  

e-bike

Tips voor het kopen van een e-bike

Heb je nog behoefte aan een aantal tips voordat je een e-bike gaat kopen? Hieronder benoemen we de belangrijkste tips voor je.

  1. Zo kun je nadenken over het budget. De prijskaartjes van e-bikes verschillen behoorlijk.
  2. Het is belangrijk om vragen te stellen aan diegene van wie je de fiets koopt. Zo kun je de geschiedenis van de fiets eenvoudig achterhalen.
  3. Natuurlijk is het altijd aan te raden om een proefrit te maken.
  4. Daarnaast is het ook belangrijk om in jouw achterhoofd te houden dat je waarschijnlijk wel te maken gaat krijgen met levertijden.

Voor meer tips, check hier de volledige lijst voordat je een elektrische fiets gaat aanschaffen. 

Ons advies

Een elektrische fiets is dé uitvinding als het gaat om mobiliteit. Je kunt eenvoudig van A naar B fietsen dankzij de ondersteuning van een e-bike. Bovendien is het ook nog eens gezond voor je en kun je genieten van de wonderschone natuur om je heen. 

Wel is het belangrijk om je goed te verdiepen in de e-bike en het bovenstaande stappenplan door te nemen. Zo bereid jij je optimaal voor op de koop van een nieuw vervoersmiddel. Heb je nog vragen? Laat dan gerust een reactie achter of neem een kijkje in de veelgestelde vragen.

✔️ Wat vinden anderen? Bekijk hier alle ervaringen over alle e-bikemerken

Alternatief

Naast dat je een elektrische fiets kunt kopen, kun je ook een e-bike leasen. Dat is een aantrekkelijke optie, want zo verspreid je het aankoopbedrag en voorkom je dat je in één keer een flink bedrag moet neerleggen.

De looptijd van het leasecontract bepaal je in de meeste gevallen zelf, maar vaak zit er wel een minimum aan van drie jaar.

  • Het voordeel van het leasen van een e-bike is dat je goedkoop kunt rondfietsen van A naar B. Ook de verzekeringen en onderhoudsbeurten zitten erbij inbegrepen.
  • Het nadeel van het leasen van een e-bike is dat je niet de eigenaar van de fiets bent. Bovendien is een leasecontract in principe gewoon een lening.

Extra’s

Geef jouw e-bike een upgrade door accessoires toe te voegen. Zo zijn er een aantal onmisbare e-bike accessoires die jouw fiets helemaal afmaken. Denk bijvoorbeeld aan een fietstas om al jouw spullen in kwijt te kunnen, een spiegel om alles goed in de gaten te houden en natuurlijk een kettingslot om jouw fiets goed te beveiligen.

elektrische fietsen

Veelgestelde vragen

Wat is de beste elektrische fiets?

De beste elektrische fiets is afhankelijk van jouw wensen en waarvoor je de e-bike wil gebruiken. Zo is het belangrijk om te kijken naar de accu, remmen, ondersteuning en de motor. 

Wat gebeurt er met de elektrische fiets als de accu leeg is?

Op de meeste fietsen kun je gewoon doorfietsen wanneer de accu leeg is. Let er wel op dat je een stuk zwaarder moet trappen om vooruit te komen. 

Een tweedehands elektrische fiets kopen, is dat verstandig?

Een tweedehands elektrische fiets is een stuk goedkoper dan een nieuwe e-bike. Toch is het wel belangrijk om goed naar de staat van de accu te kijken. Vooral bij e-bikes die ouder zijn dan zeven jaar. De actieradius kan namelijk verminderd zijn. 

Hoeveel kost gemiddeld een elektrische fiets?

De prijzen verschillen enorm als het gaat om elektrische fietsen, maar gemiddeld betaal je zo’n 3000 euro voor een e-bike.

Hoe kies je de elektrische fiets die bij jou past?

Bepaal allereerst waarvoor de je e-bike wil gebruiken. Daarnaast moet je kijken naar de motor, de actieradius van de accu en natuurlijk moet je comfortabel op de fiets kunnen fietsen.

Hoe lang gaat een elektrische fiets mee?

Een elektrische fiets gaat ongeveer 8 tot 12 jaar mee. Dit komt omdat de accu dan aan vervanging toe zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *