beste middenmotor

Middenmotor elektrische fiets; welke merken zijn er?

Wie een elektrische fiets koopt komt bijna direct voor de eerste keuze te staan. Wil je een fiets met een voorwielmotor of toch liever met een middenmotor?

De voordelen van een middenmotor zijn dat het goed is voor de gewichtsverdeling. Daarnaast geeft het een natuurlijke trapondersteuning. Ook heeft een middenmotor een krachtsensor waardoor de fiets automatisch meer gaat ondersteunen als je bijvoorbeeld een heuvel op moet fietsen. Dit word door veel gebruikers als erg prettig ervaren. Een middenmotor is vaak ook een stukje krachtiger dan een fiets met voorwielmotor. Zo leveren de meeste voorwielmotoren een vermogen van zo’n 40NM en een Bafang middenmotor al 80NM. 

Top 5: beste middenmotor merken!

In deze blog gaan we je uitleggen wat de verschillen zijn tussen middenmotor systemen en wat volgens ons de beste keuze is en waarom dit de beste keuze is. Dit zijn de motoren die we in deze blog behandelen:

 1. Bosch
 2. Bafang
 3. Shimano Steps
 4. Brose
 5. Panasonic

We beoordelen alle motoren op betrouwbaarheid, rijervaring en prijs. We geven alle motoren een score van 1 tot 5 op bovenstaande punten.

1. Bosch

Bosch motor voor e-bike

Betrouwbaarheid *****
Rijervaring ****
Prijs ***

Bosch levert een hele serie motoren. Voor alle verschillende doeleinden is er wel een motor te vinden. Of je nou een Speed Pedelec, een elektrische mountainbike, bakfiets of simpele stadsfiets koopt, alles is te krijgen met Bosch. Echter werkt het merk wel alleen met de betere en grotere fietsfabrikanten.

Bosch motoren maar ook andere onderdelen zoals accu’s en displays zijn enorm betrouwbaar. Alle componenten werken goed samen en zijn van goede kwaliteit.

De rij ervaring is uitstekend. Bosch motoren voelen natuurlijk aan. Wel voel je de ondersteuning soms iets meer dan bij andere merken.

De prijs is het enige puntje waar we wel wat op aan te merken hebben. Er zijn zeker betaalbare fietsen met Bosch te krijgen maar deze hebben dan wel vaak een wat kleinere accu. Ook hebben Bosch motoren minder koppel dan sommige andere merken.

2. Bafang

Beste Bafang middenmotor

Betrouwbaarheid ****
Rijervaring ****
Prijs *****

Bafang is op dit moment de marktleider in voorwielmotoren en ook met middenmotoren doen ze aardig mee. Veel betaalbare merken maken gebruik van de Bafang middenmotor. Deze is super krachtig. Het instapmodel heeft al een koppel van 80Nm wat bijna het dubbele is van het instapmodel van Bosch.

De middenmotoren lopen mooi soepel, stil en zijn erg betrouwbaar. Daarnaast is de prijs ook nog perfect. Je krijgt voor iets minder geld wat betere prestaties. De prijs kwaliteit verhouding van Bafang producten is dus perfect.

3. Shimano Steps

Shimano middenmotor

Betrouwbaarheid *
Rijervaring ***
Prijs **

Met Shimano motoren zijn in het verleden enorm veel problemen geweest. Veel fietsenwinkels en fabrikanten maken liever geen gebruik van dit systeem in verband met de betrouwbaarheid. 

De rijervaring is hartstikke goed. De motoren lopen soepel. In verschillende E-Bike tests zien we fietsen met dit systeem ook niet enorm goed scoren. Ook maakt deze motor relatief veel geluid.

De prijs is over het algemeen ook iets hoger dan bijvoorbeeld Bafang of Bosch. Wij zouden deze motor niet adviseren. Voornamelijk omwille van de betrouwbaarheid. Mocht je fiets er wel mee ophouden dan krijg je vrijwel zeker een nieuwe motor. Alleen je fiets laten ombouwen is ook vervelend en als dit buiten de garantie periode gebeurd sta je met lege handen.

4. Brose

Beste Brose middenmotor

Betrouwbaarheid  **
Rijervaring *****
Prijs **

Brose motoren komen vooralsnog iets minder voor. Wel is dit wellicht een heel goed alternatief. De Brose motoren werken intern door middel van een riem. Andere middenmotoren werken met kunststof tandwielen. Dit zorgt ervoor dat de Brose motor de meest stille van dit lijstje is. 

Deze motor heeft een koppel van maar liefst 90Nm. Dit merk je als je in de bergen gaat fietsen. De motor is enorm sterk.

Op dit moment komt Brose veel voor in combinatie met een derailleur systeem of duurdere versnellingsnaven. Het vermoeden is dat ‘’normale’’ versnellingsnaven van bijvoorbeeld Shimano de kracht van deze motor niet goed aan kunnen.

De Brose motor is momenteel niet de meest betrouwbare. Omdat dit nog minder voorkomt zijn er nog wat kinderziektes. Wellicht is Brose over een aantal jaar wel de beste keuze maar op dit moment nog niet.

5. Panasonic

Beste middenmotor Panasonic

Betrouwbaarheid  ****
Rijervaring ****
Prijs *

Panasonic word veel gebruikt door het premium merk Flyer. We hebben eerder al een Flyer review geschreven. Het comfort van deze motoren is uitstekend. Ook zijn de prestaties prima met een koppel van 80Nm.

Fietsen met een Panasonic systeem zijn wel een stuk duurder. Of dit hem echt in de motor zit of in de rest van de fiets is wat lastig te achterhalen. De motoren worden namelijk niet door heel veel merken gebruikt.

Wat is nu de beste e-bike middenmotor?

Wij zouden zelf altijd adviseren om een fiets met Bosch of Bafang aan te schaffen als je op zoek bent naar een fiets met middenmotor. Deze systemen hebben een uitstekende prijs kwaliteit verhouding en zijn betrouwbaar en praktisch storingsvrij. Er kan altijd iets gebeuren maar er zijn geen structurele problemen met deze motoren.

Brose is wellicht in de toekomst een heel goed alternatief voor bovengenoemde merken. Op het moment is dit nog niet het geval door de vele kinderziektes. Het rijcomfort is uitstekend maar de betrouwbaarheid vooralsnog niet.

Bekijk eens dit filmpje voor een volledige testcase van het merk Specialized! Deze elektrische fiets is erg licht en heeft toch een grote actieradius. De Specialized Turbo Vado SL 5.0 EQ e-bike.

Onze conclusie

Uiteraard is het ook deels een kwestie van smaak. Als wij de factoren betrouwbaarheid, rijcomfort en prijs meenemen komen wij uit op onderstaand lijstje. Wat ons betreft winnen Bosch en Bafang deze strijd met een flinke voorsprong.

 1. Bosch
 2. Bafang
 3. Brose
 4. Panasonic
 5. Shimano
Wat is de krachtigste e-bike middenmotor?

Ieder jaar zijn er wel weer innovaties als het gaat om de middenmotor voor elektrische fietsen, dit betekent dat de trekkacht alleen maar zal gaan toenemen. De Bafang middenmotor is bijvoorbeeld nu zeer krachtig, maar liefst 80 Nm trekkracht.

Wat is beter Bosch of Shimano middenmotor?

De Shimano Steps E6000 motor heeft een trekkracht van 50 Nm. In vergelijking met de Bosch Active Line middenmotor is dit een hoger vermogen. Dit betekent dat de Shimano Steps meer ondersteuning geeft tijdens het fietsen. Bijvoorbeeld als je een heuvel op fietst, dan is een Shimano e-bike motor geen overbodige luxe.

Wat is beter Bafang of Bosch middenmotor?

Bafang heeft een zeer sterk motorsysteem, zeker als we deze vergelijken met Bosch en de andere merken. Zo is de trekkracht maar liefst 80 Nm, maar is de ontwikkeling van deze motor vrij eenvoudig. Dit betekent dat Bafang een topspeler is in de e-bike middenmotoren markt.

Heb je zelf ervaringen met deze of andere middenmotoren? Laat het even weten in een reactie, bekijk alle reacties onder deze blog!

12 gedachten over “Middenmotor elektrische fiets; welke merken zijn er?”

 1. Haegeman Christine

  In juni 2020 een Speed pedelec Specialized (5000€) aangeschaft met Brose motor. De 2de fietstocht stond ik al met motor error aan de kant.Daarna nog verschillende keren gebeurd. Fiets reeds tiental keren terug bij de retailer geweest na veel motor errors, batterij valt ook uit.In september 2020 nieuwe motor gekregen, daarna weer zelfde probleem! Nu is fiets reeds 5 weken naar de retailer en de fabriek terug voor herstelling???? Zou nooit meer fiets aankopen met een Brose motor.

 2. Jan Mansier, Ruinen

  In 2019 een Multicycle EMB met Brose motor met riemaandrijving gekocht. Direct al geconfronteerd met constructieve problemen. Deze zijn door fabrikant verholpen. Daarna problemen met display. De gehele originele aansturing, display met bedrading dus, is vervangen door een geheel ander model door de fabrikant. Accu is sindsdien alleen “los” op te laden. Echter voldoet de Brose motor op zich uitstekend. Helemaal geruisloos en veel kracht. Werkt soepel en gelijkmatig. In de laagste ondersteuningsstand met een gemiddelde snelheid van boven de 20 km/h is de actieradius meer dan 130 km.

 3. Ik heb een Amslod met M400 middenmotor. Alleen maar ellende. Al 5x een nieuwe controller en de motor al vervangen, allemaal binnen 10 maanden. De Amslod monteur zegt dat Bafang de problemen niet oplost en contant bezig is om controllers te vervangen. Al met al een zeer slechte fiets. Mijn vrouw heeft ook een Amslod met M400 motor, heeft al een derde controller. Hoezo Amslod en goede kwaliteit…….

 4. Daniel Groeneveld

  Leuk artikel om te lezen,
  misschien kunnen jullie het duitse Pendix systeem eens onder de loep nemen?
  Dit staat bekend om zijn betrouwaarheid, anders rust het met Santos hun fietsen daar niet mee uit.

 5. Ik heb al vanaf 2016 een fiets met een shimano DI2(automatische versnelling) motor en nog geen probleem ondervonden, de accu (Sony) geeft na ruim 5 jaar nog steeds een bereik van 65km bij gemiddelde ondersteuning. Ik heb inmiddels 12000km weg zonder ook maar één keer een probleem te hebben gehad. Fiets gaat overigens wel elk jaar voor een onderhoudsbeurt naar de dealer.
  Ik vind het dan ook vreemd dat de shimano zo slecht uit de test komt.

 6. Ik heb zo’n 5 jaar een Sparta M8i met ion midden motor. Vrij vanaf het begin al viel plots na een km rijden de display eraf en kapot! Heel vervelend maar de ondersteuning werkte nog wel. Deze e-bike hoor ik veel geklaag over. Maar op mijn Sparta heeft de fietsmaker er een nieuwe display houder opgemaakt omdat de oude een fabrieksfout bleek te hebben vandaar de display er zomaar afviel. Nu na dik 5 jaar werkt alles nog helemaal prima! Sterke motor ook van 80 nm! Ik doe zelf kleine onderhoud dingetjes en ben er wel tevreden mee want heb inmiddels er 15.000 km op gefietst zonder verdere storingen. Eerste ketting en tandwielen zit er nog steeds op en zien er nog goed uit! De accu ion500 kan ik nog steeds zo’n 70 km gemiddeld op rijden. Wel laad ik hem zo om de dag bij en laat deze nooit onder de 50% komen als dat niet nodig is. 1 nadeel van deze e-bike is wel dat de ion motor een dynamoachtig geluid maakt bij lagere snelheden. Dat is het enige waarom ik deze fiets wel zou willen omruilen. Maar of ik erop vooruit zal gaan is nog maar de vraag…

  1. Ja misschien is het ook wel hoe je met de fiets omgaat, ikzelf laad ook altijd op rond de 50% en ‘s winters gaat de accu naar binnen om op te laden. Verder zijn bij mij ook de tandwielen en ketting nog prima.
   Voor mij is een andere fiets ook een vraag of ik er op vooruit ga, mocht de accu zover versleten zijn en de fiets en motor nog goed vervang ik liever de accu.

 7. Met de ervaringen van Bosch produkten in het algemeen ben ik van een enorme koude kermis teruggekomen hoe Bosch omgaat met klanten als het een keer mis gaat met een produkt. De motor ging na 3,5 jaar waarin 3.600 km is gefietst kapot. Dat vind ik een km stand waarbij je nog geen problemen zou verwachten (ongeacht de leeftijd) en ben dan ook teleurgesteld in de beperkte coulance van 50%. Blijkbaar heeft men bij Bosch niet door dat dit een knauw geeft aan de hele kwaliteitsbeleving van het merk Bosch in het algemeen.

 8. Kunnen jullie onderzoek doen naar Motinova midden motoren. Dit is een nieuwe opkomend merk uit China die beter presteert dan andere merk motoren. Deze motoren hebben een hoge hoge koppel. Het fietsmerk Decatt (bekend van ov fietsen) gebruikt deze midden motoren en het model Decatt ZOom is al 2 maal uitgeroepen tot fiets van het jaar in AD/Fietstest.nl. Andere fietsen merken die deze motoren gebruiken zijn Popol & Le Veto (fietswinkel.nl).

  1. Ook ik ben benieuwd naar (eerste) ervaringen met de Motinova Pegasi 250 W middenmotor. Enige wat me op dit moment weerhoud om een Le Velo fiets (privé merk Fietswinkel.nl) aan te schaffen is… de onbekendheid van deze motor. Er zijn ook nauwelijks reviews te vinden van de overige merken die hier mee werken zoals Cyclone, Decatt, Popal en dus LeVelo.

 9. Ik rijdt al een een aantal jaren met een Flyer E-bike met middenmotor van Panasonic.
  Deze motor is heel sterk. Het aantal Nm weet ik niet. De fiets heeft een 26 volt systeem. En de motor is sterk genoeg dat de fiets een aanhanger trekt van 100kg. Dan moet ik zelf wel trappen natuurlijk. Zonder te trappen zal de motor niet helpen. De fiets is voorzien van krachtsensor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *