Elektrische fiets – Veelgestelde vragen

Elektrische fiets, veel gestelde vragen. Je hebt een elektrische fiets of je bent van plan om een elektrische fiets aan te schaffen. De kans is groot dat je nogal wat vragen hebt. Lees hieronder antwoorden op de meest gestelde vragen.

Inhoudsopgave

 • Hoe duur is een elektrische fiets?
 • Hoe hard gaat een E-Bike?
 • Hoe ver kan ik fietsen op een accu?
 • Wat kost een vervangende e-bike accu?
 • Hoelang gaat een accu mee?
 • Kun je je accu zelf testen?
 • Hoelang duurt het om een accu op te laden?
 • Wat gebeurd er als de accu leeg is?
 • Hoe moet ik met de accu om gaan?
 • Hoeveel kost het opladen van een E-Bike?
 • Wat is beter, een middenmotor of voorwielmotor?
 • Wat is de beste middenmotor?
 • Is een Bafang motor goed?
 • Wat kost E-Bike onderhoud?
 • Welk merk elektrische fiets is het beste?
 • Wat kost een E-Bike verzekering?
 • Is een verzekering verplicht?
 • Kan een E-Bike buiten blijven staan?
 • Kan ik een goede elektrische fiets kopen met een klein budget?
 • Wat kan ik het beste doen met mijn oude elektrische fiets?
 • Is een gebruikte e-bike kopen verstandig?
 • Kan een E-Bike op een fietsendrager?
 • Kan je een normale fiets ombouwen tot elektrische fiets?
 • Kun je een E-Bike opvoeren?

Heb je een technisch probleem met je fiets? Bekijk hier de meest voorkomende E-Bike problemen.

Hoe duur is een elektrische fiets?

Elektrische fietsen variëren van prijs. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de prijs zoals het motor systeem, de accu en het merk. Vanaf 1000 euro kun je een nieuwe elektrische fiets kopen. In sommige gevallen nog iets minder. Vanaf 1500 euro koop je bij veel aanbieders een degelijke fiets van goede kwaliteit. Dit is dan vaak een fiets met voorwiel motor. Voor een fiets met middenmotor moet je ongeveer 2000 euro meenemen. Wil je een middenmotor en combinatie met een zware accu of andere opties? Dan loopt de prijs al gauw op. Lees hier meer: Hoe duur is een E-Bike?

Ben je benieuwd waar je nou eigenlijk allemaal op moet letten bij het kopen van een elektrische fiets? Dat lees je hier: Elektrische fiets kopen tips

Hoe hard gaat een E-Bike?

Een normale E-Bike ondersteunt tot 25 – 27 kilometer per uur. Officieel is het 25 maar de meeste gaan iets harder. Je kunt sneller fietsen maar dan zul je dit voornamelijk op eigen kracht moeten doen. Speed Pedelecs gaan tot wel 45 kilometer per uur. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor een bromfiets. Je moet hier dus ook een helm op dragen en de fiets moet verzekerd zijn.

Hoe ver kan ik fietsen op een accu?

Hoever je kunt fietsen hangt af van de capaciteit van de accu. De beste manier om dit te vergelijken is om te kijken naar het aantal Wh (Watt uur) dat een accu heeft. De meeste instap modellen zitten tussen de 300 en de 400Wh. Hier kun je tussen de 45 en de 100 kilometer op fietsen afhangende van de ondersteuning. 

Let altijd meer op het aantal Wh dan op de afstand die een leverancier aan geeft. De capaciteit in Wh kun je vergelijken. Sommige fabrikanten beweren dat je wel 150 kilometer kunt fietsen op een 350Wh accu. Dit is echter niet haalbaar. Als je het aantal kilometers gaat vergelijken lijkt het dus alsof de partij die het minst eerlijk is de beste fiets heeft.

Meer weten over het vergelijken van accu’s? Dat lees je hier: Hoe ver kun je fietsen op een accu?

Wat kost een vervangende e-bike accu?

Een vervangende accu voor een elektrische fiets is vaak vrij prijzig. Per fabrikant zitten hier ook nog flinke verschillen in. Normaliter zul je tussen de 400 en de 600 euro voor een accu betalen afhangende van de capaciteit maar bij merken als Gazelle kan dit nog een stuk duurder worden. Accu’s kun je online kopen of bij de dealer waar je fiets vandaan komt.

Hoelang gaat een accu mee?

De meeste e-bike accu’s gaan tussen de 3 en de 10 jaar mee. De levensduur is natuurlijk wel relatief. Als je elke dag 50 kilometer fietst zal de accu eerder aan vervanging toe zijn dan wanneer je alleen de supermarkt op en neer gaat. Wat in ieder geval vast staat is dat de capaciteit afneemt met de tijd. Waar je in eerste instantie misschien wel 100 kilometer op een acculading kunt fietsen zal dit na een aantal jaar beduidend minder zijn.

Alles lezen over hoelang een elektrische fiets accu mee gaat? Hoelang gaat een e-bike accu mee?

Kun je je accu zelf testen?

Je kunt je accu tot op zekere hoogte zelf testen. Echter is dit niet 100% accuraat. De beste manier om de accu te testen is om dit te laten doen door een bedrijf met een accu tester. Wel kun je zelf een simpel testje doen waar je enige informatie uit kan halen. Hoe je dit doet lees je hier: Zelf e-bike accu testen

Hoelang duurt het om een accu op te laden?

Meestal duurt het opladen tussen de 4 en de 7 uur. Als je deze ’s avonds aan de lader zet is hij ’s ochtends eigenlijk altijd vol. Als je accu nog half vol is gaat uiteraard wat sneller.

Wat gebeurd er als de accu leeg is?

Je kunt nog gewoon door fietsen als de accu leeg is. Wel fietst het wat zwaarder om dat de fiets natuurlijk ook een stuk zwaarder is. Fietsen met een voorwiel motor fietsen zonder ondersteuning lichter dan fietsen met een middenmotor. Op duurdere fietsen zit de verlichting vaak op de accu. Deze er dan ook mee als de accu leeg is.

Hoe moet ik met de accu om gaan?

Voor het behoud van de accu is het belangrijk dat je hier goed mee om gaat. Wil je al onze tips lezen over accu onderhoud? Dat lees je hier: E-Bike accu onderhoud

Hoeveel kost het opladen van een E-Bike?

Het opladen van een accu kost nagenoeg niets. Gemiddeld zal dit ergens tussen de 5 en 15 cent per accu lading liggen (van 0 tot 100%). Heb je zin om een berekening door te lezen? Die kun je hier vinden: Radar – Wat kost een laadbeurt?

Wat is beter, een middenmotor of voorwielmotor?

Op papier is een middenmotor het betere systeem. Echter ligt dit iets genuanceerder. Beide systemen hebben voor en nadelen. Zo is een middenmotor bijvoorbeeld veel duurder. Ook ondersteunt een middenmotor minder krachtig. Voor mensen die het liefst bijna niet mee trappen of dit door een lichamelijk probleem niet kunnen is een voorwiel motor dus de beste keus.

Ons advies is om altijd beide systemen te proberen zodat je dit kunt vergelijken en hier op de keuze kunt baseren. Het aller belangrijkste is natuurlijk dat jij de fiets fijn vind fietsen.

Meer weten over de verschillen tussen voorwiel motoren en midden motoren? Dat lees je hier: Midden motor vs. voorwiel motor

Wat is de beste middenmotor?

Wij geven zelf de voorkeur aan midden motoren van Bosch of Bafang. Er zijn veel verschillende soorten motoren. Als we alle factoren meenemen komen we tot de conclusie dat deze 2 systemen het beste scoren op prijs kwaliteit verhouding, rijeigenschappen en betrouwbaarheid.

Lees hier meer: De beste middenmotor

Is een Bafang motor goed?

Als je op zoek bent naar een elektrische fiets kom je dit merk gegarandeerd tegen. Eigelijk alle voorwiel motoren zijn van Bafang en ook steeds meer middenmotoren komen bij deze fabrikant vandaan. Veel mensen moeten hier even aan wennen. Het klinkt nogal chinees en op een of andere manier hebben veel mensen het idee dat Chinese producten niet goed zijn. Deze gedachtegang is erg goed te verklaren omdat er steeds meer goedkope Chinese producten verkocht worden. Echter komt natuurlijk alles uit China. Ook Bosch of Shimano motoren worden hier gemaakt. Bafang motoren zijn van hele goede kwaliteit en zijn meestal storingsvrij. Ook is de prijs kwaliteit verhouding uitstekend. Laat je dus niet meeslepen door vooroordelen. Deze producten zijn van goede kwaliteit. Ze zijn niet voor niets marktleider op het gebied van voorwiel motoren. 

Meer weten over Bafang? Dat lees je hier: E-Bike systemen, Bafang

Wat kost E-Bike onderhoud?

Is een e-bike onderhouden duurder dan een normale fiets? In principe heb je hetzelfde onderhoud als een normale fiets. Echter zitten er wel een hoop duurdere onderdelen op een elektrische fiets en vraagt de fietsenmaker vaak ook iets meer voor reparaties aan een elektrische fiets. Als je het vervangen van een accu ook onder onderhoud ziet is dit natuurlijk wel een grotere kostenpost. Ook is een elektrische fiets een stuk duurder dus zul je ook eerder geneigd zijn om de fiets goed te onderhouden.

Meer weten over je elektrische fiets onderhouden? E-Bike onderhoud

Welk merk elektrische fiets is het beste?

Wij zijn van mening om een beetje buiten de box te denken. Er zijn momenteel ongeveer 100 verschillende merken elektrische fietsen. Hier zitten hele goede merken maar ook minder goede merken. Wij doen uitgebreid onderzoek naar alle verschillende merken en zijn tot de conclusie gekomen dat de grootste merken niet altijd de beste zijn. Zeker niet op het gebied van service. 

Een eenzijdig antwoord geven op deze vraag is helaas niet mogelijk omdat je verschillende types fietsen hebt en alles heeft zo zijn voor en nadelen. Hier kun je over alle verschillende merken ervaringen en voor en nadelen lezen: E-Bike merken ervaringen

Wat kost een E-Bike verzekering?

Je kunt je elektrische fiets ook verzekeren tegen diefstal en schade. Hoeveel dit kost hangt af van de prijs van je fiets, waar je precies woont (hartje Amsterdam is duurder dan een afgelegen dorp) en wat je precies wil dat gedekt word. Wanneer je een fiets van 1000 euro verzekerd kost dit tussen de 4 en 8 euro per maand. Hoe duurder de fiets word hoe verder dit oploopt. 

Is een verzekering verplicht?

Op een normale E-Bike is een verzekering niet verplicht. Wel is een diefstal verzekering aan te raden omdat er enorm veel elektrische fietsen gestolen worden. Op een Speed Pedelec is een verzekering wel verplicht. Voor deze fietsen gelden dezelfde regels als voor een bromfiets.

Kan een E-Bike buiten blijven staan?

Elektrische fietsen zijn altijd spatwater dicht. Dit houd in dat je prima door de regen kunt fietsen. Je hoeft niet te schuilen als er een flinke regenbui aan komt. Echter is het nooit goed om een fiets buiten te laten staan. Zeker niet in de regen. Als er op een of andere manier wel vocht bij de elektronica komt kan dit voor stroringen zorgen. Laat hem dus bij voorkeur niet buiten staan in de regen. Dit kan net als bij een normale fiets ook zorgen voor roest, slecht werkende kabels etc etc.

Kan ik een goede elektrische fiets kopen met een klein budget?

Een elektrische fiets van acceptabele kwaliteit kopen kan over het algemeen vanaf ongeveer 1000 euro. Houd er wel rekening mee dat vooral in het lagere segment een paar 100 euro heel veel verschil kan maken. Zo kun je vanaf 1500 euro bijvoorbeeld een hele degelijke fiets kopen. Je kunt voor 1000 euro dus prima een elektrische fiets kopen maar als het binnen de mogelijkheden valt is nog even doorsparen dus wel aan te raden.

Ook maakt het gebruik een groot verschil. Als je elke dag 40 kilometer fietst door weer en wind zul je sneller een wat duurdere fiets nodig hebben dan iemand die alleen op zondag een rondje maakt.

Wat kan ik het beste doen met mijn oude elektrische fiets?

Je oude elektrische fiets kun je inruilen bij aanschaf van een nieuwe. Vaak kun je je fiets nog beter zelf proberen te verkopen via Marktplaats. Dit is wat meer werk maar op deze manier krijg je het meeste voor je elektrische fiets.

Is een gebruikte e-bike kopen verstandig?

Een nieuwe elektrische fiets is natuurlijk erg duur. Daarom zijn er veel mensen die nadenken over het kopen van een gebruikte elektrische fiets. Er zitten wel wat haken en ogen aan het kopen van een tweedehands e-bike. Zo kun je nooit in de accu kijken en weet je verder ook niet in welke staat de elektronica van de fiets is. Wil je alle voor en nadelen weten? Die kun je hier vinden: Gebruikte E-Bike kopen verstandig?

Kan een E-Bike op een fietsendrager?

1 elektrische fiets kan eigenlijk altijd wel op een fietsendrager. Als je 2 E-bikes hebt is het vaak wat lastiger. Moderne fietsendragers kunnen vaak wat meer gewicht hebben. Deze zijn voorbereid op elektrische fietsen. Oudere dragers vaak niet. Lees hier alles over fietsendragers en elektrische fietsen: Kan mijn e-bike op een fietsendrager?

Kan je een normale fiets ombouwen tot elektrische fiets?

Jazeker. Hier zijn speciale E-Bike ombouwkits voor te krijgen. Als je technisch bent is dit prima zelf te doen. Lees hier waar je rekening mee moet houden: Fiets ombouwen naar Elektrisch

Kun je een E-Bike opvoeren?

Ja. Dit is mogelijk. Echter vervalt in sommige gevallen je garantie wel. Dat is natuurlijk niet wenselijk. Lees hier alles over E-Bike opvoeren.