Elektrische fiets met riemaandrijving

Voor en nadelen elektrische fiets met riemaandrijving

Voor en nadelen elektrische fiets met riemaandrijving.

Naast kettingaandrijving kom je ook steeds vaker fietsen tegen met een riemaandrijving. Maar wat is een riemaandrijving precies? Wat zijn de voor en nadelen en wat kost een riem aandrijving in onderhoud?

Wat is riemaandrijving?

Riemaandrijving is een alternatief voor een fietsketting. Je hebt een ander soort tandwielen en de overbrenging gaat via een rubber riem in plaats van via een metalen fietsketting. Een riem zou vrijwel onderhoudsvrij moeten zijn. Een riem aandrijving is te krijgen in combinatie met naaf versnellingen en een vrijloop. Fietsen met een riem hebben in de regel geen remnaaf (terugtraprem).

Voordelen riemaandrijving

Geruisloos

Een riemaandrijving is vrijwel geruisloos. Je hebt geen last van bijgeluiden die je bij een ketting vaak wel hebt.

Onderhoudsvrij

Een riem hoeft niet regelmatig opgespannen te worden. Ook behoeft een riem geen smering zoals een ketting dat wel heeft.

Schoon

Doordat je geen smering gebruikt blijft er ook niet zoveel vuil aan de riem plakken. Een ketting is vet en trekt hierdoor veel vuil aan. Met een riem heb je hier geen last van.

Levensduur

Een riem gaat vele malen langer mee dan een fietsketting. Een ketting en tandwielen moeten bij intensief gebruik regelmatig vervangen worden. 

Minder weerstand

Gemiddeld gezien heeft een riem minder weerstand dan een ketting. Een riem blijft eigenlijk altijd soepel lopen. Bij een fietsketting is dit niet vanzelfsprekend.

Nadelen riemaandrijving

Kosten

Het grootste nadeel aan een riemaandrijving zijn de aanschafkosten. Een fiets met riem is eigenlijk altijd duurder dan een vergelijkbare fiets met ketting. Ook word een riem eigenlijk uitsluitend op dure fietsen gemonteerd. Je zult niet snel een stadsfiets van 1000 euro met riem tegen komen.

Een riem gaat heel veel langer mee dan een ketting. Dit gezegd hebbende; als je riem of tandwielen stuk gaan word dit een duur grapje. Vervangende riem of tandwielen zijn erg duur in aanschaf. Een riem kost tussen de 50 en de 100 euro. Dit is uiteraard nog exclusief de montage. Een achtertandwiel kost je tussen de 20 en de 80 euro. Een crankset nog eens 100 euro. De kans dat de tandwielen vervangen moeten worden is overigens niet zo groot omdat deze bijna geen last hebben van slijtage.

Riemaandrijving op je eigen fiets

Kun je je eigen fiets ombouwen naar riemaandrijving? Nee, helaas is dit niet mogelijk. Omdat er verschillen zitten in een frame met ketting of riem kun je dit helaas niet zonder meer uitwisselen. Als je graag een riemaandrijving wilt zul je hier dus speciaal een fiets met riem voor moeten aanschaffen.

Verschil in kosten riem of ketting

Een riem is zeker onderhoudsvriendelijk. Dit scheelt enorm in de kosten. Wel is een fiets met riemaandrijving een stuk duurder in aanschaf. Als er iets met je riem gebeurd is dit ook een stuk duurder om te verhelpen. Daarom lijkt het ons niet per se logisch om een fiets met riem te kopen uit economische overwegingen. Wel scheelt het een hoop gedoe en sta je veel minder vaak bij de fietsenmaker.

Kort samengevat

Een riemaandrijving is super comfortabel en heel erg onderhoudsvriendelijk. Onder de streep kost het je wel iets meer dan een fiets met ketting. Als het gaat om het goedkoopste systeem kun je dus beter een fiets met ketting kopen. Als het budget het toe laat is een riem aandrijving wel heel erg fijn.

Heb je zelf ervaring met een riemaandrijving? Laat het vooral hieronder weten.

Ben je benieuwd naar wat voor merken er allemaal zijn en welke merken de beste service verlenen? Alles over ervaringen met verschillende E-Bike merken lees je hier:

Ervaringen E-Bike merken

Riemaandrijving foto
Foto credits

Veel gestelde vragen

Wat kost een Belt?

Een fiets met belt is vaak een stukje duurder dan een vergelijkbare fiets zonder belt. De riem zelf kost ongeveer 100 euro. Dit is exclusief eventuele montage bij een fietsenwinkel

Wat is meer efficient? Een belt of ketting?

In principe heb je bij een ketting minder weerstand. Wel is het zo dat een ketting in de meeste gevallen niet goed opgespannen is waardoor dit voordeel al snel verdwijnt. Een ketting is dus alleen goed gesmeerd en gespannen efficienter dan een belt.

Is een fiets met belt duur?

Fietsen met belt zijn er in verschillende prijsklassen. Meestal is het verschil tussen een identieke fiets met ketting en belt ongeveer 200-300 euro. Een fiets met belt is dus wel duurder.

Wat is het voordeel van een belt?

Een belt heeft verschillende voordelen. Zo is deze onderhoudsarm, vetvrij, super sterk en heb je geen rammelende ketting of kettingkast meer.

Hoelang gaat een riem mee?

Gemiddeld gaat een belt ongeveer 35.000 kilometer mee. Voor veel fietsers heeft een belt dus het eeuwige leven. Alleen hele fanatieke fietsers verslijten een riem. Een Gates CDX riem gaat vaak langer mee dan een CDN riem.

Wat is een goed merk belt?

Gates is op dit moment een goede keuze. De meeste fietsen maken dan ook gebruik van een gates belt.

1 reactie op “Voor en nadelen elektrische fiets met riemaandrijving”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *