E-bike onderdelen kopen: het volledige overzicht!

Een elektrische fiets is een ideaal vervoersmiddel: je bent snel op plek van bestemming, kunt genieten van de buitenlucht én het is een stuk goedkoper dan wanneer je met de auto zal gaan. Toch mogen de e-bike onderdelen niet vergeten worden.

Onder velen is een elektrische fiets om de bovengenoemde redenen razendpopulair. Helaas gaat een elektrische fiets niet levenslang mee. De accu zal op den duur minder van kwaliteit worden en je krijgt altijd te maken met slijtage. Gelukkig kun je deze onderdelen vaak wel online kopen, of dat nou tweedehands is of nieuw. Waar je deze onderdelen kunt kopen en waar je op moet letten, lees je hieronder in het volledige overzicht.

Waar e-bike onderdelen kopen?

Je bent trotse eigenaar van een e-bike maar plotseling begint een onderdeel het te begeven. Dat is balen, maar gelukkig hoef je je hier geen zorgen om te maken. Je kunt namelijk heel eenvoudig e-bike onderdelen kopen.

Tweedehands: Markplaats of fietsenwinkel?

Je hoeft niet meteen een spiksplinternieuw onderdeel te kopen voor jouw elektrische fiets. Zo zijn er ook een aantal onderdelen die je prima tweedehands kunt kopen. Denk daarbij aan een nieuw slot, zadel, bagagedrager, verlichting of een standaard. Je kunt hiervoor rondneuzen op Marktplaats of andere sites die tweedehands e-bike onderdelen aanbieden. Ook kun je vragen bij jouw plaatselijke fietsenwinkel of deze tweedehands onderdelen aanbiedt.

welke onderdelen horen er bij een e-bike?

Nieuwe onderdelen elektrische fiets

Toch zijn er een aantal onderdelen van jouw elektrische fiets die je beter wél nieuw kunt kopen. Denk daarbij aan jouw accu of display. Een tweedehands accu kan namelijk al behoorlijk zijn versleten en dus niet meer optimaal werken. Ben je op zoek naar andere remmen voor jouw elektrische fiets? Ook dan is het belangrijk om te kiezen voor nieuwe remmen. Bij tweedehands remmen blijft het natuurlijk altijd de vraag in hoeverre deze versleten zijn. 

Voor nieuwe e-bike onderdelen kun je jouw plaatselijke fietsenwinkel bezoeken, aankloppen bij de leverancier waar jouw e-bike vandaan komt of je kunt kijken op internet, zoals bol.com.

Het volledige overzicht van e-bike onderdelen

Hieronder kun je in een oogopslag zien uit welke onderdelen jouw elektrische fiets bestaat.

Over welke onderdelen een e-bike beschikt en hoe deze is gemonteerd? Bekijk dan dit korte filmpje!

1. Accu

Wanneer de accu van jouw e-bike het begeeft, kun je flink balen. Je kunt namelijk niet meer fietsen met ondersteuning, terwijl je dat net zo prettig vond. Gelukkig hoef je niet bij de pakken neer te gaan zitten, want ten eerste kun je ontdekken of jouw accu het écht heeft opgegeven.

De accu kan namelijk ook in slaapstand staan. Dat gebeurt wanneer je de e-bike voor een tijdje niet meer hebt gebruikt. Je kunt de accu uit slaapstand halen door een knopje in te drukken of aan de lader te leggen. Ook kan het zijn dat jouw lader niet meer naar behoren werkt, of dat er niet genoeg spanning uit de accu komt. Is dit niet het geval? Dan is de kans groot dat jouw accu het inderdaad niet meer doet.

Wanneer jouw accu het begint op te geven zul je een aantal dingen merken. Zo laadt de accu niet meer volledig op en zal de actieradius minder worden. Je kunt beter de huidige accu vervangen door een nieuwe. Toch kan een nieuwe accu hoog in de kosten lopen: zo betaal je tussen de 300 en 1000 euro. Een andere manier om jouw huidige accu naar behoren te laten werken, is om de accu te laten reviseren. Hierbij worden de oude cellen vervangen door nieuwe cellen waardoor jij jouw accu weer optimaal kunt gebruiken.

e-bike onderdelen: accu

2. Motor

Er bestaan drie verschillende motoren die worden gebruikt in elektrische fietsen. 

  • Middenmotor
  • Voorwielmotor
  • Achterwielmotor

De motor is het onderdeel dat jou voortbeweegt. Hoe lang zo’n motor meegaat, hangt af van een aantal zaken. Zo is het afhankelijk van hoe goed jij de fiets onderhoudt, maar hangt ook af van het soort e-bike dat je kiest. 

Begint de motor van jouw e-bike wat kwaaltjes te vertonen en takelt-ie langzaam af? Dat is flink balen, want zonder motor moet jij aardig trappen om vooruit te komen. Toch is het goed om te benoemen dat je niet zelf de motor van jouw e-bike mag vervangen. Wanneer je dit wel doet, is de kans groot dat je geen recht meer hebt op garantie. Breng de e-bike daarom altijd naar de fietsenwinkel of dealer. Zij kunnen het probleem voor je achterhalen. Voor het oplossen van het probleem moet de fiets vaak terug naar de fabriek.

de motor: e-bike onderdelen

3. Versnellingen

Jouw e-bike heeft waarschijnlijk een naafversnelling of een derailleurversnelling. De meeste e-bikes hebben een naafversnelling, de sportievere e-bikes een derailleurversnelling. Je herkent de naafversnelling aan de tandwielen in het achterwiel waarbij je schakelt met het draaihandvat. Een derailleurversnelling heeft een open kettingkast en voor het schakelen druk je vaak een knopje in. Helaas heeft de laatste type versnelling vaker onderhoud nodig. Daarnaast heb je ook zelfs traploze versnellingen, met eindeloos veel versnellingen.

Wanneer jouw versnellingskabel niet meer soepel loopt, is het tijd om deze te vervangen. Hiervoor kun je naar de fietsenmaker in de buurt gaan, maar je kunt de versnelling ook zelf vervangen. Je kunt overigens ook eerst checken of je de versnellingen kunt verstellen.

de versnelling is een e-bike onderdeel

4. Zadel

Heb jij een e-bike aangeschaft om lange tochten te kunnen maken? Dan is comfort van groot belang. Zolang je niet comfortabel op jouw fiets zit, zullen de ritten veel langer aanvoelen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Redenen genoeg dus om te investeren in het comfort van jouw fiets.

Een zadel is hierbij een belangrijk onderdeel. Dankzij een goed zadel kun jij zonder zere gewrichten genieten van jouw elektrische fiets. Bovendien is een zadel heel persoonlijk. De een vindt een hard zadel prettig, terwijl de ander de voorkeur heeft voor een wat zachter zadel. Het is dus maar net wat jij fijn vindt. Heb jij op dit moment een zadel waar je niet helemaal tevreden over bent? Dan kun je prima een nieuw zadel kopen. Je kunt zelfs een zadel kopen die geschikt is voor een ‘normale’ fiets. Het enige verschil is dat een zadel speciaal voor e-bikes iets steviger zijn.

hoort het zadel bij e-bike onderdelen?

5. Stuur

Wat is een fiets zonder een stuur? Niets! Dankzij een stuur kun jij jouw fiets begeleiden waar het naar toe moet gaan. Een stuur is dus een ontzettend belangrijk onderdeel van jouw e-bike. Wanneer jouw stuur niet op de goede hoogte zit kun je zelfs last krijgen van de armen en schouders. De stand van het stuur is dus enorm belangrijk. 

Wil jij het stuur op jouw elektrische fiets verstellen? Dat is een makkelijk karwei. Allereerst is het belangrijk om te achterhalen in welke positie jij het fijnst fietst. Zo moet je een rechte rug hebben en moeten de armen ontspannend leunen op het stuur. Ook moet jij gemakkelijk het stuur kunnen vastpakken; je moet dus niet te ver voorover leunen. 

Vervolgens kun je het stuur verstellen in deze gewenste positie. Het enige dat je moet doen is de bout losdraaien van het stuur. Ook aan de onderkant van het stuur vind je een bout die je los kunt draaien om het stuur meer naar voren of juist naar achteren te kantelen.

e-bike onderdelen

6. Remmen

Om veilig deel te nemen aan het verkeer zijn goede remmen onmisbaar. Je wil natuurlijk niet met versleten remmen de weg op, met alle gevolgen van dien. Een goed paar remmen is daarom van groot belang. Je hebt bij e-bikes verschillende soorten remmen.

  • Schijfremmen: Deze herken je aan de schijfjes die in het voorwiel en achterwiel van jouw e-bike zitten. Het voordeel van deze rem is dat het bijna geen onderhoud nodig heeft.
  • Hydraulische remmen: De remblokken drukken tegen de velg van de e-bike. Tijdens het remmen komt er olie terecht in de remmen, waardoor je heel fijntjes kunt remmen.
  • Velgremmen: De velgremmen hebben wel wat weg van de hydraulische remmen. Er wordt alleen geen olie gebruikt.
remmen van een e-bike

7. Display

Zonder een display kun jij jouw e-bike eigenlijk niet gebruiken. Je hebt verschillende soorten displays, de led-display en de lcd-display. 

Een led-display zit vaak gelijk naast het handvat. Hierdoor kun jij de display eenvoudig bedienen. Vaak kun je een led-display er niet af klikken. Bovendien zijn deze displays vaak eenvoudig met enkel een paar knoppen.

Een lcd-display is vaak een stuk moderner en bevindt zich in de meeste gevallen in het midden van het stuur. Hier staat dan ook vaak informatie vermeld over de fiets.

Wanneer het display niet meer werkt, is het allereerst belangrijk om de fout te achterhalen. Pak eventueel de handleiding erbij en kijk hier naar oplossingen. Wanneer je hier niets in kunt vinden kun je de display zelf openschroeven. Wellicht zit er vocht in of zie je een kabelbreuk. Als dat ook niet werkt kun je kijken naar een nieuwe display. Het is hierbij wel belangrijk om een display aan te schaffen die op jouw fiets past. Vraag hiervoor de fietsenspecialist bij jou in de buurt.

e-bike display

8. Banden

Om soepel voort te kunnen bewegen moeten de banden van jouw e-bike goed in orde zijn. Gelukkig kun je heel eenvoudig zelf banden wisselen. Wanneer je dit niet aandurft kun je een bezoekje brengen aan de fietsenmaker. Bovendien kun je ook heel eenvoudig zelf de bandenspanning checken. Want, wist je dat de bandenspanning enorm belangrijk is? Hierdoor rijd je licht over de weg, hoef je minder hard te trappen en zal de fiets minder snel slijten.

De bandenspanning van jouw e-bike moet tussen de 3,5 en 4 bar zitten. Let op: bredere banden hebben vaak een lagere bandenspanning dan smalle banden. Wat de minimale en maximale spanning van jouw fiets moet zijn, staat vaak vermeld op de buitenkant van de band. Om de bandenspanning op peil te houden is een fietspomp met een barometer een musthave.

banden van een e-bike

9. Verlichting

Iedereen fiets weleens in het donker. Goede verlichting is hiervoor belangrijk. Niet alleen omdat de tegenliggers jou kunnen zien, maar ook om een boete te voorkomen. 

Bij de meeste e-bikes doe je de verlichting aan via de display. Dat is handig, want met een druk op de knop ben jij voorzien van licht. Doet jouw lamp het niet meer? Dan kun je een nieuwe of tweedehands lamp kopen die geschikt is voor jouw elektrische fiets. Gelukkig rijzen deze prijzen niet de pan uit, want voor een koplamp betaal je gemiddeld zo’n 25 euro.

onderdeel e-bike: verlichting

10. Frame

De hele e-bike wordt bij elkaar gehouden door het frame. Wanneer je op het punt staat om een e-bike te kopen is het belangrijk om te letten op het formaat van het frame. Zo heb je een frame met een hoge of lage instap en heb je verschillende framematen. Wil je weten welk framemaat het beste bij jou past? Dan kun je een proefrit maken, maar je kunt ook kijken in het framemaat tabel

e-bike onderdelen: het frame

11. Slot

We snappen dat je zuinig wil zijn op jouw e-bike. Een e-bike is namelijk een behoorlijke uitgave, die je niet dagelijks doet. Een slot kan ervoor zorgen dat jouw e-bike op zijn plek blijft staan en niet wordt gestolen.

Het is belangrijk om te kiezen voor een slot die is goedgekeurd volgens het ART-keurmerk. Kies bovendien voor een slot met minimaal twee sterren. Zo’n slot biedt extra veiligheid en heeft ook invloed op jouw verzekering.

een slot behoort tot de onderdelen van een e-bike

12. Standaard

Om jouw e-bike op een gewenste plek neer te stallen heb je een standaard nodig. Je wil ‘m natuurlijk niet telkens tegen een hekje of een muur willen plaatsen.

Er zijn verschillende soorten standaarden te vinden. Zo heb je een standaard die vooral geschikt is voor zware fietsen, standaarden die je kunt verstellen en dubbele standaarden. Voor een e-bike – die in het algemeen wat zwaarder is – is het aan te raden om te kiezen voor een standaard die ervoor zorgt dat jouw e-bike stevig en stabiel staat.

elektrische fiets standaard

13. Bagagedrager

Een bagagedrager is onmisbaar op een fiets. Nou ja, er bestaan wel fietsen zonder bagagedragers, maar of deze fietsen praktisch zijn is een tweede. Ook is een bagagedrager voor een gewone fiets iets anders dan die van een elektrische fiets. 

Een bagagedrager voor een elektrische fiets is namelijk een stuk steviger. Vaak zijn deze ook hoger, in het geval de accu boven het achterwiel zit. Aan de zijkanten zitten vaak haken, waar je zonder moeite fietstassen aan kunt bevestigen. Bovendien zijn er genoeg bagagedragers te vinden: of dat nou tweedehands of nieuwe bagagedragers zijn.

onderdelen van een elektrische fiets

14. Trapas

Om vooruit te kunnen komen is het belangrijk om te kunnen trappen. Al deze trapkracht wordt bij elkaar verzameld bij de trapas, en vervolgens zal de trapas de wielen laten draaien. Het is belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief goede trapas op jouw elektrische fiets, omdat de trapas veel te verduren krijgt. Gelukkig is het monteren van zo’n trapas een makkelijke klus, want de meeste trapassen kunnen op meerdere e-bikes worden gebruikt.

e-bike onderdelen en de trapas

15. Kabels

Naast de versnellingen kent een e-bike nog veel meer kabels. Zo bestaat de e-bike ook uit remkabels, verlichtingskabels en displaykabels. Al deze kabels zorgen ervoor dat jouw e-bike op rolletjes loopt. Natuurlijk is de kans ook altijd aanwezig dat een van deze kabels het begeeft. Gelukkig is dat niet meteen reden tot paniek, want de meeste kabels kun je online verkrijgen of in de fietsenwinkel.

de kabels van een elektrische fiets

16. Ketting

Net als de ‘gewone’ fiets heeft een e-bike ook een ketting. Een ketting zorgt ervoor dat wielen van de fiets kunnen ronddraaien. Een essentieel onderdeel, dus. Gelukkig is een ketting aanschaffen niet duur én is een ketting onderhouden ook geen moeilijke klus. 

Door regelmatig jouw ketting in te smeren voorkom je heel wat onderhoud. Wanneer je regelmatig jouw ketting insmeert zal jouw e-bike simpelweg soepeler verlopen. Let op dat de ketting van een e-bike met een derailleursysteem vaker moet worden ingesmeerd. Dit omdat deze e-bikes geen kettingkast hebben.

e-bike onderdelen en de ketting

Verzekeringen en garantie omtrent onderdelen

Een e-bike is een geliefd vervoersmiddel voor velen, maar ook geliefd om te stelen. Je hoopt er natuurlijk niet op dat dat jou overkomt, maar toch gebeurt het vaker dan je denkt. Wanneer jouw e-bike is gestolen moet je allereerst aangifte doen bij de politie. 

Ook als je geen idee hebt waar jouw e-bike is, is het handig om de politie te bellen. Toch kan het ook zijn dat jouw e-bike is geruimd door de gemeente, bijvoorbeeld wanneer de fiets op een verkeerde plek is geparkeerd.

Daarnaast is het belangrijk om direct contact op te nemen met jouw verzekering. Houd ook de polisvoorwaarden bij de hand, want hierin staat alles vermeld wat de verzekering precies van jou nodig heeft. Denk daarbij aan jouw contactgegevens.

Heb jij jouw e-bike weergevonden, maar is er sprake van schade? Dan is het belangrijk om ook contact op te nemen met de verzekeraar. Zij kunnen jou precies vertellen wat er wordt vergoed en wat niet. In de meeste gevallen heb je ook nog recht op garantie. Dit is echter wel afhankelijk van het fietsmerk en op welke onderdelen je garantie hebt.

verzekeringen en garantie elektrische fiets onderdelen

Heb je vragen, op- en aanmerkingen of misschien wel een leuk weetje? Laat dan gerust hieronder een reactie achter. Ook als er elektrische fiets onderdelen ontbreken in ons overzicht horen wij het graag.

Veelgestelde vragen

Zijn de motoren van Bafang goed?

De motoren van Bafang zijn over het algemeen erg goed en betrouwbaar. De meeste elektrische fietsen zijn dan ook uitgerust met een Bafang middenmotor.

Hoeveel kost een e-bike?

De prijzen van een e-bike lopen erg uiteen. Zo kun je een e-bike kopen voor 1500 euro, maar je hebt er ook modellen tussen zitten waar je 6000 euro voor moet neerleggen.

Waar koop ik elektrische fietsonderdelen?

Je kunt onderdelen voor jouw e-bike kopen op het internet, maar je kunt hiervoor ook langsgaan bij de fietsenmaker in de buurt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *