nieuwe fiets kopen waar op letten

Een nieuwe fiets kopen? Hier kun je op letten

Op de fiets naar het werk, mountainbiken in het bos of lange tochten maken in de natuur: een fiets is voor velen een onmisbaar vervoersmiddel. We maken met onze fiets heel wat kilometers en daarom is het belangrijk dat je een fiets hebt die volledig aan jouw wensen voldoet. Maar, waar moet je eigenlijk op letten als je een nieuwe tweewieler koopt? Hieronder praten we je bij.

1. Soort fiets

Allereerst moet je je afvragen waar je de fiets voor wil gebruiken. Nederland is natuurlijk hét fietsland en het aanbod in fietsen is immens groot. Stel jezelf daarom een aantal vragen wat het doel is van de fiets. Wil je een e-bike aanschaffen voor woon-werkverkeer, ben je op zoek naar een kinderfiets om jouw kind te leren fietsen of wil je de fiets alleen gebruiken voor de boodschappen? Op basis hiervan wordt de zoektocht meteen een stuk overzichtelijker.

2. Bepaal je framemaat

Om fatsoenlijk en zonder klachten op jouw stalen ros te kunnen fietsen, is de juiste framemaat van degelijk belang. Maar, hoe bepaal je deze maat eigenlijk? Om de framemaat zelf uit te rekenen heb je alleen een rolmaat en een rekenmachine nodig. Ga rechtop staan en meet de afstand tussen jouw voeten plat op de grond tot aan het kruis. Deze afstand in centimeters vermenigvuldig je met 0,68 en dat is de framemaat. 

3. Veiligheid

Op de fiets neem je deel aan het verkeer. Veiligheid is daarom belangrijk, voor zowel jouzelf als voor de andere weggebruiker. Je kunt daarom letten op een aantal zaken. Zo moet de fiets natuurlijk voorzien zijn van verlichting en goede remmen. En wanneer jij jouw fiets wil opbergen is een slot van groot belang. Helaas is vaak een ‘gewoon’ fietsslot niet genoeg om jouw fiets optimaal te beveiligen. Een extra fietsslot die voldoet aan het ART-keurmerk is een aanrader. Hiermee verklein je de kans dat jouw spiksplinternieuwe fiets wordt gestolen en bovendien zijn deze fietssloten van Slotenspeciaalzaak vaak ook voldoende voor de verzekeringsmaatschappij. 

4. Het nut van versnellingen

Een fiets met versnellingen zorgt ervoor dat je sneller vooruitkomt. Handig, maar vraag je af of jij zelf ook baat hebt bij versnellingen. Wanneer je bijvoorbeeld jouw fiets enkel gebruikt voor de boodschap is het niet per se nodig. Als je sportief wil fietsen zijn versnellingen dan wel weer ideaal. 

5. Type rem

Als laatst kun je ook nadenken welke type rem jij het fijnst vindt. Zo heb je de terugtraprem, die je eigenlijk alleen nog maar ziet op kinderfietsen of stadsfietsen, of de handrem. Het is maar net waar jouw persoonlijke voorkeur ligt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *