Alle soorten e-bikes op een rij

Je ziet het steeds meer: mensen op een elektrische fiets. Dit komt omdat het steeds meer in komt in Nederland. Tijdens de coronacrisis konden we natuurlijk niet zo veel en ging iedereen de natuur in. Om mooie afstanden te fietsen zijn e-bikes dan ook perfect. Of je nou een dagje gaat fietsen door de natuur, je je kinderen moet halen van school of omdat je liever op de fiets naar het werk gaat in plaats van de auto.

Er zijn genoeg redenen om een elektrische fiets aan te schaffen. Het heeft veel voordelen en er zijn ook nog eens ontzettend veel verschillende e-bikes. Van bakfietsen en stadsfietsen tot vouwfietsen en speed pedelecs. Ben jij benieuwd naar de verschillende elektrische fietsen? Lees dan vooral verder. We leggen je alles uit over de verschillende soorten e-bikes in Nederland.

verschillende soorten e-bikes

Waarom is een e-bike handig?

Nederland is natuurlijk het land dat bekend staat om zijn vele fietsen. Waar je ook loopt, overal staan wel fietsen geparkeerd en overal zie je wel mensen rond fietsen. Omdat er geen bergen zijn hier in Nederland is het dan ook gemakkelijk om naar je werk of school te fietsen. Vaak pakken wij mensen al snel de auto maar je kan net zo goed op de fiets. Soms zijn afstanden misschien net wat te lang maar daarbij kan een elektrische fiets goed helpen. Gelukkig zijn er veel verschillende e-bikes en daardoor kunnen ze voor allerlei situaties erg handig zijn. Daarom leggen we hieronder uit welke elektrische fietsen er allemaal zijn.

1. Elektrische stadsfiets

Ja je hoort het goed, een stadsfiets. Je hoort het eigenlijk al aan de naam, deze fietsen zijn bedoeld voor in de stad. In de stad fiets je vaak kleinere afstanden en daar is deze fiets dan ook perfect voor. Zit je werk vlakbij? Dan kan je perfect met een elektrische stadsfiets naar je werk of bijvoorbeeld naar de supermarkt. De fiets is erg handig en rijdt ook nog eens comfortabel. Met een elektrische fiets hoef je minder moeite te doen en is de kans veel kleiner dat je moe en bezweet aankomt op je werk. Deze stadsfietsen zijn er dan ook in allerlei verschillende kleuren en maten, want de fiets is te verkrijgen bij superveel verschillende fietsmerken.

2. Elektrische sportfietsen

Ben je juist van plan om wat meer te bewegen en wil je gaan sporten? Dan is dat heerlijk om dat in de natuur te doen. Geniet van de natuur en de bossen om je heen terwijl je aan het sporten bent. Dit kan perfect met een elektrische sportfiets. Veel van deze fietsen hebben dan ook fitnessstanden. Zo kan je je eigen doelen stellen. Naast gewone elektrische sportfietsen zijn er ook elektrische mountainbikes. Hoe handig is dat? Zo kan je door de bossen crossen en dat nog wel elektrisch!

3. Hybride e-bikes

Hybride e-bikes zijn ontzettend populair onder de elektrische fietsliefhebbers. Dit komt omdat het een stadsfiets en sportfiets in één is. Dit is natuurlijk handig, want hij is geschikt voor korte en lange afstanden. Zo kan je met de fiets korte afstanden leggen naar de supermarkt of je werk terwijl je in het weekend een lange fietstocht kan maken. De fiets heeft veel verschillende versnellingen waardoor het dus voor veel situaties een handig fiets is. Verder kan je gemakkelijk door weer en wind naar jouw eindbestemming sjezen.

4. Elektrische bakfiets

Wil je je kinderen van school halen, maar is het net wat te ver? Dan is een elektrische bakfiets perfect voor jou. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Zo heb je wat kleinere transportfietsen waar een kind in kan maar je hebt ook bakfietsen waar meerdere kinderen in kunnen. Zo is het handig als je in het dorp woont maar ook als je in de stad woont kan zo’n transportfiets perfect zijn. Zo kan je met je hele gezin op een makkelijke en veilige manier van A naar B komen.

5. Elektrische trekkingfiets

Een trekkingfiets, ook wel een all terrain bike genoemd, is perfect voor de wat langere afstanden. Dit kan dus perfect voor tochten door steden of door de natuur. Verder worden trekking fietsen vaak gebruikt voor fietsvakanties. De fiets is van lichtgewicht en is gemaakt voor lange afstanden. Zonder dat je superveel je best moet doen kan je vele kilometers afleggen. 

Welke e-bike past bij jou?

6. Speed pedelec

Naast de ‘gewone’ e-bike heb je ook nog de speed pedelec. Een speed pedelec kan wel een snelheid behalen tot wel 45 kilometer per uur! Dat is ideaal als je nogal wat kilometers van jouw werk woont, want de speed pedelec maakt het mogelijk om de auto te laten staan. Wel heb je een rijbewijs nodig voor een speed pedelec en moet je een helm dragen.

7. Cargo e-bike

Een Cargo e-bike word vaak gebruikt door bedrijven die spullen moeten bezorgen. De fiets heeft namelijk genoeg ruimte om spullen mee te nemen. Het word ook wel gezien als een alternatief voor een bezorgbusje. Het is een soort bakfiets maar dan bedoel voor goederen. Dit is natuurlijk erg handig voor als je veel spullen mee moet maar je toch op de fiets wilt gaan.

8. Elektrische step

Naast dat je gemakkelijk van A naar B kan komen op een elektrische fiets, kan dit ook met een elektrische step. Je ziet het tegenwoordig al veel meer in grote steden. In plaats van lopen of fietsen gewoon op de elektrische step. Het kost weinig moeite en toch kan je overal naar toe.

9. Elektrische vouwfiets

Ga je naar het werk met de trein en moet je vervolgens nog een stuk fietsen? Dan is een elektrische vouwfiets misschien wat voor jou. Je kunt een vouwfiets namelijk overal mee naartoe nemen. Een elektrische vouwfiets is net zo handig als de ‘normale’ vouwfiets, alleen deze hebben een accu. Hierdoor ben je binnen een handomdraai op jouw werk.

10. Hippe e-bikes

Ben je op zoek naar een elektrische fiets waarop je gezien wil worden? Naast de standaard elektrische fietsen bestaan er ook nog elektrische fietsen met een opvallend design. Deze zogenoemde hippe e-bikes hebben de leukste technische snufjes en de meest te gekke kleurencombinaties. Zo heeft de ene e-bike een retro-uistraling, terwijl de ander een strak, sportief ontwerp heeft. Er is voor ieder wel wat wils.

11. Elektrische fatbikes

Scheuren door de bossen, sjezen over het strand maar ook gewoon lekker rondfietsen in de stad: met een elektrische fatbike kun je op ieder terrein genieten van de buitenlucht. De fatbike kun je herkennen aan de dikke banden. Hierdoor zijn ze geschikt voor iedere ondergrond. Daarnaast heeft een fatbike een licht frame, waardoor je je gemakkelijk kunt voortbewegen.

12. Tweedehands elektrische fietsen

Wanneer je een elektrische fiets wil, hoef je niet per se een nieuwe aan te schaffen. Je kunt namelijk ook een gebruikte, tweedehands e-bike kopen. Hierbij kun je heel wat besparen: daar wordt jouw portemonnee blij van! Wel moet je oppassen op een aantal zaken. Zo moet je de accu goed bekijken. De kwaliteit van de accu moet goed in orde zijn, je wil natuurlijk niet halverwege de rit met een lege accu zitten. Ook kun je beter geen tweedehands e-bike kopen die ouder is dan zeven jaar.

In dit filmpje van vijf minuten kom je erachter welke e-bike bij jou past.

Voor welke e-bike ga jij?

Heb je al een keuze kunnen maken? Ga je voor veel beweging dus voor een sportfiets of ga je toch liever voor de wat kortere afstanden met een stadsfiets. Gaan je kinderen mee in de bakfiets of ga je op reis met de trekking fiets? Maak snel je keuze en ga er lekker op uit. Wil je al deze dingen doen dan kan je het beste gaan voor de hybride e-bike. Twijfel niet langer en ga er op uit! Laat een reactie achter en laat weten voor welke elektrische fiets jij gaat.

Veelgestelde vragen

Hoelang gaat een elektrische fiets mee?

Elektrische fietsen kunnen echt ontzettend lang mee. Zo gaan de meeste e-bikes wel tien jaar of zelf langer mee.

Hoelang werkt een accu van een e-bike? 

De elektrische fietsen zelf kunnen jaren mee, maar de accu helaas niet. Gelukkig gaan ze wel een poos mee. Zo moet gaan de accu’s over het algemeen wel vijf tot zes jaar mee.

Hoelang moet de accu van mijn elektrische fiets aan de lader?

Er zijn veel verschillende soorten accu’s, dit hangt dus af aan de capaciteit van de accu. De meeste accu’s hebben twee uur nodig maar sommige ook vijf uur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *