Fietsen als sport: welke fietssporten bestaan er eigenlijk?

Heb je al een tijdje willen beginnen aan een fietssport? Weet je alleen niet waar je uit kan kiezen? Er zijn ook enorm veel keuzes om uit te kiezen. Je hebt natuurlijk de welbekende fietssporten zoals, wielrennen, mountainbiken of echt normaal fietsen. Lees verder en kom erachter welke andere fietssporten er allemaal zijn.

1. Cycle speedway

Cycle speedway is een snelle versie van het fietsen. De vier fietsers staan aan het begin met een fiets van 26-inch wielen, met maar één versnelling en geen remmen. Bij het begin is het handig om een goede sprint te hebben, zodat je een goede start hebt. De race vindt plaats op een soort ovale baan en die is best kort, soms nog niet eens 100 meter. Er zitten twee rechte stukken in en na die stukken komen er behoorlijke scherpe bochten. Het is een stuk veiliger als je die bocht niet neemt en tegelijkertijd gaat trappen. Het wordt aangeraden om één voet op de grond te zetten voor je grip, want zo’n baan kan gevaarlijk zijn met zo’n snelheid. 

Deze sport wordt nog niet veel beoefend in Nederland of in België. Het is vooral een bekende sport in het Verenigd Koninkrijk.

2. Kunstfietsen

Kunstfietsen wordt ook wel eens omschreven als turnen, alleen dan op de fiets. De deelnemers doen dus ook allerlei soorten kunstjes. Nadat ze deze oefeningen hebben gedaan worden ze beoordeeld en krijgen ze punten van een jury. Deze kunstjes kunnen ze zittend doen vanaf het zadel of via het stuur, maar het gebeurt ook wel dat ze een handstand doen op het zadel bijvoorbeeld.

Het eerste wereldkampioenschap kunstfietsen gebeurde al in 1956. Net als bij wegwielrennen strijden de deelnemers van kunstfietsen om de felbegeerde regenboogtrui. Er is maar één kunstfietsvereniging in Nederland op dit moment, die vindt plaats in Heerlen. Desondanks is de sport wel degelijk aangesloten bij de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie).

3. Cyclobal

Vind jij het lastig om te kiezen tussen een balsport en een fietssport? Dan is cyclobal ook nog zeker het waard om even over na te denken. Het is wel handig als je handig bent met de fiets, want je moet toch een soort fietskunstenaar zijn om deze sport te doen. 

Cyclobal wordt vaak gespeeld in een zaal, waar twee teams van twee spelers het tegen elkaar opnemen. Eén van de regels van deze sport is dat het is verboden om de bal actief aan te raken met je voeten of handen. Je moet de bal dus voortbewegen met het voor of achterwiel van de fiets. In 1901 is de sport al uitgevonden, in Duitsland. En het heeft zelfs ooit een wereldkampioenschap gehad. 

Wederom is deze sport te beoefenen in Heerlen bij dezelfde vereniging als het kunstfietsen.

4. Mountainbiken

Deze soort van een fietssport is wel bekend voor de meeste mensen. Het wordt ook vaak beoefend door vele mensen. Mountainbiken is ook nog eens supergoed als je calorieën wilt verbranden. Het kan er best hard aan toe gaan en daar moet je dan ook zeker goed tegen kunnen. In Nederland zijn er vele paden die je kan gaan fietsen met de mountainbike. Niet alleen in Nederland kun je deze paden vinden, maar in verschillende landen zijn er genoeg mountainbike paden.

Doordat er zoveel verschillende paden zijn kun je als je net begint met mountainbiken beginnen bij het beginnerspad en naarmate je beter wordt, ga je door naar de wat moeilijkere paden. Mountainbikepaden bevatten vaak onverharde paden, je moet een beetje klimmen, je hebt verschillende afdalingen en ook allerlei obstakels.

Waar kan ik kunstfietsen beoefenen?

Je kan kunstfietsen beoefenen in Heerlen. Dat is ook de kunstfietsvereniging van Nederland.

Zijn er mountainbikepaden in Nederland?

Jazeker, er zijn veel mountainbikepaden in Nederland en ook van verschillende niveaus.

Hebben de fietsen bij Cycle speedway remmen?

Nee, deze fietsen hebben geen remmen en hebben maar één versnelling. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *