Kinderzitje op een elektrische fiets monteren

Kinderzitje op een elektrische fiets monteren

Kinderzitje op een elektrische fiets monteren

Heb je een elektrische fiets en ben je benieuwd of je ook een kinderzitje kunt monteren? Wij vertellen je in dit artikel waar je op moet letten en hoe je een kinderzitje monteert op het moment dat dit niet in 1 keer lijkt te lukken.

Is een kinderzitje op een elektrische fiets veilig?

Er is prima veilig te fietsen met een kind op een elektrische fiets. Echter is het wel belangrijk om de snelheid aan te passen. Een elektrische fiets gaat een stuk sneller wat de kans op ongelukken groter maakt. Ben je wel gewend snel te fietsen? Doe je kindje dan bij voorkeur een helm op.

Kinderzitje monteren

Hieronder zie je de montage uitleg voor zowel een voorzitje als een achterzitje. Een voorzitje is meestal geschikt voor kinderen tot 15 kilo. Boven de 15 kilo heb je dus een achterzitje nodig.

Voorzitje monteren

Voorzitjes zijn gemakkelijk te monteren op elektrische fietsen met een dunne (normale) stuurpen. Veel sportievere elektrische fietsen hebben een andere constructie voor de stuurpen. Dit is dikker en zit in de weg bij het monteren van een kinderzitje. 

Heb je een fiets met een zogenaamde A Head stuurpen? Dan kun je een montage adapter gebruiken om je kinderzitje te monteren. Met deze adapter kun je ook kinderzitjes zetten op mountainbikes en andere sportieve fietsen.

Kinderzitje adapter mountainbike en E-Bike

Achterzitje monteren

Het is ook belangrijk om een stevige constructie te realiseren voor je kinderzitje. Als je kind te groot is voor een voorzitje is een achterzitje nodig. De meeste kinderzitjes zijn niet zonder meer te monteren op de drager van een E-Bike. Je zult hier een zogenaamde Easy Fit voor moeten gebruiken. Dit is een opzetstuk voor je huidige bagagedrager waarop je zitjes wel kunt monteren. Ook kun je kiezen voor een zitje met frame montage.

Tip: Let er bij het monteren van een achterzitje op dat je nog steeds bij het oplaadpunt van je elektrische fiets kunt.

Maximaal gewicht bagagedrager E-Bike

De meeste elektrische fietsen hebben een drager die tot maximaal 25 kilogram kan dragen. Dit staat vaak ook aangegeven op de drager zelf. Daarom is het belangrijk om het gewicht van je kindje in de gaten te houden. Het zitje zelf weegt natuurlijk ook iets. Daarom adviseren wij als je kindje zwaarder is van 22 kilo deze niet meer achter op op je elektrische fiets te nemen.

Nieuwe E-Bike aanschaffen?

Ga je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Vraag dan altijd even in de winkel of een achterdrager geschikt is voor kinderzitjes en of er überhaupt een zitje gemonteerd kan worden op de desbetreffende fiets. Vaak hebben elektrische transportfietsen bijvoorbeeld een stevigere drager dan hele sportieve elektrische fietsen.

Wat voor kinderzitje past op een elektrische fiets?

De meeste zitjes zijn passend te maken. Zitjes van Yepp passen altijd perfect met de Easy Fit op de bagagedrager. Als je het jezelf makkelijk wil maken is een Yepp zitje dus aan te raden voor je E-Bike.

Conclusie

Een kinderzitje is eigenlijk altijd passend te maken op jouw elektrische fiets. Wel is het van belang om goed de veiligheid in de gaten te houden. Zet alleen je kindje achter op een stevige bagagedrager, houd in de gaten dat je niet het maximaal gewicht overschrijd en gebruik bij voorkeur een fietshelm voor je kind.

Het is aan te raden om een fiets te nemen met een dubbele standaard en stuurslot zoals een transportfiets zodat je fiets ook stevig staat als je je kindje er in zet of er uit haalt. Houd je fiets ook altijd goed vast als je kindje in het zitje zit. Kinderen kunnen onverwachte bewegingen maken wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken.

Maak je je nog steeds zorgen over de veiligheid? Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een elektrische bakfiets.

1 reactie op “Kinderzitje op een elektrische fiets monteren”

  1. Pingback: Beste elektrische moederfiets - Waar moet je op letten? E-Bike Bond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.