E-Bike framemaat bepalen

E-bike framemaat bepalen: wat is de juiste maat?

Wil je de framemaat voor een elektrische fiets bepalen? De juiste e-bike framemaat is belangrijk. Als je op een te kleine of juist te grote fiets fietst kan het zijn dat je op termijn lichamelijke klachten ontwikkeld. Op deze pagina vertellen we je waar je op moet letten bij het uitzoeken van de juiste framemaat voor een elektrische fiets.

Waarom is de juiste framemaat voor elektrische fiets belangrijk?

Hoe de e-bike fietst heeft voornamelijk te maken met de juiste framehoogte. Het is namelijk zo dat wanneer het fietsframe te groot is, dat je niet goed bij het stuur kunt. Bij een te kleine framemaat kun je het zadel soms niet hoog genoeg afstellen.

Het wordt al wel duidelijk dat je de e-bike framemaat goed berekend, want anders is een e-bike kopen niet verstandig. Laat je daarom goed adviseren, zowel bij online kopen als in de fietsenzaak.

Wat is de e-bike framemaat?

‘’Maar die fiets is toch gewoon 28 inch?’’ Dat klopt! Alleen je kunt dus hoge en lage 28 inch fietsen hebben. 28 inch slaat namelijk op de wielmaat. De framemaat is de afstand van het hart van de trapas tot aan het punt waar de zadelpen uit het frame komt.

Framemaat elektrische fiets
Met rood wordt aangegeven welke gedeelte wordt berekend voor de framemaat.

Verende zadelpen

Veel elektrische fietsen zijn voorzien van een verende zadelpen. Dit maakt de fiets een stuk hoger. Een verende zadelpen is vaak tussen de 4 en 6 centimeter hoog. Als je dus precies op een 51 centimeter fiets past en hier komt een verende zadelpen in zal deze te hoog zijn. Daarom gaat men vaak voor een wat kleinere framemaat als het gaat om een E-Bike met zadelpen vering.

Latere leeftijd

Ben je iets ouder of heb je fysieke ongemakken waardoor op en afstappen soms lastiger is? Een E-Bike is zwaarder dan een gewone fiets. In dit geval is het wellicht dus een goed idee om voor een wat kleinere framemaat te kiezen. Ook kan in dit geval een fiets met lage instap een goed idee zijn.

Welke frame maten zijn er?

Over het algemeen variëren de frame maten van een elektrische fiets tussen de 46 en de 61 centimeter. Veel fabrikanten maken fietsen tussen de 50 en 56 centimeter omdat dit het meest voorkomend is.

E-bike framemaat tabel

Let op: Deze tabel is indicatief. Het kan namelijk zo zijn dat je iets langere benen hebt of juist iets korter waardoor een andere framemaat meer geschikt is. Zorg er dus voor dat je altijd een proefrit maakt en ook niet een keuze maakt uitsluitend op basis van een tabel als deze.

Framemaat Framemaat centimeter Lichaamslengte
S 46 1,47 – 1,60
S 50 1,50 – 1,63
M 51 1,53 – 1,70
M 53 1,60 – 1,78
L 56 1,70 – 1,90
L 57 1,72 – 1,92
XL 59 1,80 – 1,95
XL 61 1,85 en langer

Extra lage e-bike

De meeste E-Bike merken beginnen met een framemaat van zo’n 46 centimeter. Vaak heeft deze nog wel een geveerde zadelpen waardoor hij op 50 centimeter zal komen. Je kunt hier wel een normale pen in zetten zodat de hoogte echt 46 centimeter is. Je zult hier dan vanaf ongeveer 1,45 op kunnen fietsen. Ben je kleiner dan 1,45? Sommige merken bieden ook 26 inch e-bikes aan. Deze zijn wel schaars maar bijvoorbeeld te leveren door Victoria fietsen.

Extra hoge e-bike

Ben je 2 meter of nog langer? Sommige merken leveren ook herenfietsen met een 65 centimeter frame. Wil je fgraag een dames (lage instap) fiets? Dan zul je in de meeste gevallen toch aangewezen zijn op een 61 centimeter fiets met geveerde zadelpen.

Heeft u een tip voor elektrische dames fietsen met een 65 centimeter frame? Laat het dan vooral even weten onder dit artikel.

Framemaat zelf berekenen?

Je kunt je framemaat ook berekenen. Dit doe je door je schoenen uit te trekken, je voeten 20 centimeter uit elkaar te zetten en de afstand tussen je kruis en de vloer te meten. Het aantal centimeters vermenigvuldig je met 0,68 en dit zou je ideale framemaat moeten zijn. 

Kom je op een gekke niet bestaande framemaat? Kies dan voor een lagere, wel beschikbare maat.

Waar vind je de framehoogte?

Vaak staat een framemaat vermeld op het frame. Dit staat dan op een sticker op achtervork. Ook kan deze sticker zitten op de verticale frame buis. Dit is de frame buis waar de zadel pen in zit.

Je kunt de framemaat ook zelf opmeten. Dit doe je door de afstand van het hart van de trapas tot het begin van de zadelpen te meten.

In dit filmpje van 20 seconden kom je meteen te weten hoe je de e-bike framemaat opmeet.

Veelgestelde vragen

Welke framemaat fiets dames?


Wil je de framemaat voor een elektrische damesfiets bepalen? Ga op je blote voeten staan, 15 centimeter uit elkaar. Meet nu de hoogte van de vloer tot aan je kruis (in centimeters). Vermenigvuldig vervolgens deze afstand met 0.68 en je hebt de juiste e-bike framehoogte!

Is een te grote framemaat erg?


Het kan voorkomen dat de bovenbuis aan de lange kant is. Dit kan ervoor zorgen dat je de afstand tussen zadel en stuur niet goed kunt afstellen. Voor een juiste zithouding is de framehoogte daarom uitermate belangrijk, want dit bepaalt grotendeels het fietsplezier.

Hoe belangrijk is de framemaat?


Het kopen van een e-bike met de juiste framemaat is ontzettend belangrijk. Je voorkomt hiermee namelijk een aantal gezondheidsklachten, namelijk: knieklachten, zadelpijn, schouderpijn of rugpijn. Het juist afstellen van zadel en stuur is daarom noodzakelijk.

4 reacties op “E-bike framemaat bepalen: wat is de juiste maat?”

 1. Toch wel jammer en vreemd dat de reeds lang bestaande framemaat van 65 voor lange mensen hier niet vermeld staat! Ook zou deze bond er voor mogen strijden dat er voor oudere lange mannen lage instap (dames) e-bikes geproduceerd gaan worden.

  1. Hoi,

   Welke 65 centimeter e bikes heeft u het precies over? Zelf zien wij nergens elektrische fietsen met een 65 centimeter framemaat dus het zou gek zijn om deze te benoemen.

   Bimas levert een 54cm lage instap fiets met geveerde zadelpen. Dat maakt hem +/- 58 centimeter. Nog niet optimaal maar momenteel de hoogste lage instap fiets.

   1. Serieus? Dan heb je slecht (geen?) onderzoek gedaan. Om er maar een paar op te noemen: Gazelle (o.a. Ultimate, Paris, Chamonix, Orange), Batavus (o.a. Finez E-go), Sparta (o.a. a-Shine M8b), Pegasus, Velo de Ville en nog meer merken hebben een 65-frame.

    Als je je als ‘E-bike Bond’ (?) profileert, moet je toch echt met goede informatie komen. Zeker als je zo’n naam voor je site kiest, verwachten bezoekers dat de informatie correct en volledig is. Mede door je verbazing over de post van Piet Kooijman komt de site over als een hobbyproject.

  2. Dat is gek, ik heb een Gazelle fiets met framemaat 65 en ik weet van Gazelle dat zij verschillende modellen, niet allemaal, in 65cm kunnen leveren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *