Actieradius E-bike vergroten

Actieradius E-bike vergroten

Actieradius E-bike vergroten

Actieradius E-Bike vergroten. Meestal is dit het eerste wat je vraagt bij het aanschaffen van een E-Bike. De kans is aardig aanwezig dat de fiets verkoper aangeeft dat dit van allemaal verschillende factoren afhankelijk is. Een fabrikant geeft vaak ook een vrij ‘’vage’’ indicatie mee. Zo kunnen veel elektrische fietsen bijvoorbeeld 50-100 kilometer op een acculading.  Hoe ver je echt kunt fietsen op je elektrische fiets hangt dus van verschillende omstandigheden af. Maar wat zijn die omstandigheden eigenlijk?

Ondersteuning

Uiteraard is de mate van ondersteuning cruciaal voor de actieradius. In stand 1 gebruik je een stuk minder stroom dan in stand 5. Hoe lager de mate van ondersteuning, hoe verder je kunt fietsen.

Bandenspanning

De bandenspanning van je fiets is ook erg belangrijk. Als je banden goed hard opgepompt zijn heb je minder rolweerstand en kun je dus verder fietsen op 1 acculading. Het is dus ook aan te raden om regelmatig de banden op te pompen. Op de buitenband is te vinden hoeveel druk er in jouw fiets band mag.

Schakelen

Net zoals in een auto is het belangrijk om te schakelen. Als je bijvoorbeeld 7 versnellingen hebt en in de 7e versnelling optrekt vraagt dit heel veel van de accu. Het is dus beter om tijdens het optrekken dit in een lagere versnelling te doen en omhoog te schakelen wanneer je op snelheid komt. 

In de auto trek je tenslotte ook op in de eerste versnelling. Dit zorgt ervoor dat de motor niet te veel belast word en moet ‘’zwoegen’’ bij het optrekken.

Remmen en optrekken

Wanneer je remt en vervolgens weer optrekt kost dit erg veel extra energie. Wanneer je constant een bepaald tempo fietst neemt dit per kilometer veel minder stroom. Zorg er dus voor dat je zo weinig mogelijk onnodig remt en optrekt. 

Onderhoud van je fiets

Zorg dat je fiets regelmatig onderhoud krijgt. Wanneer alles soepel loopt is dit terug te zien in de afstand die je fiets kan uitleggen. Loopt alles soepel? Sleept er niks aan? Zijn alle lagers goed gesmeerd en natuurlijk de ketting? Deze factoren hebben allemaal invloed op de actieradius van je fiets. Alleen het regelmatig smeren van je ketting kan al een enorm effect hebben. Dit kun je doen met een simpel flesje kettingolie.

Onderhoud van je accu

Goed omgaan met de accu van je fiets is erg belangrijk. Zo dien je een accu bij voorkeur op kamer temperatuur te bewaren. Daarnaast zijn er nog veel meer tips over hoe je om moet gaan met de accu van je elektrische fiets. Deze tips lees je hier: Elektrische fiets accu onderhoud

Andere factoren

Ook zijn er factoren waar je misschien wat minder aan kunt doen. Zo presteren de meeste accu’s beter bij bepaalde temperaturen. Ook dingen als tegenwind en fietsen door heuvels zorgen voor een veel kleinere af te leggen afstand. Daarnaast maakt het gewicht van de bereider ook nog uit. Daarom is het altijd lastig te zeggen wat de precieze actieradius in jouw geval zal zijn. In ieder geval kom je met bovenstaande tips al een stuk verder!

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze gerust hieronder.

1 gedachte over “Actieradius E-bike vergroten”

  1. Hallo,
    Ik heb een fiets met nog net geen 500km op de teller. Het display geeft telkens andere informatie. De fabriek geeft een ranch op van 160km. Dat is nog nooit op het display getoond. Soms na het laden geeft ze 20km aan en na 20km rijden weer 44km ranch. Na 35km rijden in de Eco-stand geeft de display bijna leeg aan, en later weer halfvol.
    Mijn vraag is: Werkt het display onbetrouwbaar of zit er in de accu iets niet goed? Ik vind de aandrijving ook maar net aan.
    Groet, Jaap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *