E Bike accu onderhouden

E Bike accu onderhoud

Zo gaat je E Bike accu langer mee

Er doen allemaal verhalen de ronde omtrent het onderhouden en het gebruiken van je E Bike accu. Zo hoor je wel eens dat je een accu altijd helemaal leeg moet rijden om hem vervolgens weer helemaal op te laden maar hoor je ook wel eens dat de accu altijd aan de stroom moet staan wanneer je hem niet gebruikt. Maar wat is nou echt waar? Hoe kun je je fiets accu wel of juist niet gebruiken? En zijn dit soort tips nog wel van deze tijd?

Om te beginnen had je ‘’vroeger’’ andere accu’s dan nu. Het klopt dat bepaalde type accu’s altijd aan de stroom moesten blijven staan. Dit is nu niet meer het geval. 

Gebruik je fiets en accu regelmatig

Een fiets accu slijt over het algemeen sneller als je hem niet gebruikt dan wanneer je hem wel gebruikt. Zorg dus dat je regelmatig even een stukje fietst. 

Bewaar je accu half vol

Ben je toch van plan om je elektrische fiets een tijdje niet te gebruiken? Zorg er dan voor dat je de accu half vol weg legt. Leg de accu dus niet vol weg. Dit kan negatieve effecten hebben op de levensduur van je accu.

Bewaar je accu zoveel mogelijk op kamer temperatuur

Kamer temperatuur is optimaal voor je accu. Staat je fiets in de schuur? Hartje zomer en hartje winter kun je deze misschien beter mee naar binnen nemen. Hele lage en hele hoge temperaturen zijn niet goed voor de accu van je elektrische fiets. Ook is het niet goed om als je accu heel koud geworden is deze direct op te laden. Neem de accu dus mee naar binnen, laat hem een uurtje op kamertemperatuur komen en laad hem daarna pas op.

Zorg ervoor dat je accu nooit volledig ontlaad

Volledig ontladen is enorm schadelijk voor je accu. Zogenaamde diepteontlading kan funest zijn voor je E-Bike accu. Zorg er dus voor dat je accu hoe dan ook niet in de diepte ontlading terecht komt. Ook als je je accu niet gebruikt zul je hem dus zo nu en dan bij moeten laden.

Bij laden is goed voor je E Bike accu

Zorg ervoor dat je regelmatig bij laad. Het is niet nodig om een accu leeg te fietsen om hem vervolgens opnieuw op te laden. Het is een stuk beter om de accu altijd vol of bijna vol te houden. Hij hoeft niet iedere dag geladen te worden maar als je elke dag een paar kilometer rijd is het aan te raden om om de paar dagen en minimaal 1 keer per week bij te laden.

Vermijd vocht

Dit spreekt misschien voor zich maar is erg belangrijk. Vocht en elektriciteit gaan niet zo goed samen. Zorg er dus voor dat je accu altijd op een droge plek bewaard blijft.

Haal de accu uit de fiets bij transport

Neem je je elektrische fiets mee op de fietsendrager van je auto? Prima natuurlijk. Zorg er wel voor dat je de accu uit je fiets haalt en deze opbergt in je auto. Trillingen, kou, wind en andere weersomstandigheden kunnen schade veroorzaken aan je fiets accu.

Gebruik nooit een hoge druk reiniger

Veel mensen maken fietsen schoon met een hoge druk reiniger. Dit is voor geen enkele fiets goed. Je kunt vuil juist in de lagers spuiten en vet wegspuiten waar dit wel nodig is. Maar voor je elektrische fiets is dit nog minder handig. De elektronica van onder andere je accu kan beschadigd raken door het gebruik van een hoge druk spuit. 

Hoe lang gaat een E-Bike accu mee

De meeste elektrische fiets accu’s gaan ongeveer 5 jaar mee. Het hangt uiteraard ook erg af van het gebruik van de accu. Als je bovenstaande tips ter harte neemt zorg je ervoor dat je accu een zo lang mogelijke levensduur heeft.

Na deze 5 jaar is de capaciteit vaak enorm verminderd. De accu zal dus nog niet kapot zijn alleen zul je nog maar een paar kilometer kunnen fietsen.

Sommige mensen hebben geluk en kunnen nog langer doen met een accu. Dit is wel vaak meer een uitzondering.

Accu reviseren

Je kunt in plaats van de complete accu vervangen ook je fiets accu laten reviseren. Er zijn tegenwoordig verschillende accu revisie bedrijven. Bij het reviseren van je accu worden de cellen vervangen. Dit zorgt ervoor dat de actieradius weer significant omhoog gaat.

Wel is dit niet hetzelfde als het vervangen van je accu. Er zit ook elektronica in welke niet vervangen word. 

Het advies is dus om voor beide een duidelijke prijsopgave te vragen. Als het verschil tussen revisie en een nieuwe accu een paar tientjes is kun je wellicht beter een nieuwe accu kopen. Als het gaat om een paar euro en je verder nog voldoende vertrouwen hebt in je accu kan revisie een goed alternatief zijn.

Wat kost een E-Bike accu?

Het vervangen van een E-Bike accu kost vaak 300 tot 600 euro. Dit hangt af van de grootte van de accu. Een 300Wh accu is goedkoper dan een 400Wh accu. Ook maakt een merk vaak wat uit. Als je een universeel systeem hebt zoals Bosch of Bafang zal een accu wat goedkoper zijn als bij bijvoorbeeld een Gazelle fiets. Het is verstandig om voordat je een E-Bike aanschaft te informeren naar de kosten van het vervangen van je accu.

Accu (laten) testen

Ben je benieuwd naar de staat van je accu? Bij de grotere fietsenwinkel kun je je accu vaak aan een uitgebreid testprogramma laten zetten. Je zult hier een paar tientjes voor betalen maar krijgt wel een testrapport waarin je de staat van je accu kunt zien.

Ook kun je zelf een simpel testje doen om een indicatie te krijgen van de staat van je accu. Hoe je dit doet lees je hier:

Zelf E-Bike accu testen

8 reacties op “E Bike accu onderhoud”

  1. Pingback: Hoelang gaat een E-Bike accu mee? - E-Bike Bond

  2. Pingback: Actieradius E-bike vergroten - Verder fietsen elektrische fiets - E-Bike Bond

  3. Pingback: Hoe ver kun je fietsen op een accu? - Elektrische fiets - E-Bike Bond

  4. Pingback: Plaatsing van je accu, voor en nadelen - Elektrische fiets - E-Bike Bond

  5. Pingback: Kan een elektrische fiets tegen regen? - E-Bike Bond

  6. Pingback: Kun je op een E-Bike fietsen als hij leeg is? - E-Bike Bond

  7. Pingback: E-Bike accu werkt niet - Elektrische fiets gaat niet aan - E-Bike Bond

  8. Pingback: Zelf E-Bike accu testen - Fiets accu test - E-Bike Bond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.