Hoe ver kun je fietsen op een accu?

Hoe ver kun je fietsen op een accu?

Hoe ver kun je fietsen op een accu?

Als je op zoek bent naar een elektrische fiets is de kans groot dat dit de eerste vraag is die in je op komt. Hoe ver kan ik nou eigenlijk fietsen op 1 accu lading? En het antwoord op deze vraag is helaas niet heel erg eenvoudig. De actieradius van je elektrische fiets is van heel veel factoren afhankelijk.

Omdat het moeilijk in te schatten is kun je ook hele afwijkende dingen lezen in boekjes van verschillende merken. Het ene merk beweert dat je 60 kilometer op een 400Wh accu kunt fietsen terwijl een ander merk in het boekje heeft staan dat je 90 kilometer kunt fietsen met dezelfde capaciteit. Het stomme aan deze verschillen is dat de meest eerlijke leverancier vaak naast het net zal vissen.

Accu capaciteit

De meeste merken houden Wh (Watt uur) aan als eenheid om de capaciteit aan te duiden. Dit is dus ook goed te vergelijken als je op zoek bent naar een elektrische fiets. Bij Bosch heb je bijvoorbeeld accu pack 300, 400, 500 etc. Ook bij andere merken word dit eigenlijk altijd benoemd of is het goed uit te zoeken.

Sommige merken hanteren ook andere systemen. Gazelle fietsen hebben bijvoorbeeld een brons, zilver, goud of platinum accu. Dit is eigenlijk een manier om de matige capaciteit te verbloemen. Zo is een gouden accu van Gazelle nog geen 400Wh. Dit hebben de meeste instap modellen van andere merken standaard in de fiets zitten. Bij duurdere modellen gaat het aantal Wh snel omhoog.

Kortom, hoe meer Wh, hoe verder je kunt fietsen.

Ah naar Wh omrekenen

Sommige fabrikanten geven alleen aan hoeveel Ampère een accu is en niet hoeveel Wh. Om te vergelijken is het het handigste om te weten hoeveel Wh de accu heeft.

Je kunt Ah naar Wh omrekenen door het aantal Ah te vermenigvuldigen met het het voltage. Als je dus een 10Ah 36V accu hebt is de som 10×36. De uitkomst (360) is het aantal Wh dat je accu heeft.

Externe factoren

Er zijn een hoop externe factoren welke bepalen hoe ver je kunt fietsen met de gekozen accu.

Een aantal factoren zijn:

 • Je eigen gewicht
 • Eventuele belading (fietstassen etc)
 • Gewicht van je fiets
 • Rijstijl 
 • Weersomstandigheden
 • Bandenspanning
 • Onderhoud

Meer lezen over wat invloed heeft op de actieradius en hoe je deze kunt vergroten?

Actieradius E-Bike vergroten

Maar hoe ver kan ik dan fietsen met mijn elektrische fiets?

Je kunt per 100Wh vaak 15 tot 25 kilometer fietsen. 15 kilometer fiets je met maximale ondersteuning en 25 op het moment dat je zelf wat meer mee trapt. Op basis van deze informatie hebben we hieronder een tabel gemaakt met hoe ver je kunt fietsen met jouw elektrische fiets.

WhMatige ondersteuningVeel ondersteuning
3007545
40010060
50012575
60015090
700175105

Uiteraard is dit een indicatie. Zoals eerder vermeld zijn er meerdere factoren die invloed hebben op de actieradius van je fiets.

Plaatsing van je accu

De accu kan op verschillende plekken in de fiets geplaatst worden. Sommige fietsen hebben een accu in het frame en andere een accu onder de bagagedrager. Vroeger zaten de accu’s in het frame helemaal vast. Tegenwoordig kun je frame accu’s ook uitnemen. Een ”In Tube” (accu in het frame) heeft meestal wat meer capaciteit dan een accu onder de bagagedrager.

Leeftijd van de accu

De leeftijd van je accu heeft ook heel veel invloed op het uithoudingsvermogen van de accu. Als je fiets net uit de showroom gereden word heeft hij het meeste capaciteit. Vanaf dit moment word hij steeds ietsje minder. Je hebt hier zelf ook invloed op natuurlijk. Door de accu goed te onderhouden en hem op de juiste manier te gebruiken kun je de levensduur enorm vergroten. Gemiddeld gaat een accu ongeveer 5 jaar mee.

Weten hoe je je accu goed kunt onderhouden? Dan lees je hier:

Conclusie

Let tijdens het kopen van een fiets altijd goed op het aantal Wh en niet per se op het aantal kilometers dat in het boekje beschreven staan. Het gebeurd vaker dat leveranciers ietwat overdrijven met het aantal kilometers dat je op 1 acculading kunt fietsen. Het zou zonde zijn om een keuze te baseren op informatie die wellicht niet helemaal onafhankelijk is.

1 ding is zeker. Hoe meer Wh, hoe verder je kunt fietsen op 1 acculading.

10 reacties op “Hoe ver kun je fietsen op een accu?”

 1. Pingback: Accu vervangen of reviseren - Accu elektrische fiets - E-Bike Bond

 2. Pingback: Ervaringen Villette E-Bike - Elektrische fiets reviews - E-Bike Bond

 3. Pingback: Ervaringen Puch E-Bike - Elektrische fiets reviews - E-Bike Bond

 4. Pingback: Ervaringen Pegasus E-Bike - Elektrische fiets review - E-Bike Bond

 5. Pingback: Prijzen Stella - Volledige prijslijst Stella elektrische fietsen - E-Bike Bond

 6. Pingback: Elektrische fiets kopen voor je kind, hier moet je op letten - E-Bike Bond

 7. Pingback: Babboe E-Bakfiets ervaringen - Elektrische bakfiets review - E-Bike Bond

 8. Pingback: Bimas E-Bike ervaringen - Elektrische fiets reviews - E-Bike Bond

 9. Pingback: Ervaringen Freebike E-Bike - Elektrische fiets reviews - E-Bike Bond

 10. Pingback: Welke elektrische fiets past bij mij? - Overzichelijke checklist - E-Bike Bond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.