hoelang gaat een e bike accu mee

Hoelang gaat een E-Bike accu mee?

Hoelang gaat een E-Bike accu mee?

Een van de duurste onderdelen van je elektrische fiets is natuurlijk de accu. Deze vervangen kost vaak zomaar tussen de 300 en de 500 euro. Helaas heeft de accu van je elektrische fiets niet het eeuwige leven. Maar hoelang gaat een E-Bike accu mee?

Hoelang gaat je E-Bike accu mee?

Het hangt zeker van verschillende factoren hoelang je accu het vol houd. Wel kun je er vanuit gaan dat een accu zeker 3 jaar mee gaat. Na deze 3 jaar zal de capaciteit al aardig verminderd zijn. Veel accu’s zijn vervolgens nog goed te gebruiken tot 5 jaar. Sommige accu’s houden het wel 10 jaar vol alleen deze hebben dan vaak een erg gelimiteerde actieradius van maximaal 10 kilometer. Veel mensen fietsen niet meer dan dat en blijven de accu dus een hele lange tijd gebruiken.

Als je er dus vanuit gaat dat hij 3 jaar perfect werkt is alles daarna een cadeautje. Het is natuurlijk vervelend als je na een aantal jaar een accu moet vervangen, zeker omdat dit niet goedkoop is. Maar dit hoort er helaas gewoon bij. Net zoals bij een auto of een scooter heb je bij een elektrische fiets ook onderhoud kosten. Vele malen minder maar toch is het belangrijk om hier wel rekening mee te houden.

Hoe lang gaat je elektrische fiets accu mee?

Verschillende accu’s 

Als je in eerste instantie een zwaardere accu koopt gaat deze langer mee dan een goedkopere accu. Dit alleen kan al reden zijn om een zwaardere accu aan te schaffen. Bij het uitzoeken van een fiets zeggen heel veel mensen ”Maar ik fiets toch nooit 100 kilometer”. Dit is natuurlijk waar maar het vermogen van je accu beïnvloed ook de levensduur. Hieronder een simpel (puur fictief) voorbeeld:

Een accu met een actieradius van 50 kilometer neemt gemiddeld met 15 kilometer per jaar af. Deze accu gaat dus iets meer dan 3 jaar mee.

Een accu met een actieradius van 100 kilometer neemt gemiddeld met 15 kilometer per jaar af. Deze accu gaat dus ruim 6 jaar mee.

Garantie op accu’s

Veel leveranciers geven 2 jaar garantie op een accu. Deze 2 jaar zijn dan dus gegarandeerd. Voor die tijd mag de accu wel minder worden maar er niet helemaal mee ophouden. Hoe vervelend ook, na deze garantie termijn is het toch echt je eigen verantwoording. Vaak kun je na deze termijn niet meer bij je lokale fietsenwinkel of het fietsmerk zelf terecht.

Soms kun je ook garantie bij kopen. Je kunt dan je garantie met een (aantal) jaar verlengen tegen een bepaald bedrag. Als dit bedrag te overzien is is dit zeker een aanrader.

Waarom neemt de accu capaciteit af?

De capaciteit van een accu neemt altijd af. Of je deze nou thuis in de schuur hebt liggen of gebruikt in je fiets. Sterker nog, een accu heel lang niet gebruiken kan ernstige schade aanrichten aan je accu. Ook heeft een accu vaak een bepaald aantal laad cycli. Dit is het aantal keren dat je accu van 0 tot 100% opgeladen word. Dus als je je accu regelmatig leeg rijd en weer vol laad word de capaciteit automatisch minder. Veel moderne lithium accu’s kunnen wel 1000 laadcycli aan. Het is dus heel geleidelijk maar na iedere laadbeurt word de accu iets minder.

Behoud van je accu

Na verloop van tijd gaan alle accu’s stuk. Wel heb je zelf flinke invloed op hoelang je accu het vol houd. Er zijn verschillende tips om de levensduur van je accu te vergroten. Zo is het belangrijk om je accu droog te bewaren, niet helemaal leeg te laten lopen etc. Alle tips lezen voor het behoud van je accu? Wij hebben hier een speciaal artikel over geschreven.

E-Bike accu onderhoud

E-Bike accu kapot, wat nu?

Wanneer je E-Bike accu serieus minder word of zelfs helemaal kapot is kun je ervoor kiezen om de accu te vervangen of te reviseren. Een nieuwe accu kost je vaak tussen de 300 en de 600 euro. Als je een nieuwe accu koopt is ook alle elektronica in je accu weer helemaal nieuw.  Bij reviseren worden de cellen vervangen. Dit is vaak iets goedkoper. Als je een relatief nieuwe accu hebt is reviseren prima. Als je je accu al 5 jaar in weer en wind hebt gebruikt is het misschien slimmer om de gehele accu te vervangen.

Benieuwd wat voor kosten er verder komen kijken bij het onderhouden van je elektrische fiets? Dat lees je hier: E-Bike onderhoud

1 reactie op “Hoelang gaat een E-Bike accu mee?”

  1. Pingback: Hoe lang gaat een elektrische fiets mee? - E-Bike Bond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.