5x fietsvriendelijke steden in Europa voor je volgende stedentrip!

Toe aan een actieve vakantie? Wil je er lekker tussenuit en een nieuwe stad verkennen buiten Nederland? Weet je nog niet zo goed waar je heen wilt gaan en welke steden fietsvriendelijk zijn? Dan is dit artikel precies wat je zoekt! Lees hier de vijf meest fietsvriendelijke steden in Europa. Wellicht als je klaar bent met lezen weet jij je volgende vakantiebestemming!

1. Kopenhagen, Denemarken

Kopenhagen beschikt over maar liefst 350 km aan fietspaden en staat daarom ook hoog op de lijst. Het veilige aan deze fietspaden is dat ze net iets hoger liggen dan de normale wegen in Denemarken. Ze hebben genoeg fietsverhuurders en er zijn stallingen vol met verschillende stadsfietsen, dus aan fietsen komen ze ook zeker niet te kort. 

Ga je graag voorbereid en goed georganiseerd op pad? Dan kun je van tevoren al een fiets huren met een uitgestippelde fietstour en met een gids. Deze gids kan je van alles vertellen over de bezienswaardigheden en de wijken. Zo fiets je bijvoorbeeld langs bij de koninklijke tuinen of Christianborg. 

2. Helsinki, Finland 

Er wordt vaak gezegd dat Helsinki één van de fijnste steden is om te fietsen. Het is er erg veilig en het is ook nog eens helemaal vlak, waardoor je dus niet elke keer hele steile heuvels op moet gaan fietsen. 

Helsinki is een moderne stad, maar heeft ook nog zeker mooie oude gebouwen die je allemaal kan bekijken op de fiets. Huur vooral een fiets en ontdek verschillende bezienswaardigheden zoals de Uspenski kathedraal, het Esplanadepark of bewonder de mooie Finse nationale opera. 

Ga je toch liever met iemand op pad die er al heel wat kennis van heeft? Dan wordt het aangeraden om je aan te sluiten bij een georganiseerde fietstour samen met een gids.

3. Berlijn, Duitsland

Berlijn is een zeer grote stad en je kan er veel bekijken, ook op de fiets. Berlijn staat ook bekend om de indrukwekkende geschiedenis. Veel toeristen pakken de tram of de metro, maar het wordt ook aangeraden om de stad te verkennen op de fiets. Zo kom je vaker op bepaalde plekken waar je anders niet zo snel komt. 

Het is handig om vooraf een plan te hebben waar je allemaal langs wilt en ook een plattegrond te hebben, dit kan een fysieke kaart zijn of een kaart op je telefoon. Ook in Berlijn zijn er verschillende routes die je kan fietsen, maar ook verschillende tours die je kan volgen met een gids die kennis heeft van de stad. Zo ga je dan fietsen langs alle hoogtepunten van de stad zoals, de Berlijnse muur of de Brandenburger Tor zijn een paar bezienswaardigheden waar je dan langs gaat fietsen.

4. Rome, Italië

Heerlijk door de Italiaanse zon fietsen en ondertussen stoppen op de hoogtepunten van de stad. Als je op vakantie gaat naar Rome wordt het vaak aanbevolen om daar dan een fiets te huren en veel te doen op de fiets in plaats van lopend of met het openbaar vervoer.  Je moet wel goed opletten in het verkeer als je gaat fietsen in Rome, want het kan aardig druk zijn. Als je maar netjes aan de zijkant van de weg blijft dan passeert het verkeer je veilig. De gemeente is ook al druk bezig met het fietsvriendelijker maken van de stad. Op sommige plekken kun je ook al degelijk resultaat zien. 

Ook hier zijn er genoeg tours die je kan nemen samen met een gids die veel kennis heeft van deze stad. Zo kun je bijvoorbeeld langs het Colosseum, de Trevi fontein en de Spaanse trappen fietsen, dit zijn verschillende bezienswaardigheden waar je langs kan gaan.

5. Antwerpen, België

Het is ook het zeker waard om te gaan fietsen bij onze Zuiderburen. Er wordt vaak gezegd dat je in Antwerpen net zo goed kan fietsen als in Nederland, en dat wordt ook volop gedaan. Er liggen genoeg mooie fietspaden die je kan nemen voor verschillende routes. Natuurlijk zijn niet alle wegen mooi glad, maar hebben ook de fietspaden hobbels, net zoals de autowegen in België. Je kan heerlijk gaan fietsen door de mooie wijken in Antwerpen of door de parkjes die daar te vinden zijn.

Er zijn vele routes in Antwerpen die je kan nemen en ook verschillende tours die je kan volgen, ook hier met een gids, als je dat fijner vindt.

Is Denemarken fietsvriendelijk?

Ja, Denemarken is zeker fietsvriendelijk. In Kopenhagen is er maar liefst 350 km aan fietspaden!

Wat is de fijnste stad om te fietsen?

Er wordt vaak gezegd dat Helsinki in Finland één van de fijnste steden is om te fietsen

Waar kan je in België fijn fietsen?

Het wordt zeker aangeraden om te gaan fietsen in Antwerpen als je in België bent. Dit komt vooral door de mooie gebouwen, maar er wordt sowieso vaak gefietst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *