E-Bike in de winter

E-Bike in de winter; hier moet je rekening mee houden

E-Bike in de winter; hier moet je rekening mee houden

E-Bike in de winter. Waar moet je nou eigenlijk rekening mee houden als je in de winter blijft fietsen op je elektrische fiets? Kan je fiets tegen kou? En hoe zit het met de accu?

Winterbeurt

Als eerste is het altijd een goed idee om je fiets een beurt te laten geven. Zowel voor de winter als na de winter. Dit zorgt ervoor dat je fiets netjes blijft en goed blijft functioneren. Ook poetst de fietsenmaker dan pekel en andere rotzooi van je fiets af. Als dit te lang blijft zitten kan dit schade veroorzaken aan de lak van je E-Bike.

Daarnaast is een beurt altijd van belang om slijtage en problemen in de toekomst te voorkomen.

Schoonmaken

Breng je je fiets niet weg voor een beurt? Maak hem dan in ieder geval zelf goed schoon. Dit kun je doen met een sopje met warm water en afwasmiddel. Spuit je fiets achteraf goed in met Motip Shine & Protect. Dit beschermt hem tegen vuil en zorgt ervoor dat je fiets netjes blijft.

Voorwiel motor en gladheid

Je hebt er vast wel eens van gehoord, een voorwiel motor die in de bochten weg glijd. In de praktijk zie je dit bijna nooit gebeuren maar in de winter is dit wel een risico. Als we weg nat of glad is kan het zijn dat je verminderd grip hebt en dat je voorwiel weg slipt. Het is dus aan te raden om in de winter je voeten altijd stil te houden in de bochten. Wanneer je dit doet is het risico vele malen kleiner.

Banden controleren

Ook is het in de winter in verband met gladheid goed om het profiel van je banden te controleren. Zit er nog voldoende profiel op en zijn ze nog niet versleten?

Ook kun je ervoor kiezen om je banden iets minder hard op te pompen. Op deze manier heb je meer grip. Het fietst wel iets zwaarder maar het komt de wegligging bij gladheid ten goede.

Verminderde actieradius

Als het koud is kan het zijn dat je minder kilometers kunt fietsen op je accu. De prestaties van je accu worden als het koud is nou eenmaal iets minder. Daarom is het goed om hier van te voren rekening mee te houden en even bij te laden als je een langere tocht maakt.

E-Bike accu in de winter

Hoe ga je nou eigenlijk om met je elektrische fiets in de winter? Kou is niet goed voor een accu. Daarom is het van belang om je accu in de winter niet al te koud te laten worden. Als je een huis hebt met een verwarmde berging is er niets aan de hand. Maar als je fiets echt in de kou staat is het goed om de accu op kamer temperatuur te laten komen en vervolgens binnen op te laden. Onder de 0 graden kan je accu ook echt schade oplopen.

Kan een E-Bike accu tegen vorst?

Nee, eigenlijk niet. Het is het beste om je accu zo weinig mogelijk bloot te stellen aan lage temperaturen. Je kunt je fiets natuurlijk wel gebruiken als het koud is maar probeer de accu niet te lang in lage temperaturen buiten te laten staan.

Bevroren kabels

Kom je bij je fiets en werken de versnellingen ineens niet meer? Als het vriest is de kans groot dat je kabels bevroren zijn. Ieder jaar komen we dit probleem weer tegen. Als je je fiets even een uurtje binnen laat staan is de kans groot dat dit probleem weer verholpen is.

Verlichting

Controleer in de winter altijd goed je verlichting. Omdat het sneller donker is zul je deze ook vaker nodig hebben. Weet je niet meer hoe je verlichting aan gaat? Lees dan eens dit artikel: E-Bike verlichting aanzetten.

Heb je zelf nog tips voor E-biken in de winter? Laat het dan even weten in de reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *