Wat kost een E-Bike met middenmotor?

Wat kost een E-Bike met middenmotor?

Wat kost een E-Bike met middenmotor?

Als je op zoek bent naar een E-Bike heb je het vast al gehoord; je moet een elektrische fiets met middenmotor kiezen. De buurvrouw zegt het, een familielid en de lokale fietsenhandelaar. Maar wat kost een E-Bike met middenmotor? En wat zijn de voor en de nadelen van dit systeem?

Prijs

De prijs van een elektrische fiets met middenmotor ligt beduidend hoger dan bij een fiets met voorwielmotor. Het motor systeem zelf is een stuk duurder en ook heb je een ander frame nodig wat weer extra kosten met zich mee brengt.

Als je 2 vergelijkbare fietsen met een voorwiel en middenmotor naast elkaar zet zit hier doorgaans 500-700 euro verschil tussen. 

Een goede elektrische fiets met middenmotor van bijvoorbeeld Bafang of Bosch betaal je minimaal 2000 euro voor. Wil je nog wat opties of een extra grote accu? Dan gaat deze vaak nog iets in prijs omhoog. Ben je dus op zoek naar een super goedkope elektrische fiets? Dan is een voorwielmotor de voor de hand liggende keuze. Deze fietsen beginnen namelijk al vanaf 1000 euro.

Voordelen middenmotor

Het voordeel van een middenmotor is dat het zwaartepunt lager ligt en meer in het midden zit. Dit zorgt voor een betere gewichtsverdeling. Dit uit zich vaak in een stabieler gevoel wanneer je fietst.

Daarnaast heeft een E-Bike met middenmotor meestal een krachtsensor. Dit zorgt voor een natuurlijke rijbeleving.

Een middenmotor is vaak ook veel krachtiger. De meeste Bafang motoren hebben bijvoorbeeld 80Nm koppel waar een voorwiel motor slechts 30 of 40Nm koppel heeft.

Nadelen middenmotor

Zoals eerder genoemd; een fiets met middenmotor is veel duurder. Heb je een budget van bijvoorbeeld 1000 of 1500 euro? Dan zul je toch echt voor een voorwiel motor fiets moeten kiezen. 

Een lage instap is niet echt mogelijk met een middenmotor. Vaak hebben fietsen met een echt lage instap dus ook een voorwielmotor.

Je hebt meer kracht nodig om te fietsen met een middenmotor. Waar je met een voorwiel motor vaak heel rustig kunt fietsen en de motor al het werk kunt laten doen is dit bij een middenmotor net wat anders. Je moet zelf kracht zetten voordat de motor ondersteunt. Dit voelt natuurlijker en logischer wat veel mensen prettig vinden maar dit maakt hem ongeschikt voor mensen met bijvoorbeeld lichamelijke klachten of een hele slechte conditie.

In de praktijk zien we ook vaak dat mensen die een voorwiel motor gewend zijn niet per definitie blij worden van een fiets met middenmotor. Dit is vaak erg wennen.

Conclusie 

Een goede elektrische fiets met een goede middenmotor van bijvoorbeeld Bafang of Bosch kost minimaal 2000 euro. Wil je wat keuze hebben is het dus aan te raden om uit te gaan van een budget tussen de 2000 en 2500 euro.

Niet iedereen heeft dezelfde mening over de verschillen tussen de verschillende motoren. Daarom raden wij ook altijd aan om fietsen met zowel voorwiel motoren als midden motoren te proberen om zo het verschil zelf te ervaren. Het verschil is dusdanig dat je waarschijnlijk in de eerste 500 meter al een duidelijke voorkeur hebt.

Wil je een super goedkope E-Bike? Dan zul je toch eerder kiezen voor een fiets met voorwiel motor.

Meer weten over wat voor jou een ideale E-Bike zou zijn? Lees dan dit artikel over accu plaatsing.

1 gedachte over “Wat kost een E-Bike met middenmotor?”

  1. Ik zie nu de cortina e nite m8.

    Deze heeft een 90nm motor van eigen? Merk.
    Daar waar de meeste rond de 50nm hebben, wordt deze als stadsfiets aangeboden.
    Lijkt mij dat je de nexus naaf heel snel aan gort trekt met zoveel nm en dit vooe stadsgebruik overbodig is.
    Verder nergens iets bekend over deze motor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *