elektrische ligfiets kopen

Welke elektrische ligfiets kopen? Bekijk onze review!

Elektrische fietsen zijn niet meer weg te denken in het verkeer. Je ziet zowat iedereen rondrijden op een elektrische fiets, waar ze ook naartoe gaan: of dat nou voor de dagelijkse boodschappen is of om naar het werk te fietsen. Maar niet alleen de ‘gewone’ e-bike wint aan populariteit. Zo heb je tegenwoordig ook de speed pedelec, een elektrische vouwfiets en ook een elektrische ligfiets. 

Deze elektrische ligfietsen worden met de dag steeds populairder. Zit jij er ook aan te denken om een elektrische ligfiets te kopen? Dan komen er een aantal vragen op je af. Welke ligfiets is het beste, welk merk is het beste en waar moet je allemaal op letten tijdens het aanschaffen van een elektrische ligfiets? Hieronder zetten we alles voor je op een rij in de uitgebreide review.

elektrische ligfiets

Top 3 beste elektrische ligfietsen

 1. Stella Nantes Superior FDST Trike: Het bekende fietsmerk Stella heeft een elektrische trike in het assortiment. Deze heeft een actieradius van 195 kilometer en een voorwielmotor.
 2. Sunseeker e-Eco-Tad: Nogmaals een elektrische trike in de top 3. Dit keer eentje van het merk Sunseeker. Dit is een sportieve driewieler met een accu achterop de bagagedrager, inclusief een 350 Watt-motor en een 36 Volt-batterij.
 3. Orthros Duofiets: Ben je op zoek naar een e-bike waar je met z’n tweeën in kan fietsen? Kies dan voor de duofiets van Orthros! Deze fiets is voorzien van een aandrijfmotor.

Wat is een elektrische ligfiets?

Een elektrische ligfiets is een ligfiets met ondersteuning. Je ligt als het ware op de fiets. Het liggen op een fiets zal in het begin even wennen zijn, aangezien je een andere houding aan moet nemen. Ook zal de balans anders zijn. Vooral wanneer je kiest voor een elektrische ligfiets zal je een paar rondes moeten oefenen. Je gaat op zo’n fiets met ondersteuning al wel gauw 25 kilometer per uur. 

Een elektrische ligfiets kan twee of drie wielen hebben. Een ligfiets met twee wielen is vooral voor de actieveling, een ligfiets met drie wielen is geschikt voor mensen die mensen die moeite hebben om evenwicht te bewaren op een fiets met twee wielen. Een ligfiets met drie wielen wordt ook wel een trike genoemd.

elektrische trike

Voordelen

Een elektrische ligfiets heeft veel voordelen. 

 • Je zult het niet denken – aangezien je ligt – maar met een elektrische ligfiets ben je een stuk actiever. Je neemt een andere houding aan dan dat je gewend bent en dat zullen jouw spieren dan ook zeker merken.
 • Je kunt meer vaart maken op een elektrische ligfiets. Dit komt omdat je minder wind vangt, aangezien je dichter bij de grond ligt.
 • Een elektrische ligfiets is erg comfortabel, vooral een ligfiets met drie wielen. Dit omdat je minder je evenwicht hoeft te bewaren.

Nadelen

Naast voordelen zitten er ook een aantal nadelen, of eigenlijk aandachtpunten, aan een elektrische ligfiets verbonden.

 • Je moet erg wennen aan het fietsen op een elektrische ligfiets, wanneer je altijd op een gewone fiets hebt gefietst. Vooral de houding zal anders aanvoelen. Ga daarom eerst even oefenen voordat je met een hoge snelheid wegfietst.
 • Je kunt het verkeer achter je niet al te goed in de gaten houden. Vooral als je met hoge snelheid gaat fietsen, kan het nogal gevaarlijk zijn om je volledig om te draaien om het verkeer achter je te zien. Je kunt dit overigens wel simpel oplossen: gebruik een spiegel om achter je te kunnen kijken.

Elektromotor en trapondersteuning

Een elektrische ligfiets heeft natuurlijk een motor, anders zou je niet kunnen genieten van dat ene duwtje in de rug. Er bestaan verschillende soorten motoren die je vaak terugziet op een ‘gewone’ elektrische fiets, die ook kunnen worden gebruikt voor de ligfiets. Het verschilt per type merk en per fiets voor welke motor er wordt gekozen.

 • Voorwielmotor: De voorwielmotor zit in het voorwiel en is geschikt voor ligfietsen en trikes met twee achterwielen. De motor doet zijn werk als de trappers in beweging komen. Je hebt bij een voorwielmotor vaak geen keuze in hoeverre je ondersteunt wordt. Wanneer je vooruit trapt doet de motor gewoon zijn maximale werk. 
 • Achterwielmotor: De achterwielmotor zit in het achterwiel. Deze motor is ook geschikt voor ligfietsen met twee wielen, maar ook voor trikes. Dit keer wel voor trikes met twee voorwielen. 

Regels omtrent de elektrische ligfiets

Het werd net al even kort benoemd, maar op een elektrische ligfiets mag je een maximum snelheid van 25 kilometer per uur fietsen. Je hoeft je ook niet voor de fiets te verzekeren, maar vaak wordt dat wel aangeraden. Daarnaast hoef je ook geen helm op, aangezien de fiets niet sneller gaat dan 25 kilometer per uur. 

elektrische driewieler ligfiets

Welke soorten ligfietsen zijn er?

Hierboven werd het al even kort benoemd dat er verschillende soorten elektrische ligfietsen zijn. Hieronder zetten we het nog even voor je op een rij.

 • Elektrische ligfiets met twee wielen: De elektrische ligfiets met twee wielen is vooral bedoeld voor sportieve doeleinden, voor meer comfort of om meer snelheid te kunnen behalen. Let er wel op dat je erg moet wennen aan een ligfiets met twee wielen.
 • Elektrische ligfiets met drie wielen: Een elektrische ligfiets met drie wielen wordt ook wel een trike genoemd. Een driewieler is vooral fijn voor mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn of moeilijk hun evenwicht kunnen bewaren. Een trike kan twee voorwielen hebben, maar ook twee achterwielen.
 • Elektrische ligfiets met vier wielen: Dan heb je nog de elektrische ligfiets met vier wielen. Deze is comfortabel en de kans op vallen is erg klein, aangezien de fiets niet kan kantelen. Bovendien is het trappen niet zwaar, aangezien je trapondersteuning hebt. Deze ligfiets is dan ook erg fijn voor mensen die niet goed hun evenwicht kunnen bewaren.
 • Elektrische ligfiets voor twee personen: Er bestaan zelfs elektrische ligfietsen waar je met twee personen in kan. Vaak zijn deze fietsen voorzien van drie of vier wielen.

Elektrische ligfiets kopen of huren?

Bij veel fietsenwinkels kun je terecht voor een elektrische ligfiets, trike of vierwieler. Wanneer je een ligfiets koopt ben je direct eigenaar van het stalen ros, maar een elektrische ligfiets is zo goedkoop nog niet. Zo betaal je voor een driewieler al gemiddeld 3000 euro. Dit is een groot bedrag om in één keer neer te leggen.

In plaats daarvan kun je een elektrische ligfiets ook huren, oftewel leasen. Veel fietsmerken bieden leasecontracten aan. Maar, hoe gaat dat in zijn werk?

Een elektrische fiets leasen is vrij eenvoudig. Je kunt het vergelijken met het leasen van een auto: je betaalt een bepaald bedrag en je kunt gebruikmaken van het voertuig. Nadat het leasecontract is afgelopen lever je de fiets weer in bij de fietsenwinkel. Dit is een goedkope manier om alsnog te kunnen genieten van de voordelen van een elektrische ligfiets. Bekijk de mogelijkheden bij een fietsenwinkel bij jou in de buurt.

In deze video van 5 minuten zie je hoe sterk een elektrische ligfiets wel niet is

Ons advies

Een elektrische ligfiets is een handig vervoersmiddel voor verschillende doeleinden. Wanneer jij een elektrische ligfiets wil aanschaffen, vraag jezelf dan ook af wat het doel is van de fiets. Wil je de fiets vooral gebruiken voor sportieve doeleinden, of vooral omdat je het evenwicht op een tweewieler niet meer zo goed kunt bewaren? Op basis van jouw wensen is er altijd een geschikte elektrische ligfiets te vinden.

Lees overigens ook altijd recensies van andere gebruikers. Zo wordt jouw keuze nog makkelijker. Ken jij iemand met een elektrische ligfiets, of heb jij er zelf een? Laat dan jouw verhaal achter in de reacties!

Veelgestelde vragen

Waar een elektrische ligfiets kopen?

Verschillende fietsenmerken bieden elektrische ligfietsen aan, zoals Stella. Het is aan te raden om een ligfiets fysiek te kopen, in plaats van online. Zo kun je de fiets uittesten en kijken of hij aan jouw wensen voldoet.

Waarom kiezen voor een ligfiets?

Een ligfiets is zowel snel en comfortabel. Bovendien kan een ligfiets met drie of vier wielen meer comfort bieden, omdat je minder goed het evenwicht hoeft te bewaren. Voor iedereen is een ligfiets dus geschikt. 

Kinderzitje op ligfiets?

Meestal wordt een kinderzitje op de bagagedrager van een fiets gemonteerd, maar niet iedere ligfiets heeft plek voor een kinderzitje. Het is dus afhankelijk van jouw fiets én het kinderzitje of er een zitje op de fiets kan worden gemonteerd. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *