Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfiets: alles wat je moet weten!

De elektrische vouwfiets begint een enorme trend te worden en dat is niet zomaar, het is voor sommige mensen de ideale fiets. Het is en blijft een elektrische fiets, dus het fietsgemak is zeker aanwezig. Maar het is ook een vouwfiets, dus zeer gemakkelijk om mee te nemen waar je ook naartoe moet! Als je lange afstanden moet fietsen tussen het station en werk is een elektrische vouwfiets echt de moeite waard om over na te denken! En hier lees je alles wat je erover moet weten. 

Is een elektrische vouwfiets anders dan een normale e-bike? 

Qua design ziet de fiets er anders uit, maar eenmaal op de fiets merk je nauwelijks verschil. Dat ligt er wel aan waar je de motor plaatst, aan de voorkant, in het midden, of aan de achterkant. De meeste mensen die een elektrische vouwfiets kopen kiezen voor een middenmotor, omdat dat het meest natuurlijk aanvoelt. De elektrische vouwfiets heeft dezelfde kracht als de normale 28 inch E-bike, dus de berg of heuvel op moet geen enkel probleem zijn. 

Snelheid van een elektrische vouwfiets

Voor de mensen die nog niet zo bekend zijn met elektrische fietsen: zo’n fiets beschikt over een motor die geactiveerd wordt door te trappen tot 25 of 45 kilometer per uur. Zo’n motor mag niet meer dan 250 Watt zijn, anders wordt het gezien als een Speed Pedelec en daar gelden andere regels voor. Heb je een elektrische vouwfiets die ondersteuning met het trappen geeft tot 25 kilometer per uur, dan kun je zelf altijd nog sneller gaan zonder de ondersteuning. Je moet wel gewoon op het fietspad fietsen, en hoeft er in Nederland geen helm bij op. Ook is er geen minimale leeftijd om een elektrische vouwfiets te gebruiken. 

Dit zijn de voordelen van een elektrische vouwfiets

Heb je niet ruimte om je fiets te stallen? Geen probleem met de elektrische vouwfiets, een paar handelingen en je fiets is in elkaar gevouwen tot een compact pakket dat je overal in huis kan opbergen. Ze zijn ook goed voor de portemonnee! Tuurlijk, de aanschaf van zo’n fiets is niet goedkoop. Maar op lange termijn is het goedkoper om jezelf te transporteren met de elektrische vouwfiets dan bijvoorbeeld de auto of scooter. Wat ons brengt bij het volgende punt, je conditie.

Het is uiteraard gezond en goed voor je om de elektrische vouwfiets te gebruiken, en ook al wordt het misschien met een motor aangedreven: je beweegt nog altijd meer dan in een ander vervoermiddel. Je bent overigens ook meer in de buitenlucht als je op de fiets gaat, wat ook altijd gezond is.

Heb je een verzekering nodig? 

Het is mogelijk, maar niet verplicht. Een elektrische fiets valt onder Europese normen, dus is er geen BA-motorrijtuigenverzekering nodig. Dat scheelt weer geld, en daar zegt niemand nee tegen. Ook een vergunning is niet nodig, en je betaalt ook geen belasting om met er mee de weg op te gaan. 

Betaalbaar elektrisch fietscomfort met deze vouwfiets

Welke soorten elektrische vouwfietsen zijn er?

Je hebt niet veel verschillende soorten elektrische vouwfietsen. In principe heb je lichte of stadsfietsen, of mountainbikes. Ze hebben vaak kleinere wielen, tussen de 16 en 20 inch. De mountainbike variant heeft vaak 27 inch, maar is gemaakt voor meer robuuste wegen. Dit zijn de drie beste elektrische vouwfietsen die wij konden vinden: 

Lacros Scamper S600XL

Dit model is in 2022 verkozen tot beste van de test. Het is een model dat souplesse uitstraalt en is voorzien van alle luxes zoals voorvorkvering, verende zadelpen en een middenmotor. Met de 24 inch wielen is de fiets iets hoger, wat de fiets ook uniek maakt. 

Stella Citta Superior MDS

Deze fiets is zeer populair onder de mensen die een Stella hebben, door de simpele comfort dat de fiets heeft. Simpel in elkaar te vouwen, is die overal naartoe makkelijk mee te nemen. En als je de fiets hebt opgevouwen kun je door de trolley functie de fiets verder rollen in plaats van dragen! Een zeer praktische fiets dus. 

BIMAS E Folding 7.5

Door het stoere design, grote banden en aluminium frame die bestand is tegen alle weertypes is dit model van BIMAS de ideale fiets voor ook de iets uitdagendere wegen. Bij het uitkiezen van deze fiets kun je zelf aangeven of je een variant wilt die 25 of 45 kilometer per uur gaat. Ook de kleur, logo, een fietsrek en vouwslot kun je zelf kiezen bij het samenstellen van deze fiets. 

Hoe is de ervaring op zo’n fiets? 

Voordat je een elektrische vouwfiets koopt is het belangrijk dat je weet of het iets voor jou is. Je kan natuurlijk altijd een soort proefrit maken, maar wat je ook kan doen is de ervaring van andere mensen aanhoren. Online wordt veel gesproken over de makkelijke besturing van de fiets, makkelijker dan een normale fiets. Het verschil zou zo groot zijn dat je niet meer terug wilt als je eenmaal bent gewend aan zo’n fiets. 

Ervaringen elektrische vouwfiets

Kostprijs

Zoals eerder al werd aangegeven, is de aanschaf niet bepaald goedkoop. Je moet er op rekenen dat een elektrische vouwfiets tussen de €500 en €2500 gaat kosten, dat is veel geld maar vaak maak je na de aanschaf niet veel kosten meer! 

Is een elektrische vouwfiets gevaarlijk? 

In principe kan elke fiets gevaarlijk zijn, maar de elektrische vouwfiets brengt niet extra gevaar met zich mee. Als je toch wat veiliger wilt zijn kun je er voor kiezen om een helm te dragen, maar het is niet verplicht. Door de snelheden die je kan halen klinkt het wellicht wat eng. Maar volgens vele gebruikers is dit ook deels gewenning.

Conclusie 

Een elektrische vouwfiets is een ideale fiets die voor elke leeftijd geschikt is. Het is handig, duurzaam en gezond voor zowel korte als lange afstanden. Heb je zelf ervaring met een elektrische vouwfiets? Laat het weten in de reacties! 

Veelgestelde vragen

Gaat een accu lang mee?

Het verschilt uiteraard per merk en model, op dit moment gaat een accu gemiddeld 50 tot 75 kilometer mee, maar dit kan door de snelle ontwikkelingen op dit gebied volgende maand alweer anders zijn.

Is het opladen duur?

Er is een beeld ontstaan dat het opladen van de accu duur is, wat echt niet waar is.  Het opladen kost nog geen tien cent. Als je dit vergelijkt met de auto is dit natuurlijk zeer goedkoop. En met de recente modellen maakt het ook niet uit als je de accu aan de lader laat zitten. Want met deze nieuwe accu modellen ben je nauwelijks stroom kwijt en de kwaliteit van de accu gaat ook nauwelijks achteruit.

Wat als mijn accu op is onderweg? 

De oplossing hiervoor is vrij voor de hand liggend, koop een reserve accu. Dan kan je die gemakkelijk onderweg vervangen, en weer door gaan. Een andere oplossing is om te stoppen bij een kroeg of restaurant om daar je accu weer op te laden. En de meeste tentjes zullen tegenwoordig wel een plek hebben om op te laden, aangezien e-bikes steeds populairder worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *