Kan een elektrische fiets tegen regen

Kan een elektrische fiets tegen regen?

Kan een elektrische fiets tegen regen?

Elektronica en water is over het algemeen een erg slechte combinatie. Een elektrische fiets is voorzien van een hoop elektronica. In dit artikel vertellen we je wat voor water je fiets wel en niet tegen kan.

Een elektrische fiets is altijd spatwater dicht. Een fiets is eigenlijk nooit echt waterdicht. Je kunt er dus niet mee gaan zwemmen en hem in de gracht laten vallen zou ook niet bevordelijk moeten zijn voor je fiets.

Kan een elektrische fiets tegen regen?

Fietsen door de regen is geen probleem. Alle elektrische fietsen zijn spatwater dicht en dit zou dus altijd moeten kunnen. Displays, motoren en accu’s kunnen dus prima tegen een paar druppels water. Uiteraard gaat de voorkeur niet uit naar fietsen door een enorme plensbui maar technisch gezien zou dat geen probleem moeten zijn.

Fiets buiten laten staan

Je fiets buiten laten staat is echter nooit goed. Als je fiets nat blijft kan dit roest en andere problemen veroorzaken. Net als bij een normale fiets is het dus geen goed idee om deze buiten te laten staan. Kun je hem echt niet binnen zetten? Wellicht kun je het dan oplossen met een fiets hoes. Dit zorgt er in ieder geval voor dat je fiets droog blijft.

Achter op de auto

Als je fiets achter op de auto staat en je rijd door de regen met 120 kilometer per uur kan dit ervoor zorgen dat het water in alle hoekjes en gaten word geduwd. Dit is eigenlijk hetzelfde effect als een hoge druk reiniger. Deels om deze reden word geadviseerd de accu uit de fiets te halen als je je fiets vervoert op een fietsendrager. Uiteraard moeten alle contactpunten goed droog gemaakt worden voordat je de accu er weer in duwt.

Meer weten over hoe je om moet gaan met je accu? Dat lees je hier: E-Bike accu onderhoud

Schoonmaken met tuinslang of hoge druk

Schoonmaken van je E-Bike is erg goed voor het behoud van je fiets. Als je je fiets regelmatig schoonmaakt blijft hij netjes en zal hij minder snel gaan roesten etc. 

Schoonmaken kun je het beste doen met een natte doek en een sopje. Niet met een tuinslang of hogedruk. Deze kunnen er ook voor zorgen dat er water komt op plekken waar je het liever niet hebt. Ook kun je op deze manier het vet uit lagers en dergelijke spuiten. Ook dit gaat in de toekomst problemen veroorzaken.

Tip: na het schoonmaken van je fiets kun je deze inspuiten met Motip Shine & Protect. Dit beschermt de lak van je fiets en zorgt ervoor dat vuil niet blijft plakken.

Fiets droog maken

Is je fiets om wat voor reden dan ook echt nat geworden? Het is belangrijk om deze altijd even droog te maken. Dit kun je doen met een theedoek en is in enkele minuten klaar. Zorg er ook voor dat contact punten zoals een display, oplaadpunt of accu contactpunten goed droog zijn voordat je de fiets weer aan zet.

Waterschade en garantie

Omdat je fiets spatwaterdicht moet zijn kan deze het in principe niet begeven na een regenbui. Binnen de garantieperiode van meestal 2 jaar mag een fiets dan ook geen stortingen krijgen na het fietsen door de regen. Is dit wel het geval? Je kunt je dan beroepen op je fabrieksgarantie. 

Buiten deze periode om kun je ook altijd een beroep proberen te doen op de fabrikant maar in de praktijk doet de fabrikant meestal niet zoveel meer na de garantie periode. Wel kan een fabrikant in sommige gevallen een coulance voorstellen.

Is fietsen in de regen veilig?

In de regen heb je naast de vocht en elektra ook te maken met veiligheid. De straat is glad wat er voor kan zorgen dat je uitglijd. Vooral met een voorwiel motor is het belangrijk om rustig aan te fietsen in de regen. Fiets bij voorkeur niet met volle ondersteuning en fiets niet door in de bochten. Als je trapt in de bocht ondersteunt de motor en word de kans op uitglijden groter.

Andere weersomstandigheden

Wel is het goed om rekening te houden met vorst. Als de accu van je elektrische fiets te koud word kan dit schade toebrengen aan de accu. Ook zijn de prestaties van de accu vaak wat minder in de winter. Daarom is het advies om bij temperaturen onder 0 de accu altijd mee naar binnen te nemen en deze ook binnen op te laden. Ook is het van belang om de accu op kamertemperatuur te laten komen alvorens je de accu gaat opladen.

Dit is uiteraard alleen van toepassing als de fiets onder een overkapping of in een hele koude schuur staat. In een verwarmd hok zal de accu hier geen hinder van ondervinden.

Conclusie; kan een elektrische fiets tegen regen?

Ja, elke elektrische fiets is spatwater dicht en je kunt prima door de regen fietsen. Echter is het geen goed idee om de fiets af te spuiten met een tuinslang of hogedruk reiniger.

2 gedachten over “Kan een elektrische fiets tegen regen?”

  1. Ook na de garantieperiode van de winkel of fabrikant kun je nog recht hebben op gratis reparatie of vervanging. Dat is je wettelijk recht op een deugdelijk product. Wel moet je kunnen aantonen dat het product buiten jouw schuld kapot is gegaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *