Wat kost een elektrische fiets?

Wat kost een elektrische fiets?

Wat kost een elektrische fiets?

Je bent op zoek naar een elektrische fiets. Een logische vraag die je jezelf kunt stellen is; wat kost een nieuwe E-Bike nou eigenlijk? En hoeveel budget zul je moeten vrij maken voor een goede elektrische fiets?

Wist je dat veel mensen een auto weg doen en deze vervangen door een elektrische fiets? Op deze manier verdien je je elektrische fiets heel snel terug.

Wat kost een E-Bike?

Een simpele E-Bike kun je kopen vanaf 800 euro. Wil je wat meer opties zoals bijvoorbeeld een middenmotor, zware accu of goede remmen? Dan zul je iets meer mee moeten nemen. De meest verkochte E-Bikes kosten tussen de 1300 en 2600 euro. Meer uitleg over de verschillen lees je hier onder.

Voorwiel vs midden motor

In het lagere segment hebben fietsen meestal een voorwiel motor. Het middenmotor systeem is per definitie duurder. Als je dus een betaalbare elektrische fiets wil kopen ben je vaak aangewezen op een voorwiel motor.

Goedkope elektrische fietsen

Je kunt tegenwoordig al vanaf ongeveer 800 euro een elektrische fiets kopen. Voor dit geld kun je prima een elektrische fiets kopen maar het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat alle waar naar zijn geld is. Je koopt hiervoor een fiets die prima is om boodschappen mee te doen en zo nu en dan een rondje te fietsen. Als je je fiets zwaar gebruikt en langere afstanden wil afleggen is het wellicht beter om een iets groter budget te regelen voor de fiets.

Wat kost een elektrische fiets

Betaalbare fiets met middenmotor

Fietsen met middenmotor zijn een stuk duurder dan fietsen met een voorwiel motor. Vanaf ongeveer 1800 euro kun je een fiets kopen met middenmotor. Vaak heb je dan een Bafang middenmotor. Dit is een hartstikke goed en storingsvrij systeem. Wel moet je er vanuit gaan dat in veel gevallen de fiets iets duurder is. Realistisch gezien is een budget van ongeveer 2300 euro goed voor een elektrische fiets met middenmotor.

Prijsverschillen

Maar waar komen die enorme prijsverschillen nou eigenlijk vandaan? Hoe kan het nou dat er fietsen zijn van 800 euro en van 8000 euro?

Het prijsverschil is opgebouwd uit meerdere factoren.

Motor systeem – een middenmotor of achterwiel motor is meestal een stuk duurder dan een voorwiel motor

Remmen – V-Brakes met remblokjes zijn een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld hydraulische schijfremmen.

Merk – het merk maakt enorm veel uit voor de prijs. Een goedkoop bouwmarkt merk of bijvoorbeeld een Gazelle scheelt enorm veel in prijs.

Accu – dit is in veel gevallen een van de grootste kostenposten. Hoe groter de accu hoe duurder deze word. Tussen een relatief kleine accu en een grote kan zomaar een paar 100 tot wel 1000 euro verschil zitten.

Innovatie – een innovatief product is vaak ook duurder. Product ontwikkeling gaat geld in zitten. In een simpele fiets met voorwiel motor zit veel minder techniek en tijd dan in bijvoorbeeld een VanMoof die uitgerust is met allemaal technische snufjes.

Accu capaciteit

Als je wil besparen op de aanschaf van je elektrische fiets zul je moeten kiezen voor een iets kleinere accu. Accu’s zijn prijzig en zorgen voor grote prijsverschillen. Houd er wel rekening mee dat een accu op termijn minder word. 

Stel je voor dat je iedere dag 40 kilometer moet afleggen. Je kunt dan kiezen voor een accu die goed is voor een actieradius van 40 kilometer. Dit is immers precies genoeg. Helaas word de accu op termijn minder en zal deze het na een verloop van tijd onderweg gaan begeven. In dit geval kun je dus beter voor een grotere accu gaan.

Kosten onderhoud

Een elektrische fiets moet natuurlijk ook onderhouden worden. Het onderhoud van een elektrische fiets is iets duurder dan een normale fiets. Het is dan ook een wat meer complex vervoersmiddel. Je zult deze wat vaker een servicebeurt moeten geven en sommige reparaties zijn wat duurder dan bij een gewone fiets. Wil je alles weten over het onderhoud? Dat lees je hier: E-Bike onderhoud

Kosten verzekering

De meeste mensen kiezen ervoor om een fiets te verzekeren. In ieder geval tegen diefstal en soms ook tegen schade. Een verzekering voor je elektrische fiets kost meestal tussen de 4 en 8 euro per maand. Hoe duurder de fiets is, hoe duurder de verzekering.

Kosten opladen elektrische fiets

Veel mensen vragen zich ook af wat het opladen van een elektrische fiets nou eigenlijk kost. Een logische gedachte maar in de praktijk is dit eigenlijk te verwaarlozen. In de meeste gevallen kost dit tussen de 5 en de 15 cent voor een complete accu lading (0-100%). Dit is dus niet echt iets om je zorgen over te maken.

Kortom, een elektrische fiets is een goede manier om geld te besparen. Meer weten over besparen op je vaste lasten? Bekijk dan deze blog eens: Fnce.nl

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan even weten in de reacties!

1 gedachte over “Wat kost een elektrische fiets?”

  1. Wij hebben sinds augustus een Stella e-bike en als we hadden geweten hoeveel plezier we daarmee zouden hebben, hadden we al veel eerder een e-bike gekocht. Kan niet wachten tot het weer voorjaar en zomer is en we weer de hele dag kunnen fietsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *