Shimano versnellingen afstellen

Shimano versnellingen afstellen

Shimano versnellingen afstellen

Zelf je Shimano versnellingen afstellen. Het klinkt super ingewikkeld maar in de praktijk valt het vaak heel erg mee. Versnellingen afstellen kun je zelf doen, ook met weinig tot geen technische kennis.

De meeste nieuw geleverde fietsen zijn voorzien van Shimano Nexus versnellingen. Of het nou een kinderfiets, elektrische fiets of normale stadsfiets is.

Shimano versnellingen zijn super gebruiksvriendelijk en dus ook zelf af te stellen. Als eerste is het belangrijk om te bekijken hoeveel versnellingen je hebt. Je kunt dit terug vinden op je Shifter (versteller aan het stuur) of op de achter naaf. De naaf is het gedeelte in het midden van je achterwiel. Hier staat altijd op vermeld hoeveel versnellingen er op zitten. Soms staat er bijvoorbeeld 3 Speed en soms een code zoals bijvoorbeeld SG-3C41. In dit geval gaat het ook om een 3 versnellingsnaaf.

Als je naar een fietsenmaker gaat zal het afstellen je al snel tussen de 10 en de 30 euro kosten terwijl dit een klusje is wat je gemakkelijk zelf kunt doen.

Is je shifter of kabel helemaal kapot? Hier kun je originele Shimano onderdelen vinden tegen scherpe prijzen: Budgetfietsonderdelen

Shimano Nexus 3 afstellen

Je kunt de afstelling van je Nexus 3 versnellingen controleren op de schakelklok (Clickbox) die achter op de versnellingsnaaf zit. Bovenop deze schakelklok zie je een soort klein raampje zitten. Op dit raampje zitten 2 gele streepjes. Er zit ook een geel streepje achter dit raampje. Deze beweegt op het moment dat je schakelt. Als je de shifter aan het stuur in de 2e versnelling schakelt moet het bewegende gele streepje precies tussen de 2 streepjes op het raampje zitten.

Je kunt de versnelling afstellen door middel van de stelschroef in het schakel klokje. Je draait het borgmoertje los met een sleutel 10. Vervolgens kan je de stelschroef heen en weer bewegen. Draai de stelschroef uit of in net zolang tot het gele streepje precies tussen de andere 2 gele streepjes in staat. Als dit het geval is schakel je een paar keer heen en weer. Soms veranderd de afstelling dan nog een beetje. Stel hem bij indien nodig. Als hij na een paar keer heen en weer schakelen nog steeds goed staat kun je de borgmoer weer vast draaien met je sleutel 10. Je hebt nu de versnelling goed afgesteld!

Shimano Nexus 5, 7 en 8 afstellen

Shimano Nexus 5, 7 en 8 versnellingen stel je af in de 4e versnelling. De afstelling gaat bij al deze systemen precies hetzelfde.

Je draait de versteller naar de 4. Vervolgens zie je achter op de naaf een zogenaamde cassette joint zitten. Deze zit aan de kettingkast kant. Soms moet je de kettingkast iets aan de kant duwen om hem te zien. Op deze cassette joint zitten ook weer 2 streepjes welke precies tegenover elkaar moeten staan. Soms moet je de cassette joint even schoonmaken met een doekje om de streepjes goed te kunnen zien. Als de streepjes niet tegenover elkaar zitten kun je met de stelbout die aan de versteller zit de afstelling veranderen. Als je aan deze stelbout draait zie je vanzelf of je de goede kant op draait.

Als deze streepjes netjes tegenover elkaar staan schakel je nog een paar keer heen en weer van de laagste naar de hoogste versnelling en andersom. Als de afstelling dan nog steeds goed is is je fiets goed afgesteld.

Heb je nog vragen over versnellingen afstellen? Stel ze gerust hieronder. En wil je meer weten over E-Bike onderhoud? Dat lees je hier: Elektrische fiets onderhoud

2 gedachten over “Shimano versnellingen afstellen”

  1. Wat is de soort E-bike die je hebt?
   Merk en wat voor motorsysteem ziet eronder? Bosch, Bafang, of iets anders?

   Met deze informatie is het makkelijker om uit te zoeken wat er mis is. Met elk type verschilt het weer wat welke code betekent.
   En bij de een is het ‘sensor-error’. Bij een ander; ‘accu leeg’ ETC.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *