hoe werkt een fietsplan

Hoe werkt een fietsplan?

Vraag je je af hoe een fietsplan precies werkt? Hoeveel dit nou eigenlijk scheelt? En of jij er aanspraak op kunt maken? In dit artikel gaan we deze vragen zo goed mogelijk beantwoorden.

Per bedrijf kunnen de voorwaarden van een fietsplan verschillen. Wel is er een soort standaardprincipe dat je het meest tegenkomt.

Wat is een fietsplan?

Bij veel bedrijven kun je aanspraak maken op een fietsplan. Dit is een manier om fiscaal aantrekkelijk een nieuwe fiets te kopen. Dit kan tot wel 50 procent schelen. Als je dus een fiets van 2000 euro koopt kan dit tot wel 1000 euro schelen. Echter, verschilt het wel per bedrijf op hoeveel fiscaal voordeel je recht hebt. Bij sommige bedrijven kun je tot een bedrag van maximaal 750 euro laten verrekenen maar bij sommige bedrijven ook tot wel 2500 euro.

Hoe werkt een fietsenplan?

In dit filmpje wordt in een paar minuten uitgelegd hoe een fietsplan werkt.

Het idee is dat je een fiets koopt met je bruto loon. Als je bijvoorbeeld bruto 3000 euro verdient, blijft hier vaak maar 1700 euro van over. 

Voorbeeld

Je koopt een fiets van 1000 euro. Als je deze normaal betaalt kost deze 1000 euro. Als je deze laat verrekenen met je bruto loon ontvang je +/- 600 euro minder.

Zonder fietsenplan kost de fiets je dus 1000 euro. Met fietsenplan slechts 600 euro: wel de moeite waard dus.

Daarnaast kun je er vaak voor kiezen om dit over meerdere maanden of soms zelfs meerdere jaren te laten verrekenen met je salaris. Je hebt dus direct je fiets en krijgt een paar tientjes salaris minder. Als je dus diezelfde fiets voor 1000 euro koopt en dit laat verrekenen over 36 maanden zie je dus per maand ongeveer 17 euro minder op je bankrekening verschijnen.

Bij fietsplannen als Fisc Free kun je vaak kiezen in hoeveel termijnen ze dit verrekenen.

Welke fietsplannen zijn er?

Hierboven had ik het al even over Fisc Free. Dit is een veelvoorkomend systeem. Soms kun je ook gewoon de factuur indienen bij de baas. Deze betaalt de fiets en vervolgens krijg je een melding van de fietsenwinkel over wanneer je de fiets kunt ophalen.

Bij een fiets van de zaak gaat het meestal om een fiets lease. In dit geval wordt je zelf geen eigenaar van de e-bike, maar huur je deze van de werkgever of fietsenwinkel.

Renteloze lening

Het bedrijf waar je werkt mag tegenwoordig ook een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van een fiets. Daarnaast is het nog mogelijk om een kilometervergoeding te krijgen voor je woon werkverkeer kilometers. Informeer bij de werkgever of dit mogelijk is.

Heb ik recht op een fietsplan?

Of je aanspraak kunt maken op het fietsplan kun je vragen bij je werkgever. Heeft het bedrijf waar je werkt een HR-/personeelszakenafdeling? De mensen van deze afdeling zijn over het algemeen goed op de hoogte van dit soort arbeidsvoorwaarden.

Wat kost het fietsplan?

Fietsplan berekenen

Een bedrijf als Fisc Free rekent 15% van de eerste 1000 euro aan de rijwielhandelaar. Bij een elektrische fiets zal dit dus vaak uitkomen op 150 euro. Dit hoef je zelf niet te betalen maar wordt in mindering gebracht op het bedrag dat de fietshandelaar uitgekeerd krijgt.

In de meeste gevallen kun je je factuur indienen bij je werkgever. Dit kost verder niemand iets. De rijwielhandelaar krijgt het complete bedrag en ook jij hoeft niets extra’s te betalen. Wel is dit vaak wat meer administratie voor de werkgever.

Heb je nog meer vragen over hoe een fietsplan werkt? Laat het dan even weten in de reacties.

Ga je op zoek naar een elektrische fiets? Lees dan hier onze tips voor het aanschaffen van een elektrische fiets.

Hoeveel bespaar je met een fietsplan?

Met een fietsplan heb je al snel een belastingvoordeel van meer dan 40%. Echter, is dit allemaal afhankelijk van de regeling die je als werknemer hebt getroffen met je werkgever. Denk hierbij aan de secundaire arbeidsvoorwaarden van je arbeidscontract. Kosten worden in veel gevallen afgetrokken van je vergoeding voor woon- en werkverkeer, vakantie-uren of andere bruto inkomsten.

Is een fietsplan verplicht?

De werkkostenregeling, ofwel WKR, is sinds 1 januari 2015 verplicht. Deze verplichte WKR heeft voor veel onduidelijkheid gezorgd bij werkgevers en werknemers. Er werd namelijk gedacht dat een nationaal fietsplan niet was toegestaan. Echter is het tegendeel waar, een fietsplan mag gewoon!

Hoe werkt een fietsvergoeding?

De fietsvergoeding wordt volledig door de werkgever vastgesteld, werkgevers zijn het namelijk niet verplicht. Dit betekent dus ook dat de werkgever het bedrag bepaalt per kilometer, alleen woon- en werkverplaatsingen, die de werknemer per fiets aflegt. Kortom, een fietsvergoeding is een kilometervergoeding voor werknemers die met de fiets naar het werk gaan.

2 gedachten over “Hoe werkt een fietsplan?”

  1. Mag de werkgever bepalen in de voorwaarden, dat een man alleen een herenfiets model mag uitkiezen via fiscfree? En een vrouw een damesmodel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *