Wat is een speed pedelec?

Wat is een Speed Pedelec?

Wat is een Speed Pedelec?

Een Speed Pedelec, ook wel High Speed E-Bike genoemd is een elektrische fiets. In tegenstelling tot normale elektrische fietsen ondersteunt een Speed Pedelec tot 45 kilometer per uur. Een normale e-bike ondersteunt tot slechts 25 kilometer per uur.

Om daadwerkelijk 45 kilometer per uur te rijden moet je flink doortrappen. Over het algemeen rijden de meeste speed pedelecs tussen de 35 en de 40 kilometer per uur. Nog steeds een flinke snelheid, toch?

Een speed pedelec wordt dan ook vaak gebruikt voor langere afstanden. Veelal gebruiken mensen deze fiets voor woon werk verkeer op het moment dat dit een grotere afstand is. Als je 30 kilometer van je werk af woont is dit op een normale fiets een enorme afstand. Op een speed pedelec is dit ineens prima te doen.

Wat kost een Speed Pedelec?

Op het moment van schrijven draagt de aller goedkoopste high speed E-Bike een prijskaartje van 2000 euro. De vraag is natuurlijk of je de aller goedkoopste fiets zou moeten willen. Bij hoge snelheden is veiligheid, stevigheid en de accu erg belangrijk. Een accu gaat bij hoge snelheden enorm snel leeg. Als je in eerste instantie al een matige accu hebt zou het zomaar kunnen dat je het ritje naar je werk niet redt.

De prijzen gaan vanaf hier snel omhoog. Voor een goede high speed bike zul je al gauw 3000 tot 4000 euro neer moeten leggen. Een flinke investering maar als je de auto wat vaker kunt laten staan of je auto zelfs weg kunt doen zou het heel goed kunnen dat je dit wel weer terug verdient.

In de AD Speed Pedelec test was de Specialized Vado 6.0 de winnaar. Deze kostte 4599 euro.

Specialized Vado 6.0 

Aandrijving

Veelal worden deze fietsen aangedreven door een middenmotor of achterwiel motor. Dit is ook wel een aanrader omdat je bij zoveel ondersteuning op het voorwiel best wel eens te macht over het stuur kunt verliezen.

Een speed pedelec heeft per definitie een vermogen van meer van 250 watt. Tot 250 watt hebben we het over een gewone e-bike. Daarboven is het een high speed bike.

Regels op een rijtje

 • Een Speed Pedelec moet net zoals een scooter of bromfiets een verzekeringsplaatje en verzekering hebben.
 • Dit betekend dus ook dat je een. Bromfiets of auto rijbewijs nodig hebt. Je moet dus ook minimaal 16 jaar zijn om een high speed bike te mogen rijden.
 • Je fiets rijdt maximaal 45 kilometer per uur.
 • De fiets moet verzekerd zijn. Je hebt een WA verzekering nodig om de weg op te mogen. Deze verzekering kost over het algemeen tussen de 40 en de 150 euro per jaar. Afhangende van of je ook andere schade wil verzekeren, diefstal wil verzekeren en wat het aanschaf bedrag van je fiets is.
 • Het kenteken bewijs van je fiets moet je altijd bij je hebben als je onderweg bent met je e-bike.
 • Je moet je aan dezelfde regels houden als op een scooter. Zo moet je je houden aan de maximaal aangegeven snelheden. Je rijdt op een fiets/bromfiets pad en op de rijbaan. Een speed pedelec hoort dus niet thuis op een normaal fietspad. 

Helm

Het is sinds 2017 verplicht om een helm te dragen op een Speed Pedelec. Gelukkig is een integraalhelm niet verplicht. Wel moet er een speciale helm gekocht worden. Deze helm moet gekeurd zijn voor het gebruik op deze fietsen. De helm moet voldoen aan de NTA 8776 norm.

Een helm kost je tussen de 50 en 300 euro. Bekijk hier verschillende helmen: Goed gekeurde Speed Pedelec helm

Een speed pedelec helm ziet er wel iets anders uit dan een gewone fiets helm. Zo moet er ook voldoende ondersteuning gegeven worden aan je nek bij een eventueel ongeluk.

Ben je je aan het oriënteren op een nieuwe fiets? Op onze website vind je uitgebreide reviews over alle verschillende fiets merken. Zo doen we onderzoek naar de algemene ervaring van klanten en de klantenservice van het bedrijf. Ook benoemen we de voor en nadelen van ieder merk. Meer weten? Dat lees je hier:

Ervaringen E-Bike merken

5 reacties op “Wat is een Speed Pedelec?”

 1. Pingback: E-Bike opvoeren - Elektrische fiets op voeren - E-Bike Bond

 2. Pingback: Ervaringen Stromer E-Bike - Elektrische fiets reviews - E-Bike Bond

 3. Pingback: Speed Pedelec kopen, wat moet je regelen? - E-Bike Bond

 4. Pingback: Wat kost een speed pedelec? - Kosten high speed E-Bike - E-Bike Bond

 5. Pingback: E-Bike spiegel, aanrader? - E-Bike Bond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.