Bafang middenmotor

Bafang middenmotor, wat moet je weten?

Als je op zoek bent naar een elektrische fiets is de kans groot dat je dit systeem tegenkomt; de Bafang middenmotor. Bafang is een grote Chinese fabrikant die motoren bouwt voor tientallen fietsmerken. In deze blog vertellen we je alles over Bafang. Onder andere hoe de kwaliteit is van de motoren, of het aan te raden is om een Bafang fiets te kopen en wat de voor en nadelen van Bafang middenmotoren zijn.

Er zijn heel veel middenmotor systemen op de markt. We kunnen ons goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Omdat een middenmotor veel voordelen heeft ten opzichte van een voorwiel motor zie je dat veel mensen hier tegenwoordig voor kiezen. Wel is het belangrijk om te weten dat een fiets met middenmotor veel duurder is dan een fiets met voorwiel motor. Vaak is het verschil tussen vergelijkbare fietsen met voorwiel en middenmotor zomaar 600 euro. Een degelijke fiets met middenmotor koop je momenteel vanaf ongeveer 2000 euro.

Bafang middenmotor betrouwbaar?

Veel mensen vragen zich af of dit een betrouwbaar systeem is. Omdat het een Chinese fabrikant is hebben mensen soms het idee dat de kwaliteit van de motoren niet goed zou zijn. Echter is niets minder waar. Bafang maakt top kwaliteit motoren voor heel veel fiets merken. Bafang is op het gebied van voorwiel motoren al marktleider en ook op het gebied van middenmotoren doen ze aardig mee.

Omdat ze veel produceren is de kans op kinderziektes en kleine knullige foutjes niet zo groot. Ervaring leert ook dan Bafang behoort tot de meest betrouwbare E-Bike systemen.

Wat is de prijs- kwaliteitsverhouding?

Ook is de prijs- kwaliteitsverhouding uitstekend. Concurrent Bosch maakt ook enorm goede en betrouwbare motoren maar deze zijn in verhouding een stuk duurder. Een normale Bafang motor is een stuk krachtiger dan het instap model van Bosch.

Bafang motoren hebben een koppel van 80Nm. Bosch motoren hebben een vermogen van maximaal 75Nm en dit vind je over het algemeen alleen terug bij veel duurdere fietsen. 

Rijeigenschappen

Ook zijn de rijeigenschappen uitstekend. Bafang motoren zijn vrijwel geruisloos en ondersteunen erg natuurlijk. Door de krachtige motor kun je ook in de bergen of heuvels goed uit de voeten met een Bafang motor.

Bafang onderdelen

Doordat Bafang voor veel verschillende merken produceert zijn er altijd veel onderdelen beschikbaar. Of je nou een Cortina, een Bimas of een ander merk koopt met Bafang systeem, de onderdelen zijn hetzelfde. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere E-Bike systemen. Doordat er zoveel merken gebruik maken van het systeem is het eigenlijk ook wel zeker dat je over enkele jaren nog onderdelen kunt krijgen voor je fiets met Bafang systeem.

Accu’s

Bafang accu

Ook is de vervanging van een Bafang accu iets goedkoper dan bij andere merken. Accu’s blijven enorm duur maar als je een Bafang accu koopt is deze voordeliger dan een accu van bijvoorbeeld Gazelle of Bosch.

Ook blijft Bafang steeds grotere accu’s produceren. Je kunt nu al een bagagedrager accu krijgen met maarliefst 750Wh en bij accu’s in het frame zelfs nog meer. Bij andere e-bike systemen is dit (nog) niet mogelijk.

De Bafang motor verbruikt wel iets meer energie dan bijvoorbeeld Bosch. Daarom is het ook handig dat je kunt kiezen voor grotere accu’s.

Welke innovaties zijn er?

Ook is Bafang constant bezig met innovatie. Zo kun je een Bafang app downloaden waarmee je over allemaal informatie over je fiets kunt beschikken. Ook zijn fietsen die een 100% Bafang systeem hebben uit te lezen met een computer. Als je een storing hebt kan de fietsenmaker vaak in 1 oogopslag zien wat er aan de hand is.

Voordelen Bafang middenmotor

 • Betrouwbaar systeem
 • Goede prijs- kwaliteitsverhouding
 • Veel accu capaciteit mogelijk
 • Krachtige 80Nm motor
 • Onderdelen makkelijk verkrijgbaar
 • Onderdelen relatief betaalbaar
 • Goede rijeigenschappen

Nadelen Bafang

 • Verbruikt iets meer stroom dan Bosch
 • Accumanagement werkt minder goed; accu minder dan 20% dan geen trapondersteuning meer

Verschillende Bafang middenmotoren

Waar Bafang in eerste instantie eigenlijk maar 1 model middenmotor voerde zijn het er nu meerdere geworden. De meest voorkomende is de M400 motor. Tegenwoordig kom je de M420 en M200 ook steeds vaker tegen. Bafang is ook nog bezig met heel veel andere motoren waar we in de toekomst ongetwijfeld meer over gaan vertellen.

De M200 motor is minder krachtig dan zijn grotere broers. Deze heeft een maximaal koppel van 65Nm in plaats van 80Nm. Ook fietst deze over het algemeen iets minder soepel. De M200 motor fietst prima maar als je hem naast een van de andere modellen test zul je duidelijke verschillen merken.

Het is dus goed om te kijken wat voor Bafang motor er precies onder de fiets zit die je op het oog hebt.

Bafang middenmotor een aanrader?

Absoluut. De prijs kwaliteit verhouding is goed. Ook is het systeem erg betrouwbaar. Mocht je dus nadenken over een fiets met Bafang systeem; om de motor hoef je het niet te laten.

Lees hier meer over middenmotoren: Beste middenmotor

Met een Bafang middenmotor is het zelfs mogelijk om van een normale fiets een e-bike te maken.

Veelgestelde vragen

Is Bafang een bekend merk?

Jazeker. Op dit moment is Bafang een van de grootste leveranciers van E-Bike motoren wereldwijd.

Is Bafang Chinees?

Ja, Bafang is een Chinese fabrikant. Dit zegt overigens niets over de kwaliteit. De meeste E-Bike onderdelen worden in China geproduceerd.

Hoeveel NM heeft een Bafang motor?

Er zijn verschillende Bafang motoren. Over het algemeen zijn deze erg krachtig. De M420 is op dit moment het meest geliefde model en deze heeft een koppel van 80NM.

Wat betekend NM bij een elektrische fiets?

NM staat voor Newton Meter. Dit is een manier om de kracht (koppel) van de motor uit te drukken. Een fiets met 40NM is dus minder krachtig dan een fiets met 80NM. Op het rechte stuk merk je hier weinig van maar in heuvelachtig gebied presteert een fiets met meer koppel veel beter.

Wat is beter? Bafang of Bosch?

Beide systemen hebben voor en nadelen. Over het algemeen zijn ze erg gewaagd aan elkaar. Lees hier meer over de verschillende middenmotoren.

Is Bafang een goede motor?

Bafang motoren zijn erg goed en betrouwbaar. De prijs kwaliteit verhouding is erg netjes en ook de technische specificaties zijn uitstekend.

Welke E-Bike merken hebben een Bafang motor?

Heel veel fietsfabrikanten maken gebruik van het Bafang systeem. Veel A merken zoals Cortina maken gebruik van het Bafang systeem.

Hoeveel NM heeft een elektrische fiets nodig?

Dit hangt heel erg van het gebruik af. Fiets je alleen op rechte wegen door de stad? Dan is 40NM meer dan genoeg. Fiets je veel in heuvelachtig gebied? Dan zul je baat hebben aan een krachtigere motor. Ook hebben mensen die veel zwaarder zijn vaak profijt van een krachtige motor.

22 gedachten over “Bafang middenmotor, wat moet je weten?”

 1. Groot nadeel van de Bafang middenmotor is dat het een ouderwetse 6V / 3W aansluiting voor de verlichting heeft. Het zou me niet verbazen als dat nog wisselspanning is ook, om een dynamo te simuleren. Kennelijk weten ze niet dat Duitsland in 2017 deze eis heeft laten vallen, en dat moderne e-bike koplampen meer vermogen en een hogere spanning vragen.

  1. Ze hebben mogelijk een kleine omvormer in de koplamp gebruikt.
   Bij een ombouwset kun je een omvormer bijbestellen. Voor gebruik van de originele koplamp van de fiets.

 2. Mijn Bafang 420 gaf er al de brui aan na 97 km fietsen, bleek er een elektrische draad doorgesneden in de motor, na herstel (garantie) is alles terug ok.

 3. Weet er iemand toevallig wat het betekend als je een stukje fiets en dan opeens de aandrijving weg valt en er een soort steeksleutel in het scherm komt. Na even wachten en aan en uit zetten gaat de bakfiets met Bafang motor weer verder. Dit gebeurt regelmatig.

  1. Het sleuteltje is het signaal de fiets een onderhoudsbeurt nodig heeft.
   Dat de ondersteuning weg valt kan komen door, een losgetrilde kabel bij de e-bike.
   Met het sleuteltje in beeld kun je gewoon blijven fietsen.
   Check of alle kabels goed aangesloten zijn. Ik rijdt vaak met een bakfiets met Bosch. Sleuteltje in beeld maar, systeem werkt normaal.

 4. Wie weet welke type Bafang motor en elektonisch systeem Forza gebruikt in de Forza Bolonga fiets , vind die tent daar op Veluwe ze zo duister doen , niet alleen met de prijzen , ook hun specificatie’s en service zijn op zacht gezegd nogal mysterieus. Beetje spijt van dat ik deze fiets heb gekocht . De actie radius is bijna 50 % afgenomen in de winter . Waarom Forza gekocht ? Tijdens de corona lockdowns was het heel moeilijk een E bike binnen normale tijden geleverd te krijgen van de normale fietsenboer . Som doet deze firma aan een sekte denken . Ze reageren ook oa. niet op email En aan de servicedesk telefoon zijn ze ook niet toonbeeld van service vriendelijkheid .

  1. Ik denk dat het de M400/M420 kan zijn.
   Ze schrijven dat de motor 80Nm heeft.
   En dat type heeft de rotatie sensor. Gecombineerd de krachtsensor.
   Zit er M300 onder? Dan heeft de fiets 60Nm aan kracht.

    1. Mijn ebike heeft ook een bafang moter .
     Maar ….. ineens kan de aandrijving weg vallen . Ook als er heel veel wind zit gebeurd dat . Verder een super goede fiets maar vind het niet leuk dat het gebeurt en mijn vraag is … is dat normaal ???

     1. Hebben zelfde problt gehad. Uiteindelijk is de controler in de motor vervangen. Probleem opgelost. Jammer dat we wel even heel erg moesten aandri gen bij Amslod!

 5. Hoi m’n tandwiel van m’n motortje van m’n bafang m420 is kapot kan nergens dat onderdeel los vinden steeds als ik denk dat is um zecht m’n fietsen maker dat dat um niet is aub help

  1. Mogelijk is het tandwieltje kapot door versleten lagers.
   Probeer de as te bewegen. Zit er speling in de as? Dan is het mogelijk raadzaam om het motorblok te vervangen. (een heel klein beetje speling is mogelijk normaal maar als je de as ‘ver’ kunt bewegen, zijn de lagers versleten.

 6. Hallo ik rijd naar ik dacht met een Bafang M400 middenmotor. Reeds 15000 km probleemloos gereden. Nu een probleem, dat bij het aanzetten/kracht vermoedelijk in de motor de tandwielen niet meer goed in elkaar lopen. ten minste dat vermoed ik. Het geluid dat het geeft is een harde tik en het vermogen valt ook meteen weg.
  Bij normaaal gebruik geen probleem alleen bij het aanzetten. Wie weet raad.

  1. dan mag je heel tevreden zijn ik heb een amslod wellington bafan middemotor m400 nog niets dan problemen heb geen ondersteuning erorr code 08 fault sensor motor kom een zoemd geluid uit .ik ben al met drie ebike herstellers geweest en sta nog geen stap verder de laatste hersteller wil er een nieuwe motor op zetten van 850 euro de ebike heeft nog maar 1000 kmzijn er mensen die het zelfde probleem hebben en een oplossing hebben . groetjes

 7. wat is de IP klasse van het Bafang systeem. We hebben problemen met de fiets nadat hij in de regen heeft gestaan, de fietsenmaker zegt nu dat de fiets niet geschikt zou zijn om de hele dag buiten in de regen te staan. Ik vindt dit een vreemd verhaal. ook omdat er gezegd wordt dat dit eigenlijk voor alle e- bikes zou gelden.
  klopt deze uitleg en hebben meer mensen hier ervaring mee ?

   1. Hallo,
    Heb een Qwic trend , bafang m400
    Display werkt , geen foutcode wandelfunctie en verlichting werkt maar voor de rest doet hij niets geen ondersteuning

 8. Wilfred Kersten

  Wij hebben een Cortina transportdienst van 2021 met Bafang 420 middenmoter .
  Helaas werkt volgens ons de meeloop functie niet goed.
  Wij moeten eerst en meter of 5 lopen dan begint hij pas.
  Dit is erg lastig met uit een parkeerkelder komen met een trap met goot.
  Volens de dealer werkt dit goed. maaronze vorige Stella reageerde gelijk op deze functie.
  Wie weet raad.

 9. Hi!
  Ik heb ook een fiets met een bafang middenmotor waarvan de aandrijving ook af en toe wegvalt (en ook het sleuteltje op de display). Maar geen een fietsenmaker in België lijkt dit op te kunnen lossen. Waar kan ik hiervoor wel terecht?
  Bedankt alvast!
  Marianne

 10. Koop nooit een Bafang! Ga voor een Bosch Fiets bij Amslod gekocht M400 motor en 600watt batterij met een garantie verklaring van 150 km….
  Nou lik me versje !
  In eco stand 5 kom je niet verder dan 38 km terwijl er keurig op je fietscomputer een range aangeeft van 57 km!
  Vuile oplichters!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *