E-Bike remmen afstellen

E-bike remmen afstellen: kun je dit zelf doen?

E-bike remmen afstellen: is dat een klusje dat je zelf kunt uitvoeren? Veel elektrische fietsen zijn voorzien van Magura remmen. Dit is een hydraulisch remsysteem met remblokken. Een hydraulisch systeem is helemaal gesloten en je hoeft deze dus ook niet vaak af te stellen. Echter slijten de remblokken vaak wel. Als je remblok slijt kun je de remhendel verder indrukken.

Op een bepaald punt kun je de rem zo ver indrukken dat hij tegen het handvat aan komt. In dit geval kun je dus helemaal niet meer remmen. Je hoeft nu vaak nog niet de remblokken te vervangen, maar je kunt ze nog makkelijk en snel bij stellen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

E-bike remmen verstellen

Magura E-Bike rem afstellen

In de achterkant van je remhendel zit een Torx inbus boutje. Deze kun je naar binnen of naar buiten draaien. Als je deze naar binnen draait komt er meer druk op de remleiding te staan en komen de blokken dichter bij de velg. Je kunt dus weer remmen. Doe dit met kleine stapjes per keer en doe dit net zo lang totdat je fiets weer remt.

Draai de stelschroef (op de foto aangegeven met de rode pijl) naar binnen. Naar binnen is met de klok mee.

Kun je hem helemaal indraaien en remt je fiets nog steeds niet? Dan moet je toch de remblokken (laten) vervangen. Vergeet niet om voordat je de remblokken vervangt de stelschroef weer helemaal naar buiten te draaien.

Wat kosten remblokken?

Magura remblokken koop je al vanaf een paar euro. Deze kun je ook zelf vervangen. Dit kun je doen door het wiel te demonteren.

Remblokken vervangen

Een van de Magura remklauwen heeft een quick release. Dit is een klein aluminium hendeltje. Als de deze naar beneden haalt kun je deze remarm los halen. Trek het oude blokje uit de remklauw en duw het nieuwe blokje er weer in.

Demonteer nu het wiel met een sleutel 15. Laat het wiel een klein stukje zakken zodat je bij de andere remklauw kunt. Trek de oude remblokken uit de remklauw. Druk de nieuwe remblokken weer in de remklauw en monteer het wiel weer. Monteer zodra het wiel weer op zijn plek zet de andere remklauw weer.

Je kunt de remmen ook demonteren om de remblokken te vervangen. Dit vind ik zelf een makkelijkere optie. Houd er wel rekening mee dat dit een wat preciezer klusje is en je deze weer op de goede manier moet monteren.

Magura remblokken

Zitten er andere remmen op je fiets? Hier kun je zien hoe je verschillende remmen kunt afstellen.

Nu je toch bezig bent met het onderhoud van je elektrische fiets. Misschien kun je dan ook gelijk je versnellingen afstellen.

Heb je nog vragen over E-bike remmen afstellen? Laat het dan gerust even weten in de reacties.

Veegestelde vragen

Hoe zet je je remmen strakker?

De remkabels op spanning zetten kun je zelf doen. Bekijk bijvoorbeeld een aantal YouTube-filmpjes waarin dit wordt uitgelegd. Per e-bike is dit natuurlijk wel anders. Mocht je het remmen strakker zetten niet zelf aandurven, dan kun je dit beter laten doen bij een fietsenzaak.

Hoe rem je op een elektrische fiets?

Het remsysteem bij een e-bike is niet heel ingewikkeld. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van de fietsband velg om te remmen. Hier wordt namelijk een kunststof blokje tegenaan gedrukt. Simpel, maar wel heel erg effectief. Zeker bij elektrische fietsen met brede banden en spatborden.

Hoe schijfremmen onderhouden?

Gelukkig is er weinig onderhoud benodigd bij schijfremmen. Echter slijten de remblokken wel, met name bij intensief gebruik. Wanneer het remblokje dunner is dan 0,5 mm, dan is vervanging hiervan verstandig. Een eenvoudige onderhoudsbeurt is daarom af en toe wel verstandig.

Welke soorten remmen zijn er?

Bij een e-bike heb je vaak rollerbrakes. Wanneer je de remgrepen indrukt, komen er metalen schijfjes tegen het wiel aan. Dan heb je nog de terugtraprem, schijfrem, V-brakes en velgremmen.

5 reacties op “E-bike remmen afstellen: kun je dit zelf doen?”

  1. Constant problemen met de remmen heb ,april heeft de fiets weer een beurt gehad .sindsdien de remmen alweer 2x bij gesteld ,wordt er een beetje moedeloos van . Ga nu maar weer naar de fietsenmaker . Vriendelijk groet Annette ter Balkt

  2. Ik heb bij de voorrem van de fiets van mijn vrouw het stelschroefje ingedraaid.
    Nu remt de fiets niet meer omdat ik de stelschroef te ver ingedraaid zou hebben.
    Volgens de fietsen maker moet de hele greep vv worden. Ik kom nergens tegen dat dit zou kunnen gebeuren.
    Klopt dit? Kan ik het zelf niet eenvoudig vervangen?

    1. heb ook zo’n remsysteem, dit systeem had nooit gemaakt mogen worden, een draak, geld verslindende rotzooi, alles eraf en een nieuw systeem niet hydraulisch erop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *