E-Bike band, belangrijk?

E-Bike band, belangrijk?

E-Bike band, belangrijk?

Wanneer je een nieuwe band op je fiets wil (laten) zetten kom je dit fenomeen vast en zeker tegen. De E-Bike band. Maar is dit nou eigenlijk wel nodig? Of is het gewoon een trucje om meer geld voor een normale band te vragen?

Hoe herken je een elektrische fietsband?

Een E-Bike band is over het algemeen voorzien van de tekst ‘’E-Bike approved’’ of ‘’E-Bike ready’’. Ook staat er vaak op tot hoeveel kilometer. Dus of ze geschikt zijn voor normale E-Bikes, tot 25 kilometer per uur of ook voor speed pedelecs, tot 45 kilometer per uur.

Is een E-Bike band verplicht?

25 kilometer per uur (Pedelec)

Nee, er zijn geen wettelijke eisen gesteld aan de banden van je fiets. Je kunt dus iedere willekeurige band monteren. 

45 kilometer per uur (Speed Pedelec)

Voor Speed Pedelecs moeten banden gebruikt worden met een ECE-R75 goedkeuring. Dit is een norm voor banden die geschikt zijn voor hogere snelheden.

Wat is het verschil tussen een normale band en een E-Bike band?

Volgens de fabrikanten heeft een zo’n speciale band een lagere rolweerstand en een hoger remvermogen. Wat technisch gezien precies het verschil is word een beetje in het midden gelaten. 

Wat is de prijs van een E-Bike band?

Een E-Bike band is iets duurder dan een normale fietsband. Wel zijn er betaaldbare banden te vinden met het ‘’E-Bike Approved’’ keurmerk. Deze band kost je bijvoorbeeld 11,95 en is voorzien van dit logo. Deze is dus geschikt voor normale elektrische fietsen tot 25 kilometer per uur.

CST Anti lek band

Kun je een normale band monteren?

25 kilometer per uur (Pedelec)

Dit is geen probleem. Je kunt een normale band monteren en dit zal geen problemen veroorzaken. Wel verschilt de kwaliteit van banden enorm. Daarom kan het alsnog een keuze zijn om een ‘’E-Bike Approved’’ band te kopen. Je weet dan zeker dat je een degelijke en goede kwaliteit band hebt.

45 kilometer per uur (Speed Pedelec)

Het lijkt me sterk dat je een bekeuring krijgt of je fiets merkbaar minder remkracht heeft met een normale band. Toch is het aan te raden om een ECE-R75 band op je speed pedelec te monteren. Met hogere snelheden kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Je zet tenslotte ook geen fietsband op je scooter, toch?

Slechte banden

Het is geen goed idee om super goedkope banden te monteren. Deze hebben vaak meer rolweerstand, minder remkracht en zullen vele malen sneller slijten. Een band van bijvoorbeeld de Action is dus niet aan te raden op je elektrische fiets. Op termijn is het altijd goedkoper om een degelijke CST of Schwalbe band te monteren.

Conclusie

Is het verstandig om een E-Bike band te kopen? Ja. Dit omdat je dan weet dat je een band van degelijke kwaliteit hebt. Kun je ook een andere band gebruiken? Jazeker. Zolang het een goede band is kun je deze gewoon op je normale E-Bike monteren. Op Speed Pedelecs is het wel aan te raden om een ECE-R75 band te monteren.

Meer weten over onderhoud aan je elektrische fiets? Lees dan dit artikel eens.

E-Bike onderhouden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *