lichtgewicht e-bike

Alles wat je moet weten over de lichtgewicht e-bike!

Met de alsmaar groeiende populariteit van de elektrische fiets is het niet gek dat je misschien zelf ook denkt om een e-bike aan te schaffen. Door de ingebouwde motor die het trappen ondersteunt wordt fietsen een stuk gemakkelijker en comfortabeler. Echter is het een nadeel dat diezelfde motor, accu en grotere frame de fiets in het algemeen wel een stuk zwaarder maken. Gelukkig zijn er ook e-bikes die niet zo zwaar zijn, en hier lees je er alles over.

Wat is een lichtgewicht e-bike precies?

Over het algemeen gesproken weegt een e-bike zo’n 26 kilo. Dat is ongeveer tussen de 6 en 8 kilo zwaarder dan de normale fiets. Het gewicht van een e-bike kan ook verschillen, aan de hand van een aantal factoren. De eerste factor is de motor die het mogelijk maakt om trapondersteuning te bieden. Normaal gesproken is zo’n motor al gauw drie kilo. De tweede factor is de accu die de e-bike bij zich draagt. Het is een essentieel onderdeel van een e-bike, want zonder is de ondersteuning net als met de motor, niet mogelijk. De gemiddelde accu weegt ongeveer ook zo’n drie kilo. 

Voor de rest wordt het gewicht bepaald door bijvoorbeeld het frame, wat natuurlijk het grootste deel van je fiets is. De meeste modellen hebben het veel voorkomende aluminium frame, maar het alternatief is een frame van carbon. Carbon is een veel lichter materiaal, maar ook een duurder materiaal dan een frame van aluminium. De kans dat je een lichtgewicht e-bike zou zien met een carbon frame is overigens erg klein, aangezien het vaak alleen wordt gebruikt op sportieve elektrische fietsen.

 Ook de versnellingen kunnen een factor zijn in het gewicht van de e-bike. Zo zijn er verschillende soorten versnellingen, die op verschillende plekken zitten. Zo heb je de algemeen bekende versnellingen versie die bij de ketting zit, waardoor je een kettingkast nodig hebt. Maar je hebt ook een variant daarop, deze versnellingen zitten namelijk geplaatst op het achterwiel. Dit maakt voor een veel compacter design. 

lichtgewicht e-bike

De voordelen van een lichtgewicht e-bike

Nou is het logisch als je je afvraagt: wat heb ik nou aan een lichtere e-bike? Nou, er zitten wel een aantal voordelen aan een lichtgewicht e-bike. Bijvoorbeeld het feit dat een lichtere e-bike makkelijker te tillen is en het vervoeren ook makkelijker maakt, wat makkelijk is als je veel reist et jouw e-bike. Ook zorgt het voor meer efficiënte prestaties, door het lichte gewicht kan het zijn dat je minder energie verbruikt waardoor lange ritten op een eenmalige lading mogelijk worden! 

Ze kunnen ook zorgen voor meer stabiliteit, doordat de fiets lichter is. In de bochten met een te zware fiets is immers nooit fijn. Maar ook voor ongelijke wegen is een lichtere fiets ideaal, de kans dat je zult vallen is een stuk kleiner, en dus is de kans op schade aan de fiets ook een stuk kleiner. En over schade aan de fiets gesproken, een verminderde belasting op het frame kan ook een boel schade voorkomen. Hoe minder gewicht er op het frame staat, hoe minder druk er op staat. Dit betekent dat de fiets minder snel zal slijten.

Nadelen van een lichtgewicht e-bike

Er zijn uiteraard ook nadelen van een lichtgewicht e-bike, hoe ideaal het ook lijkt. En als je overweegt om een lichtgewicht e-bike te kopen is het wel belangrijk dat je weet welke nadelen er aan zo’n fiets zitten. Zo is een lichtgewicht e-bike vaak duurder in aanschafprijs, doordat deze fietsen worden gemaakt met duurdere materialen zoals aluminium of carbonvezel. 

Het lichtere gewicht kan zoals eerder besproken heel positief uitpakken als het gaat om de accuduur, maar voor lange afstanden kan het lichtere gewicht wel zorgen dat het wat oncomfortabel voelt door het gebrek aan stabiliteit. 

Al met al zijn de nadelen van een lichtgewicht e-bike afhankelijk van jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Als je op zoek bent naar een fiets die gemakkelijk te tillen en te vervoeren is, kan een lichtgewicht e-bike een goede keuze zijn. Maar als je op zoek bent naar een fiets die stevig en comfortabel is, kan een zwaarder model beter zijn. Het is belangrijk om de specificaties van het model te bekijken voordat je een aankoop doet, zodat je een fiets kunt kiezen die aan jouw behoeften voldoet.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen?

Er zijn genoeg dingen waar je op kan letten bij het aanschaffen van een lichtgewicht e-bike. Zo is het bijvoorbeeld vanzelfsprekend dat het gewicht een grote rol speelt bij een lichtgewicht e-bike. Check dus goed naar het gewicht van het frame, de wielen en de versnellingen om er zeker van te zijn dat het wel gaat om een lichtgewicht e-bike. Ook is het materiaal waarmee de fiets gemaakt is zeer belangrijk, omdat de meeste van de lichtgewicht e-bikes zijn gemaakt van aluminium of carbon. Dit materiaal staat bekend om het feit dat het enorm licht is in gewicht maar tegelijkertijd erg sterk is. 

De afmetingen van het frame is ook een belangrijke factor in het aanschaffen van een lichtgewicht e-bike. Het frame van een lichtere e-bike is vaak kleiner dan die van een normale e-bike, dus check het frame goed zodat je er zeker van bent dat de fiets ook comfortabel zit. Als laatste is het ook belangrijk dat je weet wat je met de fiets gaat doen, hoe je de fiets gaat gebruiken, zodat je weet aan welke behoeftes de fiets moet voldoen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om veel off-road te gaan fietsen is een fiets met een sterker frame en sterke versnellingen meer gepast voor jouw specifieke behoeftes.

Ervaringen lichtgewicht e-bike

Heb jij een persoonlijke ervaring met een lichtgewicht e-bike? Laat het weten in de reacties!

Veelgestelde vragen

Wat is de lichtste elektrische fiets?

Nu de lichtgewicht elektrische fiets; dat is de Turbo Levo SL Expert van Specialized. Met een gewicht van slechts 17,7 mag hij zeker niet in dit rijtje ontbreken. De e-bike heeft Specialized’s eigen SL 1.1 motor en een geïntegreerde 320 Wh accu.

Hoeveel weegt een lichtgewicht elektrische fiets?

Bijvoorbeeld het merk multicycle maakt bewust lichtgewicht modellen die maar tot 22 kg wegen inclusief accu. Deze fietsen zijn bedoeld voor recreatief gebruik. Hele grote verschillen in gewicht ga je alleen niet vinden. E-bikes blijven zwaarder dan niet-e-bikes.

Wat weegt een e-bike gemiddeld?

Hoeveel weegt een elektrische fiets? Een elektrische fiets zonder accu weegt ongeveer tussen de 20-26 kg. Hier kun je het gewicht van de accu nog bij optellen, deze weegt ongeveer 2,5-3 kg. Al met al is een elektrische fiets zo’n 6-8 kg zwaarder dan een normale fiets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *