Voorwiel motor vs Midden motor

Voorwiel motor vs Midden motor

Voorwiel motor vs Midden motor

Voorwiel motor vs Midden motor. Elektrische fietsen worden tegenwoordig in 9 van de 10 gevallen geleverd met een voorwiel motor of een middenmotor. Maar wat zijn nou precies de verschillen? Waarom zou je graag een voorwiel motor willen of waarom juist niet?

In dit artikel behandelen we alle voor en nadelen van beide systemen.

Voordelen voorwiel motor

Voorwiel motor
Voorwiel motor

Een systeem met voorwiel motor is over het algemeen goedkoper. Dit kan een groot voordeel zijn. Je ziet dan ook vaak dat fietsen in het goedkopere segment zijn uitgevoerd met een voorwiel motor.

Een voorwiel motor ‘’trekt’’ je vooruit. Over het algemeen voelt een voorwiel motor sterker dan een middenmotor (dit is niet altijd zo). Bij een voorwiel motor voel je de ondersteuning veel duidelijker. Soms heb je het idee dat je alleen nog voor de vorm aan het trappen bent. Om deze reden vinden veel mensen een fiets met voorwiel motor lekkerder fietsen.

Een voorwiel motor valt minder op. De middenmotoren worden steeds kleiner en worden steeds meer verstopt maar desalniettemin zie je een voorwiel motor vaak een stuk minder. De voorwielmotoren worden steeds kleiner. Bij sommige fietsen valt de motor nog nauwelijks op.

Een voorwiel motor is vaak een stuk stiller.

Voordelen midden motor

Midden motor
Midden motor

Bij een middenmotor is de gewichtsverdeling een stuk beter. Doordat de zware motor precies in het midden van de fiets zit voelt dit een stuk stabieler.

Nieuwere middenmotoren nemen minder stroom dan voorwielmotoren. Dit betekend dus dat je met een middenmotor een grotere actieradius hebt dan met een voorwielmotor en dezelfde accu.

Een middenmotor is sterker. Een middenmotor voelt vaak alsof hij minder ondersteunt maar vooral in heuvelachtig gebied zul je hier een stuk meer aan hebben.

Het voelt natuurlijker. Een fiets met middenmotor ondersteund meer geleidelijk en voelt een stuk natuurlijker. Het is echt ondersteuning. Waar het bij een voorwielmotor nog wel eens voelt of je heel hard vooruit getrokken word voelt het bij een middenmotor veel vloeiender.

Risico voorwiel motor

Bij gladheid kan een voorwiel motor zorgen voor gevaarlijke situaties. Wanneer je bijvoorbeeld in een bocht fietst en trapt trekt de voorwiel motor je de bocht in. Als de weg nat of glad is kan dit ervoor zorgen dat je uit glijd. Dit probleem zul je niet zo snel hebben bij een midden motor. 

Onderhoud verschillende systemen

Beide systemen behoeven zelf weinig onderhoud. Wel kan het systeem invloed hebben op je onderhoudsrekening. Zo is in het geval van een voorwiel motor de band een stuk lastiger te vervangen. Dit zal dus ook duurder zijn als je dit laat doen bij de plaatselijk fietsenmaker. Ook zal de voorband iets sneller slijten.

Bij een middenmotor krijgen de tandwielen en ketting het wat zwaarder te verduren. Ook word vaak geadviseerd om een wat betere en dus duurdere ketting te gebruiken. Ook dit zal iets duurder uitvallen.

Conclusie

De belangrijkste verschillen zijn voornamelijk de prijs en het type ondersteuning. Bij een middenmotor trap je wat meer mee maar voelt de ondersteuning over het algemeen veel natuurlijker aan. Dit fietst dus op de lange termijn het best. 

Wil je liever de maximale ondersteuning hebben? Dit kan bijvoorbeeld wanneer je conditie wat minder is of je dit gewoon een heel fijn gevoel vind. Dan is een fiets met voorwiel motor wellicht een betere keuze. Ook als je een wat kleiner budget hebt is een voorwiel motor een hele goede optie.

Voordelen voorwiel motor

 • Lage aanschaf prijs
 • Veel ondersteuning
 • Lage instap mogelijk
 • Past op een normale fietsendrager

Nadelen voorwiel motor

 • Minder natuurlijke ondersteuning
 • Trekt aan de voorkant, risico in bochten
 • Maximaal 40Nm motoren

Voordelen middenmotor

 • Goede gewichtsverdeling
 • Natuurlijke rij eigenschappen
 • Krachtige motoren tot wel 90N
 • Veel keuze

Nadelen middenmotor

 • Hogere aanschafprijs
 • Geen (hele) lage instap mogelijk
 • Zwaarder qua gewicht

Verschillende merken motoren

De meest gebruikte middenmotoren zijn van Bafang en Bosch. Je hebt echter nog veel meer merken die middenmotoren produceren. In dit artikel kun je lezen wat volgens ons de beste middenmotor is: Beste middenmotor

Veel voorwiel motoren zijn van Bafang. Dit is ook het meest betrouwbare systeem. Doordat Bafang marktleider is is de kans vrij aanwezig dat deze al in de door jou uitgezochte voorwielmotor fiets zit.

Benieuwd naar welk fietsenmerk het beste is? Lees hier ervaringen met alle verschillende fietsmerken:

Ervaringen E-Bike merken

2 reacties op “Voorwiel motor vs Midden motor”

 1. Ton van der Kroon

  Ik heb nu een fiets met voorwielmotor die mij bevalt. Ik ben aan een nieuwe fiets toe en denk nu aan een met een middenmotor. Dit is toch wel de trend. Ik heb op de site de uitleg gelezen over de verschillen tussen de 2 mogelijkheden.
  Ik heb 2 kunstknieën (zonder klachten)) en vraag mij af of ik niet beter af ben met een voorwielmotor. Die “trekt” je vooruit.
  Heeft u een een advies?

 2. Ik heb een 2014 een fiets met midden motor gekocht, een dure fiets van een bekend merk. na nog geen 3000 km was de motor totaal versleten 2018. Gelukkig net op tijd wand ik wilde een nieuwe accu bestellen €560,-

  Ik heb toen de midden motor weggehaald en een ombouwset gekocht en fiets omgebouwd naar voorwiel aandrijving. Ik had

  Wat een verschil veel krachtigere motor en de fiets rijd sneller en heeft minder moeite met bruggen en heuvels.

  Het nadeel met glad weer kan ik onderschrijven heel voorzichtig rijden met minimale ondersteuning.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *