Zelf E-Bike accu testen

Zelf E-Bike accu testen

Zelf E-Bike accu testen

Zelf E-Bike accu testen. Ben je benieuwd of je E-Bike accu nog goed is? Je kunt natuurlijk een accutest laten uitvoeren bij de lokale fietsenmaker. Maar er is ook een goede manier om je accu zelf thuis te testen.

Zelf E-Bike accu testen met multimeter

De volgende test methode is lang niet zo uitgebreid en geavanceerd als de accutester bij je lokale fietsenmaker maar het geeft je wel een hoop inzicht in de staat van je accu. Voordat we beginnen met het meten zijn er een paar dingen die je moet weten.

De meeste fiets accu’s zijn 36 volt. Dit kun je ook zien op je accu zelf. Dit staat eigenlijk altijd vermeld ergens op de accu. Wanneer een 36 volt accu nieuw is geeft deze vaak iets meer dan 38 volt. Dit is de bedoeling. Je E-Bike accu kan op papier maximaal 42 volt produceren. Dit is op het moment dat hij helemaal is opgeladen en niet gebruikt wordt.

Naast een maximum voltage heeft een accu ook een minimum voltage. Dit ligt bij E-Bike accu’s vaak op 30 volt. Wanneer je accu onder de 30 volt komt is hij onherstelbaar beschadigt en niet meer bruikbaar.

Dit gezegd hebbende kunnen we concluderen dat een accu in goede staat altijd boven de 36 volt geeft wanneer je dit meet met je multimeter. Zit hij onder de 36 volt? Dan is hij enigszins verouderd. Wanneer de accu onder de 30 volt komt is hij absoluut toe aan vervanging en zal hij ook niet goed meer functioneren.

Accu demonteren

Haal de accu uit je fiets. Als je je accu los voor je op tafel hebt liggen zie je bij de connectoren een + en een – staan.

Zelf E-Bike accu testen

Meten met multimeter

Zet je multimeter indien nodig op de juiste spanning en op gelijkstroom (direct current / D.C.). Plaats de zwarte meetpen in de – en de rode in de +.

Kijk vervolgens op de multimeter wat voor spanning er aan gegeven wordt. Zoals eerder vermeld is wanneer een accu in goede staat is het voltage boven de 36 volt.

Conclusie

Wanneer je E-Bike accu opgeladen is en minder dan 36 volt geeft betekent dit dat deze slijtage vertoont. Je accu is niet in optimale staat. Dit is een snelle test en deze is niet zo accuraat als een test bij de fietsenmaker. Een accu tester test ook hoe een accu presteert wanneer deze belast word. Dat je accu meer dan 36 volt geeft wil niet zeggen dat deze optimaal presteert. Om 100% zeker te zijn van de staat is een test bij de fietsenmaker nog altijd het beste.

Toch geeft dit testje je snel inzicht in de staat van een accu. Stel dat je bijvoorbeeld een gebruikte fiets accu op Marktplaats zou willen kopen kun je met je multimeter snel opmeten of deze nog bruikbaar is.

2 reacties op “Zelf E-Bike accu testen”

  1. Pingback: E Bike accu onderhoud - Zo gaat je accu langer mee - E-Bike Bond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *