Plaatsing van je accu, voor en nadelen

Plaatsing van je accu, voor en nadelen

Plaatsing van je accu, voor en nadelen

Bij het kiezen van de elektrische fiets die bij jou past zijn er een hoop zaken om rekening mee te houden. De kans is groot dat je voordat je op zoek ging naar een elektrische fiets je nooit stil hebt gestaan bij de plaatsing van een accu in een elektrische fiets. De verschillende plaatsingen hebben wel enkele voor en nadelen. Deze gaan we in dit artikel behandelen.

Eerste elektrische fietsen

De eerste elektrische fietsen hadden eigenlijk altijd een accu in op op het frame. Ook zat de accu bij bepaalde modellen onder het zadel. Dit is eigenlijk een hele logische keuze omdat dit voor de gewichtsverdeling de beste plaats is. Wel zag dit er volgens veel mensen niet zo mooi uit. Het was heel erg duidelijk dat je op een elektrische fiets fietste en de meeste mensen vonden dat niet wenselijk.

Lees hier meer: Geschiedenis van de elektrische fiets

Om deze reden werden de accu’s steeds vaker onder de bagagedrager geplaatst. Hier valt het minder op en met fietstassen zie je de accu helemaal niet meer terug.

Vandaag de dag heerst er steeds minder een taboe op elektrisch fietsen. Twintigers en dertigers fietsen met trots op dure en luxe elektrische fietsen. Veel mensen laten ook de auto staan om woon werk verkeer vervolgens met de elektrische fiets te doen. Een super leuke ontwikkeling. Deels hierdoor is de frame accu oftewel ‘’In-Tube’’ accu weer helemaal terug.

Voordelen In Tube accu / Frame accu

Een aantal jaar geleden was een In Tube accu ook per definitie een vaste accu. Deze was dus niet afneembaar. Dit is een nadeel omdat je dan je accu bijvoorbeeld niet mee naar binnen kunt nemen om deze op te laden of ter bescherming wanneer het vriest. Tegenwoordig zijn eigenlijk alle In Tube accu’s of accu’s op het frame ook uitneembaar. De accu zit in het frame maar deze kun je er wel zo uithalen.

Gewichtsverdeling

Zoals eerder vermeld is een In Tube accu veel beter voor de gewichtsverdeling van je fiets. Het gewicht bevind zich lager en meer naar het midden van de fiets.

Capaciteit

Doorgaans is de capaciteit van een frame accu wat groter. Je kunt hier tenslotte ook een grotere accu in kwijt.

Voordelen bagagedrager accu

Zichtbaarheid

Een bagagedrager accu valt minder op. Dat is natuurlijk een voordeel als je liever niet wil dat je buren zien dat je elektrisch fietst.

Uitnemen

Ook is een bagagedrager accu vaak makkelijker en sneller uit te nemen. Moet je je accu iedere dag mee naar binnen nemen op kantoor? Dan is een bagagedrager accu erg makkelijk.

Prijs

Vaak zijn de bagagedrager accu’s een stukje goedkoper. Zowel bij het vervangen als bij de aanschaf van je nieuwe fiets. Modellen met In Tube accu zijn doorgaans wat duurder.

Accu onder de voordrager

Er zijn ook enkele modellen op de markt met een voorwiel motor en een accu onder de voordrager. Dit is de minst gunstige plaatsing. De accu bevind zich hoog in de fiets en al het gewicht zit aan de voorkant. Zorg dus dat als het een beetje kan je deze plaatsing ten alle tijden vermijd. 

Weten hoe je je accu in de optimale conditie kunt houden? Dat lees je hier:

Accu onderhouden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *