Levertijden E-Bikes

Levertijden e-bikes: wat kun je verwachten?

Iedereen die op dit moment op zoek is naar een elektrische fiets krijgt ermee te maken: lange levertijden. Op het moment is de vraag naar elektrische fietsen enorm en zijn er bij verschillende fabrikanten problemen met de productie van fietsen. 

Eerder liet Gazelle al weten een productiestop in te lassen. Ook andere merken nemen geen nieuwe dealers meer aan en levertijden lopen steeds verder op. Wat is precies de oorzaak van deze lange levertijden en wat kun je nog meer verwachten? Hieronder vertellen we meer.

Oorzaak langere levertijden

De oorzaak van de langere levertijden op elektrische fietsen is een combinatie van veel vraag en een tekort aan onderdelen. Er willen meer mensen elektrisch fietsen dan ooit te voren en er kunnen minder fietsen geproduceerd worden. 

In veel fabrieken staat de productie stil omdat er niet voldoende onderdelen zijn. Zo duurt de levering van bijvoorbeeld Shimano onderdelen en Schwalbe banden enorm lang. Dit zijn onderdelen die op de meeste fietsen terug te vinden zijn.

Hoelang moet ik wachten op mijn nieuwe e-bike?

Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Dit verschilt van enkele dagen tot enkele maanden en bij sommige merken kunnen de levertijden wel oplopen tot meer dan een jaar. Wel zien we dat de bekendere merken momenteel meer problemen hebben met levering dan nieuwe kleinere merken. Het kan dus een overweging zijn om voor een kleinere goed beoordeelde fabrikant te kiezen.

Lees hier ervaringen met e-bike fabrikanten.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met vertraging. Heeft je fiets een levertijd van 3 weken? Dan is het goed om rekening te houden met een week of 2 vertraging om teleurstelling te voorkomen.

e-bike levertijd

Irritatie bij de consument

Veel consumenten zitten niet te wachten op deze lange levertijden. Logisch natuurlijk. We horen ook veel mensen over deze teleurstelling. Je hebt net de perfecte fiets uit gezocht en dan blijkt dat er een levertijd van een half jaar of misschien wel een jaar op zit. Erg vervelend natuurlijk.

Ons advies is om al voor een proefrit te informeren naar de levertijden. Als je snel wil fietsen is het handig om te kiezen voor een voorraad model. Veel fietsenwinkels hebben nog wel modellen staan die uit voorraad leverbaar zijn en voldoen aan jouw eisen.

A-merken

Veel van de bekendere A-merken zijn helemaal uitverkocht. Daarom kan het een idee zijn om uit te wijken naar nieuwe merken. Met meer dan 100 merken is er altijd wel een fabrikant die nog fietsen kan leveren. Daarnaast is het niet zo dat een A-merk ook altijd garantie is voor goede service. We zien dat vaak juist de kleinere fabrikant beter kan communiceren en problemen sneller kan oplossen.

Prijsverhogingen

Ook zijn er door de coronacrisis flinke prijsverhogingen door gevoerd. We zien dat de meeste elektrische fietsen minimaal 100 euro in prijs gestegen zijn. Dit komt doordat de prijzen van het verschepen van fietsonderdelen enorm omhoog zijn geschoten. De containerprijzen zijn de afgelopen tijd vertienvoudigd wat natuurlijk terug te zien is in de prijs van het eindproduct.

Welke e-bikes zijn goed leverbaar?

Heb jij nog een tip voor een fabrikant die fietsen op voorraad heeft en snel kan leveren? Laat het dan even weten in de reacties onder dit artikel.

Veelgestelde vragen

Zit er een lange wachttijd op een e-bike?

Over het algemeen kunnen de levertijden van een e-bike erg oplopen. Echter, verschilt dit natuurlijk per merk en fabriek.

Waarom zit er een lange levertijden op e-bikes?

Voor sommige e-bikes moet je lang wachten om er uiteindelijk van te kunnen genieten. Die lange wachttijd heeft deels te maken met een tekort aan onderdelen, terwijl de vraag naar e-bikes alleen maar toeneemt.

Een e-bike kopen: waar moet ik rekening mee houden?

Bij het kopen van een e-bike is het belangrijk om rekening te houden met een lange wachttijd. Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar het frame, de accu, het type motor en de actieradius.

1 gedachte over “Levertijden e-bikes: wat kun je verwachten?”

  1. Mijn man en ik hebben in augustus nieuwe e-bikes besteld. Het vervelende is dat mijn man zijn fiets van 4 jaar ook gazelle op is. Hij heeft 26000 km gefietst. Voor zijn gezondheid fiets hij veel. Wij zijn bang dat hij straks zonder fiets zit. Wij hadden gekozen voor de cranonle.c5 dames 61 grijs. Is er nog een fiets ergens?
    Wat kunnen we van een oplossing krijgen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *