Wat kost een E-Bike accu?

Wat kost een E-Bike accu?

Wat kost een E-Bike accu?

Wat kost een E-Bike accu? De accu is 1 van de meest waardevolle onderdelen van je elektrische fiets. Vaak is het na een aantal jaar dan ook de afweging, ga je voor een nieuwe fiets? Of laat of wil je de accu van je elektrische fiets vervangen? Of wil je deze laten reviseren? En wat kost dat dan precies? Of kun je zelf misschien je fiets accu reviseren? Al deze vragen gaan we antwoord op geven in dit artikel.

Wat kost een fiets accu?

Wat kost een E-Bike accu? Gemiddeld kosten accu’s tussen de 300 en 700 euro. Afhangende van de capaciteit en het merk.

Voorbeelden veel voorkomende accu’s

Bosch

  • Bosch 300Wh accu 350-400 euro
  • Bosch 400 Wh accu 400-500 euro
  • Bosch 500Wh accu 500-600 euro
  • Bosch 625Wh accu 700-750 euro

Gazelle accu’s zijn verkrijgbaar vanaf 300 euro (oude modellen). Nieuwere modellen zijn vaak iets duurder. De verwachting is dat ook Gazelle voor nieuwere modellen steeds vaker gebruik gaat maken van Bosch.

Bafang accu’s komen ook voor bij verschillende merken. Deze accu’s kosten tussen de 275 en 550 euro online. Ook weer afhangende van de capaciteit.

Stella accu’s. Gek genoeg is Stella zelf niet zo happig op het verkopen van accu’s. Ze zijn gelukkig wel te krijgen. Vervangende accu’s voor een stella fiets zitten tussen de 300 en 500 euro.

Online of bij de dealer

Je kunt je accu natuurlijk online bestellen maar je kunt ook naar de dealer gaan voor een nieuwe accu. Online is vaak een stuk goedkoper maar de dealer waar je je fiets gekocht hebt wil vaak wel mee denken. Gaat je accu 3,5 jaar na aanschaf kapot? Vaak is de fietsenwinkel waar je je fiets gekocht hebt wel coulant en kan deze een nieuwe accu leveren tegen een gereduceerd tarief. Vaak is je accu dan alsnog goedkoper dan online en heb je een aanspreekpunt mocht er weer wat mee aan de hand zijn.

Verschillende merken

Je hebt verschillende merken accu’s en verschillende merken fietsen. Sommige merken hebben afwijkende systemen waardoor je specifiek een accu van dat merk moet kopen. Denk bijvoorbeeld aan Gazelle. Vaak zijn deze accu’s wat duurder dan meer universele accu’s.

Capaciteit

Naast het merk is de capaciteit van de accu ook een belangrijke factor. Hoe groter de accu hoe duurder deze vaak is. Heb je bijvoorbeeld een 400Wh accu? Dan is deze goedkoper dan een 600Wh accu van hetzelfde merk.

Afwijkende vormen

Daarnaast heb je nog verschillende vormen. De meeste accu’s zitten achterop de fiets in de bagagedrager verwerkt. Omdat deze accu’s meer voor komen zijn deze vaak goedkoper van bijvoorbeeld een accu in het frame.

Garantie op accu’s

Vaak heb je 2 tot 3 jaar fabrieksgarantie op je accu. Gaat je accu eerder kapot? Dan is het dus de moeite waard om te kijken of je een nieuwe kunt krijgen van de fabrikant. In de meeste gevallen is dat geen probleem.

Hoe lang gaat een accu mee?

De meeste accu’s blijven wel 8 tot 10 jaar werken. Echter kan het wel zijn dat de accu al veel eerder niet bruikbaar meer is. Als je hem alleen gebruikt om boodschappen te doen is een paar kilometer actieradius genoeg. Als je flinke tochten maakt zal deze sneller aan vervanging toe zijn. Fanatieke gebruikers kunnen rekening houden met 3 tot 5 jaar. Als je wat minder fietst kan het een stuk langer zijn.

Lees hier meer: Hoe lang gaat een elektrische fiets accu mee?

Wanneer moet je je accu vervangen?

Fiets je elke dag 30 kilometer en haalt je accu dat niet meer? Dan is het wellicht tijd om deze te vervangen. Verder is het belangrijk om hem te vervangen als hij beschadigd is. Beschadigde accu’s kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken. Lekt je accu? Dan is het ook van groot belang om deze snel te vervangen.

Het komt ook vaak voor dat je je fiets aan zet en deze helemaal vol lijkt. Op het moment dat je begint met trappen en de ondersteuning aan gaat valt hij direct uit. Dit is ook een teken dat je accu aan vervanging toe is. Deze kan niet genoeg capaciteit leveren.

In tube accu vervangen

Kun je een in tube accu (accu in het frame) vervangen? Bij de meeste moderne fietsen is dat geen probleem. Deze accu’s zitten niet vast in het frame maar zijn gewoon uitneembaar. Daarom kun je deze dus ook gemakkelijk vervangen. Een uitzondering zijn oudere fietsen zoals fietsen met een zogenaamde bananen accu.

Bananenaccu vervangen

Ken je de fietsen met zogenaamde bananen accu nog? Deze houden er momenteel aan de lopende band mee op. Niet omdat dit slechte accu’s waren maar omdat deze accu’s een jaar of 10-15 geleden heel veel zijn verkocht. Ze zijn dus nu wel echt aan vervanging toe. Dit kost bij de lokale fietsenwinkel vaak 500-600 euro. Helaas meer dan de dagwaarde van deze fietsen. Je betaald hier naast de kosten voor de accu ook kosten voor het ombouwen. Je kunt hier niet zomaar een nieuwe in drukken.

De fietsen met zo’n bananenaccu zijn onder andere de Sparta Ion, Batavus Padova, Batavus Legato en verschillende Koga modellen.

Inlezen na vervangen

Sommige oudere fietsen van merken zoals Gazelle, Sparta, Koga of Batavus moeten ingelezen worden nadat je de accu vervangt. Bij nieuwere modellen is dit vaak niet aan de hand maar sommige oudere fietsen moeten aan de computer gehangen worden omdat de nieuwe accu anders niet werkt.

Vervangen of reviseren

Je kunt je accu laten reviseren bij een revisiebedrijf. Dit is vaak goedkoper dan het vervangen van een accu. Een professioneel revisiebedrijf vraagt hier meestal tussen de 200 en 300 euro voor. Echter vervangt een revisiebedrijf wel alleen de cellen. De recht van de elektronica niet. Weet je zeker dat je accu helemaal goed is maar is alleen de actieradius niet meer wat hij ooit geweest is? Dan is revisie een goede optie. Twijfel je over de hele kwaliteit van je accu? Dan kun je deze wellicht beter vervangen.

Lees hier meer over fiets accu vervangen of reviseren.

Zelf accu reviseren?

Kun je zelf je E-Bike accu reviseren?

Het is niet bepaald een aanrader. Het reviseren van een accu is een lastig klusje waar je wel een tijdje mee bezig bent. Daarnaast kan het risico’s opleveren als je fouten maakt. Daarom is het verstandig om dit te laten doen door een professional.

Het is echter wel mogelijk. Cellen zijn te bestellen via Marktplaats of Ali Express. Dit kost je vaak 20-50 euro voor een compleet cellen pakket. Het is echter wel altijd op eigen risico. Het is dus mogelijk maar zonder elektrotechnische achtergrond geen aanrader.

Accu onderhoud

Wil je voorkomen dat je de accu van je elektrische fiets moet vervangen? Dan is het handig om je te verdiepen in het onderhoud van je accu. Er zijn een paar fouten die vaak gemaakt worden waardoor accu’s kapot gaan. Lees hier alles over E-Bike accu onderhoud.

Heb je nog vragen of opmerkingen over ”Wat kost een E-Bike accu vervangen?”. Reageer dan gerust even onder dit artikel.

2 reacties op “Wat kost een E-Bike accu?”

  1. Pingback: Problemen elektrische fiets - Meest voorkomende E-Bike probleem

  2. Pingback: E-bike verlichting aanzetten | Zo doe je dat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.