E-Bike opvoeren

E-Bike opvoeren verstandig?

Elektrische fiets opvoeren. Veel mensen die al langer op een elektrische fiets fietsen hebben dit gevoel wel eens, zou hij niet iets harder kunnen? Je raakt snel gewend aan de standaard snelheden tussen de 25 en de 28 kilometer per uur.

Elektrische fiets begrenzer

Eigenlijk alle elektrische fietsen zijn begrenst. Dit wil zeggen dat de fiets eigenlijk ondersteunt tot bijvoorbeeld 30 of 35 kilometer per uur. Er zit een begrenzer op die ervoor zorgt dat de fiets legaal de weg op mag in Nederland. Wanneer een fiets harder gaat dan 25 kilometer per uur is het een speed pedelec en moet deze verzekerd worden. Ook moet je dan een helm gaan dragen.

Is een E-Bike opvoeren aan te raden?

Het is natuurlijk heerlijk dat sneller kunt fietsen op je huidige fiets. Er zijn echter wel een paar dingen om rekening mee te houden. 

Je fiets is er niet voor gebouwd

Wanneer je sneller fietst komen er meer krachten op de verschillende onderdelen te staan. Dit zorgt voor meer slijtage maar kan zelfs ongelukken en defecten veroorzaken.

Garantie

Vaak kunnen fabrikanten zien of een fiets opgevoerd is of zelfs dat hij opgevoerd is geweest. Je geeft hiermee de fabrikant een reden om geen garantie meer te geven op je fiets. Als na het opvoeren de fiets niet of minder werkt kan dit als reden gegeven worden.

Het is illegaal

Het mag natuurlijk niet. Dit kan ervoor zorgen dat je aangehouden word. Wat er precies gebeurd na aanhouding is nog wat onduidelijk maar er is geen discussie over mogelijk: je elektrische fiets opvoeren is illegaal.

Speed pedelec vs opgevoerde E-Bike

Maar er zijn toch ook fietsen die zo hard rijden? Ja, dat klopt. Maar dit is vaak wel een ander type fiets. Als je een normale fiets naast een speed pedelec zet zul je direct bepaalde verschillen zien. Zo heeft een speed pedelec bijvoorbeeld aangepaste remmen en bredere speciale banden etc. Een opgevoerde elektrische fiets is dus niet direct hetzelfde als een speed pedelec.

Elektrische fiets toch opvoeren?

Wil je ondanks dat het geen aanrader is je elektrische fiets opvoeren? Prima! We leggen hieronder uit hoe je snel en gemakkelijk een stuk sneller kunt fietsen op een fiets met Bosch of Bafang systeem. Dit is overigens wel op eigen risico. We willen dit nogmaals expliciet afraden. 

E-bike opvoeren, wat zijn de kosten?

In sommige gevallen kun je een begrenzer anders instellen. Dan kost het je dus helemaal niets! Een zogenaamde Speedchip vervangen kost je wel wat (hieronder verder toegelicht). De Speedchip zelf kost je ongeveer 150 euro. Als je hem zelf monteert blijft het daarbij. Als je het laat doen door de fietsenmaker (mits deze het wil doen) komt er arbeidsloon bij.

Bafang middenmotor begrenzer instellen?

Bij een fiets met bafang middenmotor kun je er relatief eenvoudig voor zorgen dat je een stuk meer ondersteuning krijgt. Je kunt de eerder genoemde begrenzer anders instellen. 

Druk de + en – knop voor de ondersteuning tegelijk in. Houd deze even ingedrukt. Nu kom je in een menu waar je verschillende instellingen kunt zien en wijzigen. 

Druk nu kort op de aan/uit knop. Je ziet nu verschillende instellingen verschijnen. Druk een paar keer op het knopje totdat je een getal in beeld ziet tussen de 25 en 28 km. Dit getal kun je met de + en – knop veranderen. Meestal tot 50 kilometer per uur. Als je deze instelt op bijvoorbeeld 45 kilometer per uur gaat de fiets door met ondersteunen boven de 25 kilometer per uur.

Bosch e-bike opvoeren?

Het opvoeren van een fiets met Bosch motor is iets lastiger. Hier heb je een zogenaamde speed chip voor nodig. Deze speed chip monteren is prima te doen als je een beetje technische kennis hebt. Je moet wel een aantal onderdelen demonteren maar dit is voor iemand met een beetje klus ervaring geen probleem.

Bosch e-bike opvoeren met speed chip
Speed chip voor Bosch e-bike motor

Onze conclusie

Als je harder wil fietsen kun je beter gaan voor een speed pedelec. Deze is gebouwd voor hogere snelheden. Opvoeren is prima zelf te doen maar niet legaal.

Waar kan ik mijn e-bike opvoeren?

Het opvoeren van een elektrische kun je uitbesteden aan een fietsspeciaalzaak, maar je kan dit natuurlijk ook zelf doen. Hiervoor is enige technische kennis vereist. Daarnaast is het verstandig om YouTube filmpjes te bekijken waarin het opvoeren wordt uitgelegd.

Welke elektrische fiets is makkelijk op te voeren?

Alle elektrische fietsen vanaf 2013 met middenmotor zijn geschikt. Denk hierbij aan merken als Bosch, Panasonic, Shimano, Brose en Yamaha. Echter kiezen steeds meer mensen voor een Speed Pedelec, deze heeft al van zichzelf een hogere maximum snelheid.

Hoe ontgrens je een elektrische fiets?

Elektrische fietsen hebben van zichzelf een begrenzer, zodat je niet harder kunt dan 25 a 30 kilometer per uur. Bij een fiets met Bafang motor kun je de begrenzer eenvoudig hoger afstellen en bij Bosch e-bikes monteer je een speed chip.

35 gedachten over “E-Bike opvoeren verstandig?”

 1. Helaas werkt het ontgrendelen van m’n 2020 fiets van Amslod (bafang) niet.
  Of doe ik iets verkeerd, zie ik iets over het hoofd?

   1. Al ontdekt hoe het voor elkaar te krijgen, een reactie gehad ? Ben nml benieuwd, wil dit zeker proberen wanneer ik mijn fiets met Bafang middenmotor heb.

    1. Iemand al een idee om dat aan te passen ?
     Ik heb namelijk ook een fiets van 2020. Kan met de kilometer ook niks doen. Knippert niet zoals in de YouTube filmpjes.

     1. Je moet gewoon het menu in. Op gegeven moment kun je een “pincode” intypen. Type 0512 in. Daarachter kun je de wielmaat en de max ondersteuningssnelheid invoeren. Bij mijn Brinkers fiets kan je een waarde kiezen tussen 12 en 60.

     1. Klopt dit werkt niet op de nieuwere systemen met nu can-bus , heb zelf een can-bus reader waarmee je dit kunt veranderen op elke Bafang middenmoter met canbus Of je moet een badass erop zetten , alleen heb je dan gehalveerde snelheids weergave

    1. Je hebt vast een driehoek stekker aan je display, als je een ronde hebt. (uart) kan het wel, als je een driehoek (can-bus) kan het niet tenzij je een besst tool met een fabrikanten account hebt.

 2. “Je fiets is er niet voor gebouwd.”
  Dat valt nog te bezien. Dezelfde fiets mag in bijv. de USA 32 km/u. Dan is de fiets er dus wel tegen bestand, maar is het door lokale regels niet toegestaan.

  1. Wanneer je er een canbus systeem op hebt zitten kun je de aanpassing alleen via een Besst tool of een canbus reader doen. Heb zelf een canbus reader waarmee je de eenvoudig de begrenzing kunt verhogen en de weergave op je display juist blijft.

 3. ik overweeg de aankoop van een Muto (Stella). Bij de proefrit is me opgevallen dat de motor zeer laar aanspringt en dat is heel onaangenaam rijden in de stad. Bij Vanmoof hebben ze de befaamde (verboden?) boosterknop die bij het wegrijden even kan gedrukt worden om onmiddellijk assistentie te geven, rijdt geniaal! Kan die in principe op elke e-bike? Bij Stella beweren ze NIETS te kunnen aanpassen…
  Rob.

 4. Voor Bafang met display en de zogenaamde UART aansluiting ( ronde connector) is je snelheid op de boven vermelde manier te veranderen.
  Voor Bafang met display en Can-bus aansluiting ( driehoekige connector) werkt dit dus niet, alleen met een Besst tool ( dealer) of een zelfgemaakte canbus reader kun je de snelheid aanpassen.
  En anders met de badass sensor manipulator , alleen wordt de snelheid dan niet goed weergegeven ( helft)

   1. Ik heb hetzelfde type fiets en ben vooral benieuwd of deze een UART of Can-Bus aansluiting heeft. Ik kom er niet uit als ik de kabels volg.

  1. Hoi Ernie777

   Hoi E,heb hetzelfde probleem als vele n!!!
   Is er een mogelijkheid om het optelossen door jouw??
   Ik heb Cortina P-jt E Foss M300 MM G360.250.C 19 bouwjaar 2020
   Met Bafang display C01(orgineel cortina logo) kan alleen die stekker nergens zien!!(zit bij mij denk weggewerkt in buis!!)
   Ik woon in Huizen(n-h)

   yoreisgap@gmail.com

   mvg.Richard

  1. Hallo Ewald, heb nu een paar maanden een bird bike. Die heeft een bafang achterwiel motor. Loopt nu niet harder dan 25 km. Heb jij een oplossing om deze harder te laten lopen. Mvg Simon Koedijk.

    1. Hi guys, iemand al gevonden hoe we onze bird ebike iets harder kunnen laten lopen? trap steeds uit de ondersteuning, super irritant daardoor.

  1. Stella Modena ebike ondersteuning werkt op alle standen goed behalve op stand 6 loopt hij terug naar nul. 2 verschillende volle accu’s geprobeerd maar probleem blijft. Ook op andere Stella fiets geprobeerd maar zelfde probleem . Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

   Wie heeft de oplossing.?
   Alvast bedankt.

 5. hoi,

  ik kocht mij net een cortina e4u transporter van 2021 met middenmotor van Bafang de m300
  iemand die zou weten of je daar nog de instellingen zou kunnen wijzigen en of dit uberhaut iets doet ook.

  bedankt alvast

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *