Kan mijn elektrische fiets op een fietsendrager?

Kan mijn elektrische fiets op een fietsendrager?

Kan mijn elektrische fiets op een fietsendrager?

Deze vraag krijgen we steeds vaker. Een fietsendrager is enorm handig en veel mensen zijn wel in het bezit van zo’n ding. Maar kan je zware elektrische fiets ook op je oude twinny load? Te zware belasting kan gevaarlijke situaties opleveren. In dit artikel vertellen we je precies waar je rekening mee moet houden met betrekking tot een elektrische fiets op een fietsendrager.

Wat weegt een elektrische fiets?

De meeste elektrische fietsen wegen tussen de 20 en de 30 kilo. Gemiddeld ongeveer 25 kilo. Wel kun je de accu er nog uithalen. Dit scheelt vaak ongeveer 3 kilo. Dit kan net het verschil maken. Uiteraard kan dit gewicht een beetje afwijken dus het is altijd slim om op de website van je fietsleverancier het gewicht te bekijken of om je fiets op een weegschaal te zetten.

Lees hier meer over het gewicht: Wat weegt een elektrische fiets?

Hoeveel gewicht mag er op een trekhaak?

De maximale kogeldruk verschilt ook nog per auto. Bij de meeste personenauto’s heb je te maken met een kogeldruk van 50 tot 75 kilo. Dit kun je terugvinden op het typeplaatje van de trekhaak, de boekjes van je auto of je kunt dit achterhalen via de leverancier van je auto.

Houd rekening met het gewicht van je drager.

Als je een kogeldruk van 50 kilo hebt en 2 fietsen van 22 kilo lijkt het alsof dit kan alleen je moet hier natuurlijk ook het gewicht van de drager zelf bij op tellen. Een normale drager is vaak vrij licht maar een speciale E-Bike fietsendrager kan zomaar 20 kilo wegen.

Kan mijn E-Bike op een fietsendrager?

1 E-Bike kan eigenlijk altijd wel. Als je 2 elektrische fietsen hebt word het vaak wat spannender. De meeste fietsendragers kunnen tot 50 kilo hebben. Als je dan 2 zwaardere elektrische fietsen hebt red je dit net niet. Daarom is het als je meerdere elektrische fietsen hebt wel aan te raden om een speciale fietsendrager aan te schaffen die hogere gewichten kan hebben. Meestal word dit tegenwoordig ook wel aangegeven. 

Het is sowieso aan te raden om de accu te demonteren tijdens het rijden. De trillingen zijn niet heel goed voor de accu. Hierdoor kan er speling ontstaan op de accu slede. Daarnaast scheelt het ook weer een stukje in het gewicht.

Hieronder zie je een voorbeeld van een fietsendrager die geschikt is voor meerdere elektrische fietsen. Deze drager weegt 13 kilo en kan tot 50 kilo belast worden.

Twinny Load voor elektrische fietsen

Dakdragers

Je kunt ook kiezen voor dakdragers. Er zijn dakdragers verkrijgbaar die veel gewicht kunnen hebben. Dit is echter niet vanzelfsprekend dus het is belangrijk om goede dakdragers uit te kiezen. Als je dus echt zware fietsen hebt zouden dakdragers een alternatief kunnen bieden. Het is natuurlijk wel vrij zwaar om je fietsen op het dak te tillen.

Waar moet je verder op letten?

Hou er ook altijd rekening mee dat je fietsendrager goede verlichting heeft. Dit is enorm belangrijk voor de veiligheid. Ook dien je een witte kentekenplaat te monteren op je fietsendrager. Daarnaast mogen fietsen niet meer dan 20 centimeter uitsteken aan beide kanten. Ook mogen er geen gevaarlijke uitstekende scherpe delen zijn.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan vooral even hieronder weten.

1 gedachte over “Kan mijn elektrische fiets op een fietsendrager?”

  1. Jan Hulzebosch

    Als ik mijn e-bike met accu in het frame zonder accu op de drager zet ligt de stekker en bedrading in het frame helemaal open. Het lijkt me dat daar geen water of vuil bij moet komen. Hoe doen anderen dat?
    Groet, Jan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *