Hoelang gaat een elektrische fiets mee?

Hoe lang gaat een elektrische fiets mee?

Een elektrische fiets is enorm duur. Daarom kunnen we ons goed voorstellen dat je benieuwd bent naar de levensduur van je peperdure fiets alvorens je deze aan gaat schaffen. In dit artikel vertellen we hoe lang jouw elektrische fiets mee gaat en hoe je ervoor kunt zorgen dat deze in goede staat blijft.

Zo lang gaat een e-bike gemiddeld mee

Wanneer je een e-bike aanschaft, spookt er waarschijnlijk de vraag ‘Hoe lang gaat een e-bike mee?’ door je hoofd. En dat is logisch, want een e-bike is nou eenmaal een investering. Gemiddeld gaat een elektrische fiets tussen de 8 en de 12 jaar mee. Veel mensen willen eerder al een andere fiets, omdat de ondersteuning minder wordt of de accu’s aan vervanging toe zijn. Sommige fietsen hebben accu’s die tussen de 500 en de 700 euro kosten. Vaak heeft de eigenaar dit er na 8 jaar niet meer voor over. Dit wil echter niet zeggen dat de fiets niet goed meer is of dat deze versleten is. Toch zie je vaak dat mensen na deze periode wel voor een nieuwe fiets kiezen.

Het belangrijkste is dus hoelang de accu mee gaat. Wil je daar meer over weten? Dat lees je in deze blog.

Accucellen van een e-bike

Onderhoud

Goed onderhoud is enorm belangrijk voor het behoud van je fiets. Wanneer je met kleine problemen blijft door fietsen kan dit grote schade veroorzaken. Daarom is het van groot belang om je fiets regelmatig weg te brengen voor een onderhoudsbeurt. Het advies is om dit 1 á 2 keer per jaar te doen.

Naast de onderhoudsbeurt bij de fietsenmaker is het ook belangrijk om de fiets goed schoon te houden. Zand en modder kan op den duur hele vervelende problemen veroorzaken. Daarnaast is het niet goed voor bijvoorbeeld de lagers, ketting en natuurlijk de lak van je fiets. Heb je door de regen gefietst en is je fiets erg smerig? Het duurt niet meer dan 5 minuten om hier een doekje overheen te halen en dit kan problemen / onnodige afschrijving op je fiets voorkomen.

Meer weten over het onderhoud van je e-bike? Je leest het in deze blog.

Hoe lang gaat een e-bike accu mee? Je ziet het in deze video

Afschrijving op een elektrische fiets

Net als bij een auto heb je bij een elektrische fiets ook te maken met afschrijving. Op het moment dat je fiets een jaar of 3 oud is zal deze al ongeveer 2/3 van de waarde verloren zijn. Je zult dan voor je fiets die ooit 1500 euro gekost heeft nog ongeveer 500 euro krijgen bij inruilen. Vaak krijg je iets meer als je verkoopt via bijvoorbeeld Marktplaats. Het is dus goed om bij de aanschaf van een fiets rekening te houden met dat je deze zo lang mogelijk kunt gebruiken.

Ben je een man op leeftijd of verwacht je wellicht lichamelijke klachten? Je kunt dan beter een damesfiets aanschaffen dan een herenfiets. Op deze manier weet je zeker dat je deze fiets over een aantal jaar nog kunt gebruiken en dan je niet om de 3 jaar een nieuwe fiets nodig hebt.

Na deze 3 jaar gaat de afschrijving beduidend langzamer. De meeste waarde is er immers al af. Je kunt er vanuit gaan dat je fiets vanaf nu langzaam afschrijft en dat deze na een jaar of 10 nog nauwelijks waarde heeft.

De accu van een elektrische fiets is na 10 jaar vaak veel minder geworden dan in het begin. Deze zal dus rond deze periode aan vervanging toe zijn. De kosten voor het vervangen zijn vaak hoger dan de waarde van de fiets. Dit maakt dat je fiets nog weinig waarde heeft.

Uiteraard is bovenstaand verhaal een indicatie. Als je een hele dure fiets gekocht hebt gaat de afschrijving waarschijnlijk iets langzamer en als er net een nieuwe accu in zit komt dit de waarde van de elektrische fiets ook ten goede.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kilometer kun je fietsen op een e-bike?

Gemiddeld kun je zo’n dertig tot zestig kilometer fietsen op een volle accu. Toch verschilt dit per accu en de wegomstandigheden.

Hoe lang gaat een accu van een e-bike gemiddeld mee?

De gemiddelde accu gaat zo’n vijf tot zes jaar mee. Dit is natuurlijk wel weer afhankelijk van het soort accu en hoe je ermee omgaat.

Hoe merk je dat de accu van een elektrische fiets kwalitatief achteruit gaat?

Een accu van een e-bike die kwalitatief minder wordt, herken je aan meerdere signalen. De actieradius wordt minder, de accu laadt niet meer op of langzamer of de accu heeft schade opgelopen.

6 gedachten over “Hoe lang gaat een elektrische fiets mee?”

 1. Mijn Gazelle damesfiets is ongeveer 11 jaar oud, en sinds een paar dagen, als ik de accu aanzet, gaat de fiets al automatisch rijden, zonder dat ik trap of de pedalen aanraak. Ook hoef ik de hele weg niet te trappen, ik kan zo wegrijden, het lijkt wel een brommer. Hoe kan dit??

 2. Ik heb een Sparta e-motion C3 uit 2012. Nu is er een essentieel onderdeel kapot.
  Echter dit onderdeel is niet meer te krijgen, wordt niet meer gefabriceerd. Dus we moeten constateren, dat een Sparta e-bike met wat pech een houdbaarheidsduur heeft van maximaal 9 jaren.

  1. Hetzelfde probleem heb ik met Sparta e-motion. Fiets is bijna 6 jaar oud en heeft jaarlijks een onderhoudsbeurt gehad. Wordt door Sparta verwezen naar dealer en dealer verwijst naar Sparta.

 3. Ik heb een Mihatrafiets ,bafang voorwielmotor 8 fun 9200km
  Voorwielmotor nog nooit open geweest. Motor maakte i zomer 2021 veel geluid ,doch werkte anders goed. Nu vandaag februari. Normaal geluid´
  Verder werkt de fiets goed . Wat zou de redenen kunnen zijn dit hoog geluid bij temperaturen voorraden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *