Beste elektrische moederfiets

Elektrische moederfiets

Beste elektrische moederfiets

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een elektrische moederfiets? Op welke E-Bike kun je zitjes monteren? En is iedere E-Bike geschikt als moeder fiets?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een elektrische moederfiets? 

De belangrijkste punten waar je op moet letten als je een elektrische fiets koopt die je ook wil gebruiken voor zitjes zijn de volgende:

Dubbele standaard

Een stevige dubbele ‘’bok’’ standaard is erg belangrijk. Door deze standaard blijft de fiets stevig staan op het moment dat je je kindje in het zitje zet. Je moet alsnog je fiets goed in de gaten houden maar dit scheelt een hoop frustraties en is veel veiliger.

Stuurslot

Zowel bij een voorzitje als bij een achterzitje is een stuurslot enorm handig. Dit zit bij je stuurpen en zorgt ervoor dat het stuur niet zomaar om slaat. Dit zie je ook vaak terug bij transportfietsen.

Stevige wielen

Wielen zijn erg belangrijk. Deze moeten geschikt zijn voor wat meer gewicht. Als jij samen met 2 kinderen en eventueel wat boodschappen op de fiets zit wordt deze zwaarder belast en zul je dus wielen moeten hebben die dit aan kunnen. Ook zijn wat bredere banden erg aan te raden. Deze zorgen voor meer demping voor jou en je kindje. Daarnaast beschermen ze de velgen beter.

Een stevig wiel is vaak wat breder en soms is de velg ook gebutst. Gebutste velgen kun je herkennen doordat het lijkt alsof er bij de velg een ringetje om iedere spaak heen zit. Daarnaast hebben stevige wielen vaak een dikkere spaak. Dit is meestal het geval bij achterwielen maar niet altijd bij voorwielen. Het is dus goed om dit ook even te vragen.

Ruimte tussen het zadel en het stuur

Veel moederfietsen hebben meer ruimte tussen het zadel en het stuur waardoor je nog steeds fatsoenlijk kunt op en afstappen wanneer je een voorzitje op je fiets hebt. Dit gaat vaak om enkele centimeters. Wanneer er teveel ruimte zit tussen het zadel en het stuur gaat de fiets vreemd fietsen. Maar toch kunnen die paar centimeters vaak erg veel verschil maken.

Vering

Veel elektrische fietsen hebben voorvork vering en zadelpen vering. Echter is dit bij een moederfiets niet per se aan te raden. Als je een achterzitje hebt en een fiets met zadelpen vering kan dit gevaarlijke situaties opleveren voor het kindje. Het zadel gaat bij hobbels op en neer en hierbij kunnen handjes of beentjes in de knel komen. Ook is voorvork vering in combinatie met een voorzitje niet ideaal. De meeste moederfietsen hebben dan ook geen vering.

Wat kost een elektrische moederfiets?

Een fiets waarop je je kinderen vervoert moet wel degelijk zijn. De allergoedkoopste modellen bevelen we dan ook niet aan als moederfiets. Een degelijke elektrische fiets met brede banden, stuurslot en dubbele standaard kost vaak tussen de 1500 en 2500 euro. De meeste moederfietsen hebben een voorwiel motor en zitten tussen de 1500 en de 2000 euro. Moederfietsen met middenmotor zijn wat duurder en beginnen vaak rond de 2000 euro.

Is iedere damesfiets geschikt als moederfiets?

In principe past op bijna iedere fiets wel een kinderzitje. Ook zijn eigenlijk alle frames sterk genoeg. Echter is het niet altijd handig om zitjes te monteren op een normale fiets omdat deze er niet op berekend is en deze geen dubbele standaard en stuurslot heeft.

Voor sommige E-Bikes heb je ook alternatieve manieren nodig om een zitje te monteren. Lees hier hoe je een kinderzitje monteert op je elektrische fiets.

Beste elektrische moederfiets

De volgende fietsen zijn aanraders om te gebruiken als elektrische moederfiets.

Cortina E-Common (vanaf 1999,-)

De Cortina E Common is verkrijgbaar met een voorwiel motor of midden motor. Vanaf ongeveer 2000 euro fiets je op een mooi Cortina fiets die uitermate geschikt is als moederfiets.

Standaard is deze fiets voorzien van stevige wielen, een dubbele standaard en stuurslot.±

Cortina E-Common moederfiets

Transportfiets (vanaf 1500,-)

Niet alle merken hebben een moederfiets maar de meeste wel een transportfiets. De Keola transportfiets hiernaast heeft voldoende ruimte tussen het zadel en het stuur, een stuurslot, stevige banden en een dubbele standaard. Dit maakt het meer dan geschikt als moederfiets. Veel merken hebben een degelijke transportfiets in het assortiment waar je zonder meer veilig je kinderen op kunt vervoeren.

Keola elektrische moederfiets

Cortina E-U4 Family (vanaf 1999,-)

De Cortina E-U4 Family is een gebaseerd op het meest bekende en populaire model van Cortina, de U4. De family variant is aangepast en heeft meer ruimte tussen het zadel en het stuur. Daarnaast is hij natuurlijk elektrisch. Daarnaast is de fiets ook erg leuk om te zien.

Cortina E-U4 Family

Wil je meer dan 2 kinderen vervoeren op de fiets? Dan is het misschien een idee om eens te kijken naar een elektrische bakfiets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *