Elektrische fiets verzekering

Elektrische fiets verzekering

Elektrische fiets verzekering

Je hebt een elektrische fiets gekocht. Dit is natuurlijk een flinke investering. Is het dan ook verstandig om je fiets te verzekeren? En zo ja, waar kun je dit doen? En wat kost een fietsverzekering nou eigenlijk?

Elektrische fiets verzekeren

Een verzekering voor je elektrische fiets is zeker verstandig. Het zou wel heel erg vervelend zijn als je pas gekochte fiets gestolen word. Verzekeringen kun je meestal afsluiten in de winkel waar je de fiets koopt. Ook is het mogelijk om de fiets achteraf nog te verzekeren. 

Wat heb je nodig voor de verzekering?

Als je een verzekering wilt afsluiten moet je fiets voorzien zijn van een goed ART2 ringslot. Bij voorkeur met een extra slot of insteek ketting. Een ART ringslot zit op eigenlijk alle nieuwe elektrische fietsen. Meestal moet je het merk, type van het slot en het sleutelnummer doorgeven. Ook wil de verzekeraar graag het framenummer van je fiets hebben. Deze kun je terug vinden op je fiets. Meestal staat deze onder op het frame of op de zijkant bij de standaard.

Ook wil de verzekeraar natuurlijk graag weten om wat voor fiets het gaat en wat deze gekost heeft. Eventueel kun je ook accessoires mee verzekeren. 

Tot slot heeft de verzekeraar je adres gegevens nodig. De premie is deels afhankelijk van waar je woont. Zo is de verzekering in een klein dorpje een stuk goedkoper dan in hartje Amsterdam.

Waar kun je je fiets verzekeren?

Je hebt verschillende partijen waar je fiets verzekerd kan worden. Meestal kun je in de fietsenwinkel tijdens het kopen van je fiets de verzekering al regelen. Uiteraard kun je dit ook zelf doen. Dit is in sommige gevallen voordeliger en niet elke winkel bied de verzekeringen aan.

Bekende partijen waar je je fiets kunt verzekeren zijn bijvoorbeeld Allianz, ANWB, Kingpolis of ENRA. 

Wat kost een fiets verzekering?

Je kunt je fiets bijvoorbeeld verzekeren via Allianz. Je kunt hier fiets verzekeringen afsluiten vanaf 2,33 per maand. Ook kun je ervoor kiezen om een verzekering voor 3 jaar af te sluiten. Dit kan al vanaf een kleine 80 euro. De uiteindelijke premie hangt af van het gebied waar je woont en de waarde van je fiets. Een fiets van 1000 euro verzekeren is natuurlijk een stuk goedkoper dan een fiets van 5000 euro verzekeren.

In de meeste gevallen kost de verzekering tussen de 2,50 en de 10 euro per maand.

Type verzekering

Je kunt je fiets verzekeren tegen diefstal, schade en eventueel zelfs de garantie op de fiets laten verlengen. Meestal worden fietsen voor diefstal verzekerd. Dit is eigenlijk ook het grootste risico. Als je schade hebt aan je elektrische fiets is dit in 9 van de 10 gevallen goed zelf te betalen.

Wat gebeurd er als mijn fiets gestolen is?

Als je je fiets verzekerd hebt krijg je bij diefstal ofwel een nieuwe fiets voor het verzekerde bedrag of het bedrag uitgekeerd. In de meeste gevallen moeten de sleutels van het slot (of sloten) ingeleverd worden zodat de verzekeraar kan zien dat de fiets op slot stond. 

Omdat je de sleutels moet inleveren bij diefstal is het belangrijk om de sleutels goed te bewaren. Ben je je sleutel kwijt geraakt? Neem dan altijd even contact op met de verzekeraar. Sommige verzekeraars vinden het prima als je een sleutel laat bijmaken bij de schoenmaker op de hoek, andere willen graag dat er een originele sleutel opgevraagd word bij de fabrikant van het slot. Je kunt bij de grotere merken online een sleutel voor je slot bestellen.

Meestal moet je na diefstal ook aangifte doen bij de politie. Dit is natuurlijk sowieso belangrijk maar vaak ook voorwaarde voor de verzekeraar. 

Fiets beveiligen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Zet je fiets altijd op dubbel slot en gebruik goed gekeurde sloten.

Heb je nog vragen of opmerkingen over fietsverzekeringen? Laat het dan even weten in de reacties onder dit bericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *