Wat kost een speed pedelec

Wat kost een speed pedelec?

Wat kost een speed pedelec?

Een speed pedelec is een elektrische fiets waarmee je snelheden tot wel 45 kilometer per uur kunt behalen. Dit is natuurlijk ideaal voor bijvoorbeeld woon werk verkeer. Omdat deze fietsen zo snel zijn gelden er ook andere regels voor speed pedelecs. Wil je meer weten over wat een speed pedelec precies is? Dat lees je in dit artikel: Wat is een speed pedelec.

Zo’n speed pedelec is natuurlijk heel leuk maar ook een stuk duurder dan een normale elektrische fiets.

Wat kost een speed pedelec in aanschaf?

Deze fietsen zijn te vinden van verschillende merken met verschillende specificaties. Grote merken in de speed pedelec wereld zijn bijvoorbeeld Stromer, Riese & Muller en Qwic. Merken als Gazelle maken vaak ook wel snelle modellen maar hier ligt de focus minder op.

Voor de aanschaf van zo’n snelle fiets moet je toch al gauw rekening houden met zo’n 3000 euro. Er zijn wel eens wat goedkopere modellen op de markt maar meestal zie je ook wel terug dat deze fietsen wat goedkoper uitgevoerd zijn. Voor deze 3000 euro koop je bijvoorbeeld een Gazelle fiets of een instap model Riese & Muller in de aanbieding. 

Wil je toch een wat zwaardere stevigere variant dan kom je bij bijvoorbeeld een Stromer ST1. Dit is een top kwaliteit fiets en is als je goed zoekt te krijgen vanaf ongeveer 4000 euro. Wel is het aan te raden om dit soort producten bij een goede dealer te kopen zodat je ook een plek hebt waar je naartoe kunt als er iets aan je fiets mankeert.

In de hogere prijsklasse kun je bijna ongelimiteerd geld uit geven. Zo kost de Stromer ST5 al gauw een kleine 10.000 euro.

Stromer ST5 speed pedelec

Verschillende motoren

Een goedkopere fiets is vaak voorzien van een lichtere motor. Deze fietsen zullen minder snel de 45 kilometer per uur halen. Je zult zelf wat harder mee moeten trappen om de optimale snelheid te behalen.

Verschillende accu’s

Ook kan de accu capaciteit erg verschillen. De meeste modellen zijn te krijgen met accu’s vanaf 500Wh. Als je 45 kilometer per uur fietst zul je deze accu relatief snel leeg rijden. Er zijn ook fietsen te krijgen met 1000Wh accu’s of zelfs meerdere accu’s. Hier kun je veel grotere afstanden mee afleggen maar deze zijn wel een stuk duurder. 

Wat kost een speed pedelec helm?

Omdat je op deze fietsen veel hogere snelheden behaalt is een helm verplicht. Ook moet dit een goedgekeurde helm zijn. De prijs verschillen in helmen zijn enorm. Daarom is het belangrijk om goed te bekijken wat voor helm je aanschaft. Goed gekeurde helmen zijn te krijgen voor 50 euro maar de prijzen kunnen zomaar oplopen tot 300 euro voor modellen met bijvoorbeeld bluetooth en andere extra functies

Speed pedelec helmen

Wat kost speed pedelec onderhoud?

Onderdelen voor een speed pedelec zijn vaak net wat duurder dan voor een normale elektrische fiets. Ook zullen bepaalde onderdelen wat sneller slijten zoals bijvoorbeeld banden en remblokken. Dit maakt het onderhoud iets duurder dan bij een normale (elektrische) fiets.

Wat kost je speed pedelec verzekeren?

Voor je speed pedelec is een WA verzekering verplicht. Ook kun je kiezen voor een diefstal verzekering.

De WA verzekering voor je speed pedelec kost tussen de 50 en de 150 euro per jaar. Een schade en of diefstal verzekering is vaak afhankelijk van de aanschaf waarde van je fiets. Het is duurder om een fiets van 10.000 euro te verzekeren dan een fiets van 3.000 euro. Ook is de regio waar je woont bepalend voor de hoogte van je verzekering. Als je in het centrum van Amsterdam woont is de verzekering een stuk duurder dan ergens in een dorpje in Brabant omdat het diefstal risico hier vaan kleiner is. Best logisch eigenlijk.

Diefstal verzekeringen kun je afsluiten vanaf ongeveer 8 euro per maand.

Speed pedelec tweedehands kopen

Omdat deze fietsen enorm duur zijn kan het verleidelijk zijn om een gebruikte fiets aan te schaffen. Waar we bij normale fietsen af raden om een gebruikt exemplaar te kopen kan dit bij een speed pedelec soms ouder zijn. Omdat deze fietsen een stuk duurder zijn kan het soms wel uit om een gebruikte fiets te kopen en rekening te houden met het feit dat de accu wat minder is. Je kunt in sommige gevallen de accu vervangen en alsnog veel goedkoper fietsen dan een nieuwe. Wel is het belangrijk om dit te doen bij een betrouwbaar adres en goed te controleren of de fiets in goede staat is. Je wil tenslotte niet duizenden euro’s uitgeven aan een slechte fiets.

1 reactie op “Wat kost een speed pedelec?”

  1. Pingback: E-bike opvoeren? | Alles over het opvoeren van elektrische fietsen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.