Is een E-Bike slecht voor je conditie?

Is een E-Bike slecht voor je conditie?

Is een E-Bike slecht voor je conditie?

Het is een discussie die al vanaf het begin van de elektrische fiets gevoerd word. Is een E-Bike slecht voor je conditie? In dit artikel gaan we je vertellen hoe wij er over denken.

Taboe

Een aantal jaar geleden was een elektrische fiets vooral iets voor oudere mensen. Er heerste een soort taboe en mensen hadden zelfs last van schaamte als ze op een elektrische fiets fietsten. Het was dan ook de bedoeling dat de motoren zo klein mogelijk werden en de accu verstopt zat onder een stel fietstassen. Als de buren maar niet zien dat je op een elektrische fiets zit.

Tegenwoordig is dit heel anders. Iets oudere mensen hebben soms nog wel het idee dat ze ‘’te jong’’ zijn voor een elektrische fiets maar twintigers en dertigers verplaatsen zich zonder schaamte op hippe, opvallende elektrische fietsen.

Je ziet ook steeds vaker de middenmotor in combinatie met een accu in het frame terug komen. Bij deze fietsen zie je overduidelijk dat hij elektrisch is maar dat maakt mensen tegenwoordig minder uit.

Meer fietsen

Fiets je iedere dag 5 kilometer op een normale fiets? En vervang je deze fiets door een elektrische fiets? Dan is de kans dat je conditie naar beneden gaat aanwezig. Echter zien we vaak iets heel anders gebeuren. Op het moment dat mensen kiezen voor een elektrische fiets pakken ze vele malen vaker de fiets. Er zijn ook mensen die nooit fietsen en na de aanschaf van een E-Bike iedere dag. Reken maar dat dat enorm goed voor je conditie is.

Lange afstanden

Ook gaan mensen vaker langere afstanden fietsen. Waar een fietstocht van 30 kilometer eerder absoluut geen optie was ga je nu tientallen kilometers verderop een bakje koffie drinken. Je ziet dat de elektrische fiets steeds vaker de auto vervangt. 

Woon-werk verkeer

Veel mensen kiezen ervoor om met de auto naar het werk te gaan. De reden is vaak dat je niet bezweet op je werk wil aankomen. De elektrische fiets is een super goede oplossing voor dit probleem. Je kunt met hogere ondersteuning fietsen waardoor je toch fris en lekker uitgewaaid op het werk aankomt zonder dat een extreme inspanning hebt moeten leveren.

Afvallen met een E-Bike

Kan de aanschaf van een elektrische fiets je helpen met afvallen? Eigenlijk is dit weer precies hetzelfde als het opbouwen van je conditie. Als je nu weinig fietst en vaker de fiets pakt na aanschaf van een E-Bike is dit super goed voor je gezondheid en zul je ook gaan afvallen. Dit valt en staat natuurlijk wel met ook echt daadwerkelijk vaker de fiets pakken.

Volgens dit artikel verband je met een E-Bike tussen de 210 en 310 calorieën per uur op een elektrische fiets. Dit zijn ongeveer 35 calorieën minder dan op een gewone fiets. Als je dus iets vaker of iets langer fietst verbrand je net zoveel of meer calorieën na aanschaf van een elektrische fiets.

Het verhaal van Hans

Hans is 72 jaar oud. Hans heeft een super goede conditie en fietst veel. Gemiddeld fietst hans op zijn gewone fiets zo’n 10 kilometer per dag. Op een bepaald punt loopt Hans een fietsenwinkel in om te oriënteren op een elektrische fiets. In eerste instantie alleen voor lange afstanden. Hans schaft de fiets aan en raakt gewend aan de ondersteuning. Het fietsen op een normale fiets word lastiger en Hans pakt uiteindelijk steeds vaker zijn E-Bike. Op dit moment fietst Hans in plaats van 10 kilometer ruim 30 kilometer per dag. Hans zijn hele wereld is ineens een stuk groter geworden en hij gaat er vaker op uit.

Conclusie; is een E-Bike slecht voor je conditie?

Als je eenmaal gewend bent aan een elektrische fiets word de stap om de normale fiets te pakken een stuk groter. Wel gaat bijna iedereen die een E-Bike aanschaft ook meer fietsen. Daarnaast geeft een E-Bike meer vrijheid en kun je langere afstanden gaan fietsen.

Als je inderdaad precies dezelfde afstanden gaat fietsen is een E-Bike inderdaad niet per se goed voor je conditie. Als je vaker de fiets pakt of zelfs af en toe een tochtje maakt draagt een elektrische fiets juist enorm bij aan je conditie en gezondheid. Je laat vaker de auto staan en bent lekker in de frisse buitenlucht. Kortom, als je van plan bent om meer te gaan fietsen is een E-Bike echt iets voor jou!

Van plan om een elektrische fiets te kopen? Lees dan hier tips voor het aanschaffen van een elektrische fiets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *