Kun je op een E-Bike fietsen als hij leeg is?

Kun je op een E-Bike fietsen als hij leeg is?

Kun je op een E-Bike fietsen als hij leeg is?

Kun je op een E-Bike fietsen als hij leeg is? Een E-Bike is natuurlijk een stuk zwaarder dan een normale fiets. Maar kun je wel gewoon fietsen zonder ondersteuning? Is dat niet schadelijk voor de motor? En trap je dan ook ineens veel zwaarder?

Gewicht elektrische fiets

Een elektrische fiets is een stuk zwaarder dan een normale fiets. De accu, motor en overige elektronica wegen zomaar een aantal kilo. Dit merk je dus wel tijdens het fietsen. Echter is dit vergelijkbaar met een fiets met volle fietstassen.

Verschillende motoren

Een fiets met voorwielmotor of achterwiel motor is over het algemeen prima te gebruiken als de accu leeg is. Vooral bij nieuwere modellen fietst dit vergelijkbaar met een nieuwe fiets. Alleen draag je iets meer gewicht mee.

Een fiets met middenmotor fietst wel een stuk zwaarder als hij leeg is. Dit fietst dus niet zo fijn meer als je accu leeg is.

Doet je E-Bike verlichting het nog als de accu leeg is?

Veel E-Bike systemen reserveren hiervoor een stukje reserve accu capaciteit. Als je verlichting op de accu werkt kun je deze vaak nog wel een aantal uur gebruiken als de ondersteuning ermee op houd. Je kunt dus nog zonder problemen veilig thuis komen.

Snel opladen

Is je accu helemaal leeg? Zet deze dan wel direct aan de lading zodra je bij een stopcontact in de buurt bent. Zo voorkom je diepte ontlading. Diepte ontlading is schadelijk voor de accu en kan voorkomen als je een lege accu niet direct weer aan de oplader zet.

Lees hier meer tips om je accu in optimale staat te houden.

Laat het er niet op aan komen

Als je een recentere elektrische fiets hebt kan deze vaak prima tegen bij laden. Ga je een stuk fietsen en ben je bang dat je dit niet meer red? Laat hem dan gerust even bij.

Kun je fietsen op een elektrische fiets zonder accu?

Zeker. Ook dit is niet schadelijk. Wel is het zo dat een fiets zonder accu met middenmotor een stuk zwaarder fietst. Bij een fiets met voorwiel motor valt dit verschil wel mee.

E-Bike ombouwen tot normale fiets

Kun je een E-Bike ook ombouwen tot normale fiets? Jazeker. Heb je een fiets die in de basis nog prima is maar werkt de elektronica niet meer naar behoren? Een fiets met voorwiel motor kun je eenvoudig een normaal voorwiel monteren* en kun je de fiets weer als normale fiets gebruiken. Ook kun je de accu demonteren en eventueel een nieuwe bagagedrager monteren. Je kunt je elektrische fiets dan gewoon weer gebruiken als normale fiets.

*Zorg dat je kiest voor een juist voorwiel met een juist remsysteem.

Conclusie

Ja, je kunt fietsen op een E-Bike als de accu leeg is. Met een voorwielmotor fietst het iets zwaarder. Met een middenmotor fietst het veel zwaarder. In beide gevallen is het niet schadelijk voor de fiets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *