Wat weegt een elektrische fiets?

Wat weegt een elektrische fiets?

Wat weegt een elektrische fiets? Een elektrische fiets is een stuk zwaarder dan een normale fiets. Dit komt vooral door de accu en de motor. In het fietsen merk je natuurlijk geen verschil omdat je ondersteuning hebt. Echter merk je hier in het gebruik en tijdens het manoeuvreren wel wat van.

In dit artikel vertellen we je wat een elektrische fiets gemiddeld weegt. Ook vertellen we wat voor elektrische fietsen het lichtst zijn en waarom je met bepaalde E-Bikes veel wendbaarder bent dan met andere types.

Gewicht elektrische fiets

Een elektrische fiets weegt vaak tussen de 20 en de 30 kilo. Het gemiddelde gewicht is ongeveer 25 kilo. Dit is ongeveer 5 kilo zwaarder dan een gewone fiets. Dit verschil zit hem dus vooral in de accu en motor.

Een fiets met middenmotor is vaak zwaarder dan een fiets met voorwiel motor. Ook is een fiets met een grote accu capaciteit zwaarder dan een fiets met een lichte accu capaciteit.

Lichte E-Bikes

Fietsen met een derailleur systeem zijn vaak wat sportiever en lichter van gewicht. Een derailleur systeem is ook lichter dan een fiets met naaf versnellingen. Zeker Nuvinci naven wegen wat meer. Veel mensen hebben het liefst een fiets met gesloten kettingkast, dit is onderhoudsvriendelijk. Dit kan wel alleen met naaf versnellingen. Voor het gewicht kun je dus beter kiezen voor een fiets met een derailleur systeem. Meer weten over de voor en nadelen van een derailleur? Dat lees je hier: Derailleur systemen

Ook is een trekking fiets of stadsfiets een stuk lichter dan bijvoorbeeld een transportfiets.

Gewichtsverdeling elektrische fiets

Als je een fiets hebt met accu in het frame en middenmotor is deze een stuk meer wendbaar. Doordat het gewicht in het midden zit is het optillen van de voor en achterkant een stuk makkelijker. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld moet manoeuvreren om je fiets in het fietsenhok te krijgen. 

Elektrische fiets op een fietsendrager

Maar kan een elektrische fiets dan wel op een normale fietsendrager? In principe wel maar zeker als je meerdere E-Bikes vervoert is het aan te raden om een fietsendrager aan te schaffen die geschikt is voor elektrische fietsen. Het scheelt met 2 fietsen zomaar 10 kilo en niet iedere drager is geschikt voor deze gewichten. Het gebeurd regelmatig dat fietsendragers het onderweg begeven wat zorgt voor gevaarlijke situaties en kapotte elektrische fietsen. 

Een drager voor elektrische fietsen is iets duurder dan een normale drager maar zorgt er wel voor dat je met een gerust gevoel op pad kunt. Bijvoorbeeld deze fietsendrager is erg geschikt:

Twinny Load E-Carrier voor 215 euro

Wat weegt een elektrische fiets accu?

Een accu weegt gemiddeld zo’n 3 kilo. Voor een accu geld ook dat hoe groter de capaciteit hoe zwaarder de accu. Bij bijvoorbeeld een Bosch accu die je vaak ook het verschil in de afmetingen. Een 300Wh accu is een stuk kleiner dan een 500Wh accu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *