E-Bike beveiligen

E Bike beveiligen

E Bike beveiligen

E Bike beveiligen. Een elektrische fiets is enorm duur. Dit maakt de fietsen helaas ook geliefd bij fietsendieven. Wat kun je nou doen om dit probleem tegen te gaan? Met onderstaande tips laten de fietsendieven je fiets vast en zeker staan.

Goed slot

Als eerste moet er een goed ringslot op je fiets zitten. Elektrische fietsen worden meestal geleverd met een ART goed gekeurd ringslot. Deze sloten voldoen aan de eisen voor verzekeraars en zijn uitgebreid getest. Vaak kun je een fiets ook niet verzekeren zonder dit type slot. Met een ringslot staat je fiets op slot maar zou deze nog steeds opgetild kunnen worden door een fietsendief. De dief kan de fiets dan lopend verplaatsen of achter in een auto zetten. Nog niet optimaal beveiligd dus.

Extra slot

Een extra slot is enorm belangrijk. Je kunt voor een insteek ketting kiezen. Dit is een soort verlengstuk van je ringslot. Met deze insteek ketting kun je je fiets vast zetten aan een fietsenstandaard, lantaarnpaal of bijvoorbeeld een hek. Als je fiets vast staat kan de dief deze niet zomaar meenemen. 

Wil je het echt 100% veilig hebben? Dan kun je het beste kiezen voor een los kettingslot met een losse cilinder. Als je een ringslot zou kunnen kraken is de insteek ketting ook los. Kies je voor een los goed gekeurd kettingslot? Deze heeft een extra cilinder en is dit dus weer een extra handeling voor de fietsendief.

Een goed kettingslot hebt kan deze niet door geknipt worden. De enige manier om zo’n slot los te krijgen zou met een slijptol zijn. De meeste dieven hebben geen mobiele slijptol ter beschikking.

Maak je fiets uniek

Als je fiets unieke kenmerken heeft is deze minder aantrekkelijk voor dieven. Als je bijvoorbeeld een opvallend zadel, handvatten en bel hebt zal een fietsendief eerder geneigd zijn deze te laten staan. Uiteraard kan een dief deze onderdelen weer omwisselen maar dat is wel weer een hoop werk en de meeste fietsendieven staan niet bekend als harde werkers. Anders hadden ze tenslotte wel een baan gezocht.

e bike beveiligen gekke bel

Zet je fiets op een drukke plek

Zorg ervoor dat je fiets naast dat hij goed op slot staat ook altijd op een drukke plek staat. Als je fiets ergens achter af op een rustige plek staat kan een fietsendief langer de tijd nemen om je fiets te stelen. Midden in een drukke winkelstraat zal een dief minder snel geneigd zijn om aan je slot te gaan prutsen.

Is er een bewaakte fietsenstalling in de buurt? Zet je fiets daar dan altijd veilig binnen. De kans op diefstal is hier praktisch 0. Meestal kost een bewaakte fietsenstalling ook heel weinig en soms helemaal niets.

Verzekering

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is de kans nog altijd aanwezig dat je fiets gestolen word. Zorg er daarom ook voor dat je fiets goed verzekerd is. Een diefstal verzekering kost meestal een paar euro per maand. Als je fiets dan wel gestolen word krijg je je geld terug of een nieuwe fiets. Bij de meeste verzekeraars heb je ook geen eigen risico. Je kunt dus direct weer een andere fiets uitzoeken mocht hij toch gestolen worden.

Lees hier meer over verzekeringen: Fiets verzekeren

Serienummer noteren

Zodra je een nieuwe fiets koopt is het altijd belangrijk om het serienummer te noteren. Mocht je fiets dan ooit gestolen worden kun je hiermee aangifte doen bij de politie. Als je fiets dan gestolen word kan de fietsendief er nog weinig mee. Ook is de kans dat je fiets weer terug komt een stuk groter.

Ook is het een goed idee om foto’s te maken van eventuele opvallende kenmerken van je fiets. Zo kun je je fiets altijd herkennen en heb je bewijs als je je fiets ooit weer tegen komt.

Waar staat het serienummer op je fiets?

Het serienummer van je fiets vind je op je frame. Meestal staat dit op een sticker onderop de frame buis. De sticker kan ook op de achtervork zitten of op de verticale buis tussen het zadel en de pedalen.

Serienummer E-Bike beveiligen

Doe altijd aangifte

Fietsendiefstal tegen gaan doen we met zijn allen. Doe altijd aangifte als je fiets gestolen is. De kans is niet heel groot dat je fiets terug gevonden word maar altijd veel groter dan wanneer je geen aangifte doet. Het zorgt er ook voor dat de dief weinig met de fiets kan.

Daarnaast kun je niets doen als je je fiets later tegen komt. Als je iemand door de stad ziet fietsen op jouw fiets kun je daar helemaal niets aan doen als je geen aangifte gedaan hebt.

Fiets op diefstal checken

Wist je dat je een fiets altijd op diefstal kunt checken? Dit kun je doen door het serienummer te checken bij het RDW of in de Stop Heling app van de politie. Als je dus bijvoorbeeld een fiets aanschaft via Marktplaats kun je altijd checken of deze gestolen is of niet, mits de vorige eigenaar aangifte heeft gedaan.

Heb je nog vragen over E bike beveiligen? Stel ze dan gerust onder dit bericht.

1 reactie op “E Bike beveiligen”

  1. Zonet werd voor de tweede keer in dit jaar , mijn ebike gestolen, met twee sloten vastgemaakt aan een vast punt op heen van de drukste pleinen in Antwerpen. Resultaat: beide sloten op klaarlichte dag doorgeslepen en fiets weg. Geen enkel slot houdt een dief meer dan luttele seconden tegen. een afgesloten fietsstalling ? Vorig jaar werd mijn mountainbike, ook slotvast vastgeketend, uit de afgesloten fietsstalling van het werk gestolen (badge vereist om binnen te geraken!) dief staat op camerabeelden – die de politie zelfs niet wilt bekijken…
    Zorg dat je verzekerd bent! Dat is het enige wat je leed en frustratie een beetje kan verzachten als je favoriete vervoermiddel voor de derde keer op 2 jaar tijd gestolen wordt.
    btw iemand ervaring met een GPS tracker voor eBikes?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *