Speed pedelec, wat moet je regelen?

Speed Pedelec kopen, wat moet je regelen?

Speed Pedelec kopen, wat moet je regelen?

Een Speed Pedelec is een elektrische fiets waar op je snelheden tot wel 45 kilometer per uur kunt halen. Dit is natuurlijk super leuk alleen hier gelden wel andere regels voor dan voor een normale elektrische fiets. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden als je zo’n snelle elektrische fiets wil aanschaffen.

We hebben ook heel veel artikelen geschreven over verschillende fietsmerken. Zo ook Speed Pedelec merken als Stromer, Qwic en Riese & Muller.

Speed Pedelec Helm

Voor een Speed Pedelec gelden vergelijkbare regels als voor een bromfiets. Je bent dus ook verplicht om een helm te dragen. Gelukkig is dit geen integraalhelm geworden maar een speciale Speed Pedelec helm. Deze moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Je kunt dus niet je normale helm die je gebruikt op je racefiets of mountainbike gebruiken.

Een Speed Pedelec Helm moet voldoen aan de ECE 22.05 norm of de NTA 8776 norm. Zo’n helm kost tussen de 50 en de 300 euro. Deze goedgekeurde helmen vind je hier: Speed Pedelec helmen

Verzekering

Je fiets moet ook verzekerd zijn. Dit gaat niet om een standaard diefstal verzekering net als bij je normale elektrische fiets maar om een WA verzekering. Dit is een aansprakelijkheidsverzekering die iedere weggebruiker van een gemotoriseerd voertuig moet hebben. Deze verzekering kun je afsluiten bij de meeste verzekeraars. Voor meer informatie kun je altijd je vaste verzekeraar bellen waar je bijvoorbeeld ook je auto of inboedel verzekering hebt lopen.

Kentekenplaat

Je fiets moet ook een gele kentekenplaat hebben. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden omdat dit verplicht is. Ook kost het geld om deze aan te vragen. Een kenteken aanvragen kost je ongeveer 100 euro (tenaamstelling) en je hebt hier bepaalde papieren voor nodig. Als je dus een gebruikte elektrische fiets koopt of in een winkel is het altijd belangrijk om te informeren hoe dit in zijn werk gaat. Net als bij een auto of een scooter moet deze ook bij een RDW erkend bedrijf of bij het postkantoor op naam gezet worden. Je krijgt je kentekenbewijs vervolgens thuis gestuurd. Het overschijven van een kenteken kost je ongeveer 10 euro.

Rijbewijs

Misschien vanzelfsprekend maar zeker niet onbelangrijk, je hebt een rijbewijs nodig. Op een normale elektrische fiets is dit niet nodig maar voor een Speed Pedelec wel. Hiervoor heb je of een bromfiets rijbewijs nodig of een auto rijbewijs. Bij je auto rijbewijs krijg je hier je bromfiets rijbewijs automatisch bij.

Goed slot

Voor de beveiliging van je fiets en waarschijnlijk voor het afsluiten van een diefstal verzekering heb je een heel goed extra (ketting) slot nodig. Een aanrader hiervoor is bijvoorbeeld een Abus Iven kettingslot. Deze heeft een ART keurmerk en is goed gekeurd door de meeste verzekeraars. Het is wel enorm belangrijk om bij je verzekeraar te informeren wat voor slot nodig is.

Goed slot speed pedelec

1 reactie op “Speed Pedelec kopen, wat moet je regelen?”

  1. Pingback: E-bike opvoeren? | Alles over het opvoeren van elektrische fietsen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.