Welke elektrische fiets past bij mij?

Welke elektrische fiets past bij mij?

Welke elektrische fiets past bij mij?

Nederland telt inmiddels ruim 100 E-Bike merken. Al deze merken hebben ook nog verschillende modellen. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is nou beter? Een middenmotor? Een voorwielmotor? En hoe groot moet de accu zijn? En wat kost een E-Bike nou eigenlijk? Kortom; welke elektrische fiets past bij mij? In dit artikel gaan we je alles vertellen wat je moet weten zodat je goed beslagen ten ijs komt wanneer je een elektrische fiets gaat uitzoeken.

Onder aan dit artikel kun je nog een handig lijstje vinden met de keuzes die je zult moeten maken wanneer je een nieuwe elektrische fiets gaat uitzoeken.

Voorwiel motor of midden motor?

Dit is de eerste keuze die je moet maken. Wil je het liefst een voorwiel motor? Of toch liever een midden motor?

De belangrijkste verschillen zijn dat een middenmotor natuurlijker ondersteunt. Een middenmotor heeft meestal een krachtsensor en gaat dus werken op het moment dat jij kracht zet. Bij een voorwiel motor werkt dat net wat anders. Een voorwiel motor reageert meestal op rotatie. Dit wil zeggen dat zolang jij je benen beweegt de fiets ondersteunt. Deze voelt dus niet aan wanneer jij meer of minder kracht zet. Waait het wat harder? Dan zul je dus zelf de ondersteuning daar op aan moeten passen.

Een fiets met middenmotor regelt dit zelf. Dus zodra jij een heuvel op gaat krijg je automatisch meer ondersteuning. Veel mensen vinden dit erg prettig.

Waarom kiest dan niet iedereen voor een middenmotor? De grootste reden is de prijs. Een fiets met middenmotor is vaak een stuk duurder. Een nieuwe fiets met voorwiel motor kun je al scoren vanaf zo’n 1000 euro. Een fiets met middenmotor vanaf ongeveer 2000 euro. 

Als je 2 dezelfde fietsen naast elkaar zet waarvan 1 een voorwiel motor en de andere een middenmotor heeft is het verschil meestal ongeveer 500 euro. Wil je dus een goedkope E-Bike scoren? Dan ben je al gauw aangewezen op een fiets met voorwiel motor.

Daarnaast kiezen mensen die graag een fiets met extra lage instap willen voor een voorwiel motor. De middenmotor zit namelijk in de weg waardoor je nooit een hele lage instap kunt creëren.

Ook vinden sommige mensen de rijeigenschappen van een fiets met voorwiel motor prettiger. Denk bijvoorbeeld eens aan mensen die weinig kracht in hun benen hebben. Deze kunnen vaak beter fietsen op een fiets met rotatiesensor. Ook zie je dat bijvoorbeeld thuisbezorgd bezorg fietsen vaak een voorwielmotor hebben. Voorwiel motoren zijn vaak wat pittiger en je kunt sneller fietsen terwijl je zelf minder kracht zet.

Ons advies is om altijd een fiets te proberen met zowel voorwiel motor als midden motor. De meeste mensen voelen na een paar 100 meter al duidelijk wat de voorkeur heeft. De meeste mensen kiezen voor een middenmotor maar dus niet iedereen.

Welk merk fiets moet ik kiezen?

Zoals al eerder benoemd hebben we ruim 100 E-Bike merken om uit te kiezen. Wij hebben over het gros van deze merken een artikel geschreven over de kwaliteit van de fietsen, de prijs en de service van de fabrikant. Het advies is dus ook altijd om de pagina van het desbetreffende merk door te lezen alvorens je tot aankoop over gaat. Onder veel van de artikelen kun je ook ervaringen van consumenten lezen.

Ons advies is om niet altijd blind te gaan voor een bekend merk. In veel gevallen hebben kleinere merken betere service en een betere prijs kwaliteit verhouding.

Accu keuze

Een accu is een erg duur onderdeel en er zit nog al wat variatie in E-Bike accu’s. Kijk dus altijd goed of de accu bij je gebruik past en of deze eventueel een upgrade moet hebben. In de meeste gevallen kun je kiezen voor een grotere accu mocht dat nodig zijn.

Vergelijk altijd de inhoud van een accu in Wh (watt uur) of Ah (ampère uur). Vergelijk dus niet de actieradius die de fiets zou hebben. De ene fabrikant claimt namelijk veel meer kilometers dan de andere op dezelfde accu. De capaciteit in Wh of Ah zijn absolute waarden waar je beter op af kunt gaan.

Lees hier hoe ver je ongeveer kunt fietsen op 1 accu lading.

Frame type

Heb je specifieke eisen aan het frame? Wil je bijvoorbeeld een sportieve houding? Of heb je moeite met opstappen en wil je een lage instap fiets? Wil je misschien een kinderzitje monteren? Of wil je per se een herenfiets?

Dit soort zaken zijn belangrijk om te weten. Als je een bepaald type frame in gedachten hebt kun je direct een aantal opties afstrepen en maakt het het aanbod een stuk overzichtelijker.

Derailleur, naaf versnelling of belt?

Daarnaast is het nog handig om te weten wat voor type aandrijving je wenst. De meeste fietsen hebben een ketting aandrijving met naaf versnellingen. Een voordeel van dit systeem is dat het betaalbaar is en weinig onderhoud nodig heeft.

Ben je een sportieve fietser en is het voor jou geen probleem om je fiets goed schoon te houden en af en toe de ketting te smeren? Dan is een derailleur systeem iets voor jou. Dit fietst lichter, is qua gewicht lichter en werkt perfect als je in heuvelachtig gebied gaat fietsen. Een nadeel aan dit systeem is dat het meer onderhoud vereist omdat je altijd een open kettingkast hebt in combinatie met een derailleur systeem. Dit is dus uitsluitend geschikt voor mensen die alleen met mooi weer fietsen of bereid zijn om af en toe een doekje over de ketting te halen.

Heb je een wat ruimer budget? Dan is een Belt Drive ofwel riemaandrijving iets voor jou. Dit systeem heb je nauwelijks onderhoud aan en loopt erg soepel. Je hoeft een belt niet te smeren of op te spannen. Ook heb je nooit last van klapperende, piepende of krakende kettingen. Een belt heeft voor veel mensen de voorkeur maar is wel een stuk duurder. Ook zit dit meestal alleen op duurdere modellen en dit is dus voornamelijk geschikt voor mensen met een wat grotere portemonnee.

Lees hier meer over verschillende soorten aandrijvingen.
Naaf versnelling of derailleur?
Voor en nadelen beltdrive

Proefrit

Heb je een elektrische fiets die bij jou past op het oog? Maak dan altijd een uitgebreide proefrit. Hoe hij fietst is immers het allerbelangrijkste. Vraag aan de desbetreffende winkel of je de fiets wat langer mag testen. De meeste fietsenwinkels vinden dit geen enkel probleem en zo kun je op je gemak bekijken of het de perfecte fiets voor jou is.

Bekijk hieronder ons overzichtelijke lijstje met de belangrijkste keuzes die je moet maken bij het uitzoeken van een elektrische fiets. Zo kom je goed beslagen ten ijs en sta je niet met je mond vol tanden in de fietsenwinkel.

E-bike kopen checklist

We hopen je een stukje verder geholpen te hebben met de keuze voor een geschikte elektrische fiets. Heb je nu nog steeds de vraag: Welke elektrische fiets past bij mij? Laat ons dan in de reacties weten wat nog onduidelijk is en we zullen je vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *