Bafang middenmotor

Bafang middenmotor, alles wat je moet weten.

Bafang middenmotor, alles wat je moet weten.

Als je op zoek bent naar een elektrische fiets is de kans groot dat je dit systeem tegenkomt; de Bafang middenmotor. Bafang is een grote Chinese fabrikant die motoren bouwt voor tientallen fietsmerken. In dit artikel vertellen we je alles over Bafang. Onder andere hoe de kwaliteit is van de motoren, of het aan te raden is om een Bafang fiets te kopen en wat de voor en nadelen van Bafang middenmotoren zijn.

Er zijn heel veel middenmotor systemen op de markt. We kunnen ons goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Omdat een middenmotor veel voordelen heeft ten opzichte van een voorwiel motor zie je dat veel mensen hier tegenwoordig voor kiezen. Wel is het belangrijk om te weten dat een fiets met middenmotor veel duurder is dan een fiets met voorwiel motor. Vaak is het verschil tussen vergelijkbare fietsen met voorwiel en middenmotor zomaar 600 euro. Een degelijke fiets met middenmotor koop je momenteel vanaf ongeveer 2000 euro.

Bafang middenmotor betrouwbaar?

Veel mensen vragen zich af of dit een betrouwbaar systeem is. Omdat het een Chinese fabrikant is hebben mensen soms het idee dat de kwaliteit van de motoren niet goed zou zijn. Echter is niets minder waar. Bafang maakt top kwaliteit motoren voor heel veel fiets merken. Bafang is op het gebied van voorwiel motoren al marktleider en ook op het gebied van middenmotoren doen ze aardig mee.

Omdat ze veel produceren is de kans op kinderziektes en kleine knullige foutjes niet zo groot. Ervaring leert ook dan Bafang behoort tot de meest betrouwbare E-Bike systemen.

Prijs kwaliteit verhouding

Ook is de prijs kwaliteit verhouding uitstekend. Concurrent Bosch maakt ook enorm goede en betrouwbare motoren maar deze zijn in verhouding een stuk duurder. Een normale Bafang motor is een stuk krachtiger dan het instap model van Bosch.

Bafang motoren hebben een koppel van 80Nm. Bosch motoren hebben een vermogen van maximaal 75Nm en dit vind je over het algemeen alleen terug bij veel duurdere fietsen. 

Rij eigenschappen

Ook zijn de rij eigenschappen uitstekend. Bafang motoren zijn vrijwel geruisloos en ondersteunen erg natuurlijk. Door de krachtige motor kun je ook in de bergen of heuvels goed uit de voeten met een Bafang motor.

Onderdelen

Doordat Bafang voor veel verschillende merken produceert zijn er altijd veel onderdelen beschikbaar. Of je nou een Cortina, een Bimas of een ander merk koopt met Bafang systeem, de onderdelen zijn hetzelfde. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere E-Bike systemen. Doordat er zoveel merken gebruik maken van het systeem is het eigenlijk ook wel zeker dat je over enkele jaren nog onderdelen kunt krijgen voor je fiets met Bafang systeem.

Accu’s

Ook is de vervanging van een Bafang accu iets goedkoper dan bij andere merken. Accu’s blijven enorm duur maar als je een Bafang accu koopt is deze voordeliger dan een accu van bijvoorbeeld Gazelle of Bosch.

Ook blijft Bafang steeds grotere accu’s produceren. Je kunt nu al een bagagedrager accu krijgen met maarliefst 750Wh en bij accu’s in het frame zelfs nog meer. Bij andere e-bike systemen is dit (nog) niet mogelijk.

De Bafang motor verbruikt wel iets meer energie dan bijvoorbeeld Bosch. Daarom is het ook handig dat je kunt kiezen voor grotere accu’s.

Innovatie

Ook is Bafang constant bezig met innovatie. Zo kun je een Bafang app downloaden waarmee je over allemaal informatie over je fiets kunt beschikken. Ook zijn fietsen die een 100% Bafang systeem hebben uit te lezen met een computer. Als je een storing hebt kan de fietsenmaker vaak in 1 oogopslag zien wat er aan de hand is.

Voordelen Bafang middenmotor

 • Betrouwbaar systeem
 • Goede prijs kwaliteit verhouding
 • Veel accu capaciteit mogelijk
 • Krachtige 80Nm motor
 • Onderdelen makkelijk verkrijgbaar
 • Onderdelen relatief betaalbaar
 • Goede rij eigenschappen

Nadelen Bafang

 • Verbruikt iets meer stroom dan Bosch

Verschillende Bafang middenmotoren

Waar Bafang in eerste instantie eigenlijk maar 1 model middenmotor voerde zijn het er nu meerdere geworden. De meest voorkomende is de M400 motor. Tegenwoordig kom je de M420 en M200 ook steeds vaker tegen. Bafang is ook nog bezig met heel veel andere motoren waar we in de toekomst ongetwijfeld meer over gaan vertellen.

De M200 motor is minder krachtig dan zijn grotere broers. Deze heeft een maximaal koppel van 65Nm in plaats van 80Nm. Ook fietst deze over het algemeen iets minder soepel. De M200 motor fietst prima maar als je hem naast een van de andere modellen test zul je duidelijke verschillen merken.

Het is dus goed om te kijken wat voor Bafang motor er precies onder de fiets zit die je op het oog hebt.

Bafang middenmotor een aanrader?

Absoluut. De prijs kwaliteit verhouding is goed. Ook is het systeem erg betrouwbaar. Mocht je dus nadenken over een fiets met Bafang systeem; om de motor hoef je het niet te laten.

Lees hier meer over middenmotoren: Beste middenmotor

6 reacties op “Bafang middenmotor, alles wat je moet weten.”

 1. Groot nadeel van de Bafang middenmotor is dat het een ouderwetse 6V / 3W aansluiting voor de verlichting heeft. Het zou me niet verbazen als dat nog wisselspanning is ook, om een dynamo te simuleren. Kennelijk weten ze niet dat Duitsland in 2017 deze eis heeft laten vallen, en dat moderne e-bike koplampen meer vermogen en een hogere spanning vragen.

 2. Mijn Bafang 420 gaf er al de brui aan na 97 km fietsen, bleek er een elektrische draad doorgesneden in de motor, na herstel (garantie) is alles terug ok.

 3. Weet er iemand toevallig wat het betekend als je een stukje fiets en dan opeens de aandrijving weg valt en er een soort steeksleutel in het scherm komt. Na even wachten en aan en uit zetten gaat de bakfiets met Bafang motor weer verder. Dit gebeurt regelmatig.

 4. Pingback: Ervaringen Freebike E-Bike - Elektrische fiets reviews - E-Bike Bond

 5. Pingback: Wat kost een E-Bike met middenmotor? - E-Bike Bond

 6. Wie weet welke type Bafang motor en elektonisch systeem Forza gebruikt in de Forza Bolonga fiets , vind die tent daar op Veluwe ze zo duister doen , niet alleen met de prijzen , ook hun specificatie’s en service zijn op zacht gezegd nogal mysterieus. Beetje spijt van dat ik deze fiets heb gekocht . De actie radius is bijna 50 % afgenomen in de winter . Waarom Forza gekocht ? Tijdens de corona lockdowns was het heel moeilijk een E bike binnen normale tijden geleverd te krijgen van de normale fietsenboer . Som doet deze firma aan een sekte denken . Ze reageren ook oa. niet op email En aan de servicedesk telefoon zijn ze ook niet toonbeeld van service vriendelijkheid .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *